Με αρκετή επιφυλακτικότητα έγινε δεκτό από διάφορους φορείς της ευρωπαϊκής βιομηχανίας το νέο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων που πλαισιώνει την Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία (CISAF), το οποίο παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων -που πλήττονται από το υψηλό ενεργειακό κόστος- χωρίς να υπονομευθεί το εγχείρημα της απανθρακοποίησης. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση της Eurometaux, του συνδέσμου που εκπροσωπεί τη βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων της ΕΕ, στον οποίο προεδρεύει ο επικεφαλής της Metlen Ευάγγελος Μυτιληναίος. Η Εurometaux χαρακτηρίζει το CISAF ως χαμένη ευκαιρία για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας».
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «παρόλο που παρέχει την πολυαναμενόμενη ανακούφιση από τις υψηλές τιμές ενέργειας και υποστήριξη για την κατανάλωση καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, οι υπερβολικές ρυθμίσεις και οι δυσβάσταχτοι όροι που το συνοδεύουν αναιρούν τα οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι τιμωρεί τις ήδη δοκιμαζόμενες βιομηχανίες με σταθερό και προβλέψιμο προφίλ κατανάλωσης, μεταθέτοντας σε αυτές το κόστος επιδότησης ευέλικτων μη ορυκτών μονάδων».
Μυτιληναίος: Οι περιορισμοί που θέτει το CISAF υπονομεύουν την αποτελεσματικότητά του
Από την πλευρά του, ο κ. Μυτιληναίος σχολιάζοντας το CISAF δήλωσε: «Παρά τις καλές πολιτικές προθέσεις, έχουν ενσωματωθεί πολλοί περιορισμοί και όροι, υπονομεύοντας την αποτελεσματικότητα και την εφαρμοσιμότητα των προβλέψεων, συνεχίζοντας μια λογική που συνέβαλε στην αποβιομηχάνιση της Ευρώπης». Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο CEO της Metlen πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και άρα είναι αναμενόμενες “παιδικές ασθένειες”. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων αναμένει άμεσα αποτελέσματα – και με βάση αυτά θα κριθούν οι πρωτοβουλίες της παρούσας Επιτροπής».
Υπενθυμίζεται ότι το νέο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ επιτρέπει στα κράτη μέλη, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να παρέχουν οικονομική στήριξη σε επιχειρήσεις και ιδιωτικές επενδύσεις. Το CISAF, που θα έχει ισχύ μέχρι το τέλος του 2030, απλοποιεί τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων σε τομείς όπως οι ΑΠΕ, τα βιώσιμα καύσιμα, η απανθρακοποιηση παραγωγικών μονάδων, η μείωση κινδύνου για επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες. Μια από τις σημαντικότερες προβλέψεις του είναι ότι επιτρέπει στα κράτη μέλη να μειώσουν έως 50% το ετήσιο κόστος ρεύματος που πληρώνουν οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις , υπό όρους που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την υλοποίηση πράσινων επενδύσεων, και με την αίρεση ότι η επιδότηση δεν θα οδηγήσει σε τιμή ρεύματος κάτω των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Εκτός από την Eurometaux, προβληματισμό για το σχέδιο της Κομισιόν διατύπωσε και το CCS Europe. Ο σύνδεσμος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας Δέσμευσης και Αποθήκευσης CO2 έκανε λόγο για άνιση μεταχείριση των διαφορετικών τεχνολογιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Ενώ το υδρογόνο μπορεί να λάβει ενίσχυση έως 60%, τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) περιορίζονται στο 45%, ενώ η κρίσιμη υποδομή μεταφοράς και αποθήκευσης CO2 αποκλείεται εντελώς», σχολίασε ο φορέας.
Αντιθέτως, ανοιχτά υπέρ του CISAF τάχθηκε το Hydrogen Europe, ο σύνδεσμος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας υδρογόνου. Σε δηλώσεις του ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, επικεφαλής του συνδέσμου, τόνισε πως «η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να επενδύσει στην καθαρή τεχνολογία και είναι έτοιμη να πάρει τη θέση της ως παγκόσμιος ηγέτης στην ενεργειακή μετάβαση. Τα υψηλότερα ανώτατα όρια ενίσχυσης για την παραγωγή και χρήση υδρογόνου, τα ευέλικτα χρηματοδοτικά σχήματα και η επιτάχυνση αποσβέσεων θα βοηθήσουν να ξεκλειδώσει το επόμενο κύμα έργων υδρογόνου και να παραμείνει η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρώπη. Είναι κρίσιμο η Επιτροπή να διαθέσει νέους οικονομικούς πόρους για τον τομέα ώστε αυτό να γίνει πραγματικότητα».
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr