Γκάλι – Σιάμισιης: Ανάγκη για ρεαλιστικό σχεδιασμό στην ενεργειακή μετάβαση

Αδύνατη η ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη χωρίς την ενεργή συμμετοχή βασικών παικτών της αγοράς, το μήνυμα Σιάμισιη και Γκάλι

Ανδρέας Σιάμισιης και Μαρία Ρίτα Γκάλι © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Η διαμόρφωση της επόμενης φάσης στην ενεργειακή μετάβαση δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή των βασικών φορέων της αγοράς. Αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα των εκπροσώπων από τον επιχειρηματικό και τεχνικό τομέα που συμμετείχαν στο 29ο Ετήσιο Κυβερνητικό Συνέδριο του Economist, παρουσιάζοντας τις ευκαιρίες, τις δυσκολίες και τις δομικές ανισότητες που χαρακτηρίζουν σήμερα το ενεργειακό περιβάλλον σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο.

Η Μαρία Ρίτα Γκάλι, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, περιέγραψε με σαφήνεια την πρόοδο στην περιφερειακή συνεργασία γύρω από το φυσικό αέριο, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για ευελιξία, ελεύθερο εμπόριο και έναν μακρόπνοο σχεδιασμό για το υδρογόνο. Από τη μεριά του, ο Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της HelleniQ Energy, επεσήμανε τις δυσκολίες μιας ομοιόμορφης ενεργειακής μετάβασης σε όλη την Ευρώπη και κάλεσε σ’ έναν ρεαλιστικό σχεδιασμό που λαμβάνει υπ’ όψιν την ενεργειακή εξάρτηση, τις εθνικές ιδιαιτερότητες και την ισορροπία μεταξύ φιλοδοξίας και εφικτότητας.

Παρόμοια, ο Φαμπρίτσιο Ματάνα από την IGI Poseidon αναφέρθηκε στον στρατηγικό ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου και των αγωγών, ενώ ο Dan Stratan από τη Ρουμανία στάθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των δικτύων και στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των αγορών. Τέλος, ο Νότης Σαρδέλας, ως εκπρόσωπος του νομικού κλάδου, τόνισε την αναγκαιότητα επιτάχυνσης των αδειοδοτικών διαδικασιών και τη διασφάλιση θεσμικής σταθερότητας για έργα καθαρής ενέργειας.

Μαρία Ρίτα Γκάλι: Ο κάθετος διάδρομος, οι νέες ροές και τα επόμενα βήματα για το υδρογόνο

Στη δυναμική που έχει αποκτήσει η περιφερειακή συνεργασία για το φυσικό αέριο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη εστίασε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι. Όπως τόνισε, κάθε χρόνο καταγράφονται απτά βήματα προς τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης και εύρυθμης αγοράς φυσικού αερίου, μέσω της στενής συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς.

Η κ. Γκάλι αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί από το 2022, με αφετηρία το πρώτο μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας για τη διασύνδεση φυσικού αερίου, καθώς και στην ευρύτερη συνεργασία του ΔΕΣΦΑ με εννέα ακόμα διαχειριστές ενέργειας της περιοχής. Στο επίκεντρο τοποθέτησε τον κάθετο διάδρομο, τον οποίο χαρακτήρισε «κομβικής σημασίας», επισημαίνοντας ότι η δυναμικότητά του έχει αυξηθεί από 2 σε 8 δισ. κυβικά μέτρα.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται -όπως είπε- στην άρση των εμπορικών εμποδίων που συνεχίζουν να υφίστανται μεταξύ των χωρών. Η πρόοδος στον συντονισμό των TSO είναι κρίσιμη, καθώς επιτρέπει, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, την ανάπτυξη νέων έργων και τη διευκόλυνση εμπορικών ροών, ακόμη και προς την Ουκρανία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι από την προηγούμενη ημέρα, ουκρανικές εταιρείες απέκτησαν πρόσβαση σε προμήθεια από ενιαίο σημείο επαφής.

Η Μαρία Ρίτα Γκάλι στάθηκε επίσης στην ευελιξία του ιδιωτικού τομέα και τη δυνατότητα των ενεργειακών διαχειριστών να καινοτομούν και να προσαρμόζονται γρήγορα, εξορθολογίζοντας τις τιμές και επιταχύνοντας τη συνεργασία. Αναφέρθηκε εκ νέου στη συνεργασία με τη Βόρεια Μακεδονία, επισημαίνοντας ότι έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή της διασύνδεσης και ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να εξάγει φυσικό αέριο μέσω του νότιου διαδρόμου.

Παράλληλα, έκανε λόγο για τη σταδιακή οικοδόμηση μελλοντικών ενεργειακών διαδρόμων, αυτή τη φορά για το υδρογόνο. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα έχει λάβει έγκριση και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δύο σχετικές πρωτοβουλίες – έργα που βρίσκονται στη φάση των πρώτων μελετών. Οι συγκεκριμένες δράσεις αποτελούν καρπούς συνεργασίας, και αποδεικνύουν, σύμφωνα με την ίδια, ότι «βήμα-βήμα, η συνέργεια μπορεί να φέρει αποτελέσματα για όλους».

Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr