Από το εργοστάσιο στο Μιλάκι και τη δέσμευση του CO₂ μέχρι τις προκλήσεις των δικτύων και τις προειδοποιήσεις για επενδυτικά λάθη, το φετινό συνέδριο του Economist ανέδειξε μέσα από πέντε σημαντικές παρεμβάσεις μια ξεκάθαρη διαπίστωση: η πράσινη μετάβαση δεν κινδυνεύει από την τεχνολογία, αλλά από την καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων, την έλλειψη χρηματοδότησης και την απουσία κοινωνικής συναίνεσης.
Οι ομιλητές από τον βιομηχανικό κλάδο, την ενεργειακή αγορά, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την πολιτική σκηνή ανέδειξαν με διαφορετικούς τρόπους το ίδιο βασικό δίλημμα: η μετάβαση είναι εφικτή μόνο όταν συνδυαστεί η τεχνολογική καινοτομία με ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, πολιτική βούληση και ενεργή συμμετοχή των πολιτών.
Ο Δημήτρης Χανής παρουσίασε το πιο φιλόδοξο ελληνικό σχέδιο δέσμευσης CO₂ στον βιομηχανικό τομέα, ο Αριστοτέλης Χαντάβας επισήμανε τις καθυστερήσεις στα δίκτυα και την έλλειψη συνολικής στρατηγικής, ο Κώστας Ανδριοσόπουλος αναφέρθηκε στα οικονομικά εμπόδια που μπλοκάρουν τις επενδύσεις, ενώ η Αλεξάνδρα Σδούκου εστίασε στα πολιτικά εμπόδια που παρεμποδίζουν την Ευρώπη. Τέλος, ο Σερ Ντέιβιντ Κινγκ υπογράμμισε με αριθμούς γιατί η αδράνεια κοστίζει πολύ περισσότερο από την άμεση δράση.
Σδούκου: Ο κόσμος αλλάζει
Η Αλεξάνδρα Σδούκου, Πρόεδρος του EmpowerMed Women, EMGF και Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε την ομιλία της, λέγοντας, πως όταν σχεδιάστηκε η ευρωπαϊκή και εθνική κλιματική στρατηγική, το γεωπολιτικό περιβάλλον ήταν σταθερότερο και υπήρχε περισσότερη αισιοδοξία. Πλέον, όμως, οι συνθήκες έχουν αλλάξει ριζικά: «Ο κόσμος αλλάζει. Βλέπουμε διαφορετικά πράγματα να συμβαίνουν -πόλεμος στην Ουκρανία, αστάθεια στη Μέση Ανατολή, πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση. Όταν βλέπουμε πυραύλους και βόμβες, τελικά ποιος νοιάζεται για το κλίμα;»
Αναφέρθηκε επίσης στις παγκόσμιες γεωοικονομικές εντάσεις, τονίζοντας ότι ο ανταγωνισμός ΗΠΑ–Κίνας επιδρά καταλυτικά στην παραγωγή καθαρής ενέργειας και τις επενδύσεις. «Δεν ξέρω αν η όρεξη για επενδύσεις θα συνεχιστεί», είπε, επισημαίνοντας τους κινδύνους από δασμούς και εμπορικούς πολέμους.
Η κα Σδούκου ανέδειξε τρεις βασικές προκλήσεις για την Ελλάδα και συνολικά για την Ευρώπη:
- Κοινή πολιτική γραμμή. Υπογράμμισε την ανάγκη εθνικής συναίνεσης, λέγοντας πως τα πολιτικά κόμματα κάθε χώρας πρέπει να έχουν κοινή στάση για το θέμα της μετάβασης. «Δεν ξέρω αν έχουμε κοινές προσεγγίσεις, ακόμη και στην Ελλάδα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
- Χρηματοδότηση χωρίς κοινωνική επιβάρυνση. Η πράσινη μετάβαση απαιτεί χρήματα, αλλά δεν μπορεί το κόστος να μεταφερθεί στην κοινωνία. «Βρισκόμαστε σ’ έναν φαύλο κύκλο. Όταν δεχόμαστε μια φυσική καταστροφή -μια φωτιά ή έναν καύσωνα- χρειάζονται πόροι για αποκατάσταση. Μιλάμε για 1-2% του ΑΕΠ. Πώς θα βρούμε χρήματα για να συνεχίσουμε τη μετάβαση;
- Αδειοδοτήσεις και γραφειοκρατία. Επεσήμανε πως χωρίς σταθερό και προβλέψιμο πλαίσιο δεν μπορούν να προσελκυστούν επενδυτές. «Πώς θα τους πείσουμε να έρθουν αν δεν έχουμε σταθερούς κανόνες, σε Ελλάδα και Ευρώπη;». Τέλος, τόνισε την ανάγκη καλύτερης επικοινωνίας με την κοινωνία: «Πρέπει να εξηγήσουμε καλύτερα τα πράγματα. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών».
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr