Τι ζητάει η αγορά του μεταλλευτικού κλάδου για τις υπόγειες εκμεταλλεύσεις

Το 3% του ΑΕΠ προέρχεται από τον μεταλλευτικό κλάδο. Πολλά κρίσιμα ορυκτά παράγονται εκτός της ΕΕ. Πρόκληση το υψηλό κόστος ενέργειας

Ο πρόεδρος του ΣΜΕ, Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου © ΔΤ

Ως ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχήματα για τη χώρα αναδεικνύεται η αξιοποίηση του ορυκτού της πλούτου, και ειδικότερα των κρίσιμων πρώτων υλών. Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μέσω της απλοποίησης του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει τον μεταλλευτικό κλάδο, της επιτάχυνσης των ερευνητικών εργασιών σε επιλεγμένες περιοχές της επικράτειας, αλλά και της ουσιαστικής ενημέρωσης της κοινωνίας.

Αυτά ήταν μερικά μόνο από τα βασικά συμπεράσματα της πρώτης ημέρας του συνεδρίου της ΕΑΓΜΕ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, υπογράμμισε ότι στον στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου εντάσσεται η νομοθέτηση της δυνατότητας υπόγειας εκμετάλλευσης, αρχικά για κρίσιμες πρώτες ύλες, ακόμη και σε περιοχές Natura.

Όπως σημείωσε, «πολλές κρίσιμες πρώτες ύλες βρίσκονται εντός περιοχών Natura». Σύμφωνα με τον κ. Αϊβαλιώτη, «το 3% του εθνικού εισοδήματος προέρχεται από τον μεταλλευτικό κλάδο, συνεπώς έχουμε καθήκον να διατηρήσουμε αυτή τη δραστηριότητα. Η χώρα μας έχει την τύχη να διαθέτει στην επικράτειά της σημαντικά αποθέματα κρίσιμων πρώτων υλών και έχουμε ευθύνη να αναπτύξουμε αυτόν τον εθνικό πλούτο».

Ο ίδιος επισήμανε ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα αντιμετωπίζει προκλήσεις, μεταξύ των οποίων οι τοπικές αντιδράσεις, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της Χίου. Τόνισε, ωστόσο, την ανάγκη για εξαντλητικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες. Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, ο κ. Αϊβαλιώτης σημείωσε ότι «η Ε.Ε. αφυπνίστηκε πολύ αργά – είμαστε πίσω, καθώς πολλές κρίσιμες πρώτες ύλες παράγονται εκτός της Ένωσης. Αυτό καθιστά την Ευρώπη ιδιαίτερα εξαρτημένη και περιορίζει την αυτονομία της».

Το πρόβλημα του υψηλού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, που αποτελεί – όπως σημείωσε – μια από τις βασικές παραμέτρους του κόστους παραγωγής, ανέδειξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, Κώστας Γιαζιτζόγλου. Όπως υπογράμμισε, για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιστρέψει την υφιστάμενη κατάσταση, οφείλει να υιοθετήσει και να ακολουθήσει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική. Παράλληλα, πρέπει να δεσμεύσει επαρκείς πόρους και να τους κατευθύνει με τρόπο που να αντιμετωπίζει το σοβαρό έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που καταγράφεται στην εξορυκτική δραστηριότητα εντός της Ένωσης. Τέλος, όπως είπε, η Ευρώπη οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι δεν διαθέτει σήμερα τους αναγκαίους μηχανισμούς ώστε να ασκεί ουσιαστικό κεντρικό έλεγχο στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο κρατών-μελών για τους κρίσιμους ορυκτούς πόρους.

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Χρήστος Μπαλάσκας σημείωσε πως «η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που μπορεί να συνεισφέρει στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τις κρίσιμες πρώτες ύλες». Πρέπει να διερευνηθούν και άλλες περιοχές της χώρας, το πρότυπο της Ελληνικός Χρυσός υπάρχει ως επιτυχημένο παράδειγμα, επισημαίνοντας πως η μεταλλευτική δραστηριότητα μπορεί να συνυπάρξει με άλλες δραστηριότητες

Τέλος εξίσου ενδιαφέρον είχαν τα όσα ανέφερε και ο γενικός διευθυντής Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Ενέργειας Πέτρος Τζεφέρης αναφορικά με το τοπίο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τις κρίσιμες πρώτες ύλες και ποια είναι τα ζητήματα που απαιτούν λύσεις για την υλοποίηση των στόχων του.

Όπως τόνισε η Ε.Ε. έβαλε μερικούς υπερφιλόδοξους επιμέρους στόχους μέχρι το 2030, αναφορικά με την εξόρυξη, την επεξεργασία και την ανακύκλωση. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του κανονισμού το τοπίο είναι ομιχλώδες ως προς την υλοποίηση των στόχων και ο λόγος είναι ότι η Ε.Ε. δεν ακούμπησε καθόλου το πραγματικό ζήτημα που υπάρχει που είναι γιατί οι πολίτες αποστρέφονται την μεταλλευτική δραστηριότητα συστηματικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Δεν είναι σε τελική ανάλυση ούτε το αδειοδοτικό, ούτε το κανονιστικό πλαίσιο, ούτε το επενδυτικό και το χρηματοδοτικό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το θέμα της κοινωνικής άδειας και της εμπιστοσύνης», είπε.

Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr