Ανοιχτή πρόσκληση προς τους ελληνικούς ενεργειακούς ομίλους να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς για την εγκατάσταση ΑΠΕ στη Μολδαβία απευθύνει ο Υπουργός Ενέργειας της χώρας Dorin Junghietu. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο energygame.gr στο περιθώριο του 29ου Economist Roundtable Conference, o κ. Junghietu τονίζει ότι η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναφορικά με τις επιδόσεις της στη διείσδυση των ΑΠΕ. Χαρακτηρίζει επίσης τον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου (που έχει ως αφετηρία τα τερματικά LNG της Ελλάδας) κομβικής σημασίας υποδομή για την ενεργειακή ασφάλεια της Μολδαβίας και προσβλέπει σε ενίσχυση του ενδιαφέροντος της αγοράς για αξιοποίηση των υποδομών του μετά τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για να γίνει πιο ελκυστικός από εμπορικής πλευράς.

O υπουργός Ενέργειας της Μολδαβίας Dorin Junghietu με τη Λαλέλα Χρυσανθοπούλου © Energygame
1.Το τελευταίο διάστημα επισκεφθήκατε την Ελλάδα και συναντηθήκατε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με τις διοικήσεις των ΔΕΣΦΑ, Gastrade και ΔΕΗ. Ποια ήταν η ατζέντα των επαφών σας;
Η Ελλάδα έχει διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην προσπάθειά μας να ενισχύσουμε την ασφάλεια του ενεργειακού μας εφοδιασμού μετά τη διακοπή της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο από την Gazprom, με τον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου να αποτελεί μια από τις σωτήριες λύσεις για τη Μολδαβία. Οπότε ένα από τα βασικά αντικείμενα των επαφών στις οποίες αναφέρεστε ήταν το πώς να καταστήσουμε τα τέλη διαμετακόμισης στον Κάθετο Διάδρομο ελκυστικά, ώστε να καταστεί η όδευση αυτή ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες εναλλακτικές. Επίσης προσκαλέσαμε τις ελληνικές ενεργειακές εταιρείες να τοποθετηθούν στον κλάδο ενέργειας της Μολδαβίας και ιδίως στον τομέα των ΑΠΕ, καθώς «ανεβάζουμε ταχύτητες» στην πράσινη μετάβαση. Ολοκληρώσαμε πρόσφατα με επιτυχία τον πρώτο διαγωνισμό στον οποίο εκδηλώθηκε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Αφορούσε σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 165 MW που «κλείδωσαν» εγγυημένη τιμή αποζημίωσης για 15 χρόνια. Το φθινόπωρο θα προκηρύξουμε τον δεύτερο διαγωνισμό που θα αφορά στην κατακύρωση αιολικής ισχύος 173 MW και 22 MW μπαταριών. Ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον επί της αρχής να συμμετάσχουν στην επικείμενη ανταγωνιστική διαδικασία και ασφαλώς είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενοι. Πιστεύω ότι υπάρχουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για τους Έλληνες επενδυτές στον κλάδο ενέργειας της Μολδαβίας, συμπεριλαμβανομένης και της ανάπτυξης project πράσινου υδρογόνου. Θα ήθελα επίσης να πω ότι η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την αξιοποίηση του δυναμικού ΑΠΕ που διαθέτει. Εμείς μαθαίνουμε από εσάς και μοιραζόμαστε την εμπειρία σας.
2.Αναφορικά με τον Κάθετο Διάδρομο, πολλοί ισχυρίζονται ότι οι υψηλές ταρίφες διαμετακόμισης που χρέωναν οι Διαχειριστές της Ρουμανίας και της Μολδαβίας ήταν ο βασικός λόγος που το εμπορικό ενδιαφέρον για την όδευση αυτή ήταν μέχρι πρότινος υποτονικό. Τι απαντάτε σε αυτό;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το 2020, η Ρωσία ανακατεύθυνε τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια μέσω εναλλακτικών διαδρομών, κυρίως μέσω των αγωγών TurkStream 1 και 2, αφήνοντας ανενεργό τον Διαβαλκανικό Διάδρομο (Trans-Balkan Corridor), ο οποίος περιλάμβανε και τη Μολδαβία. Αυτή η αλλαγή οδήγησε σε δραστική μείωση της διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω Μολδαβίας, καθώς μέσω του TBP προηγουμένως διακινούνταν 18-20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
Oπως είναι γνωστό, τα τιμολόγια διαμετακόμισης εξαρτώνται από τις οικονομίες κλίμακας. Επιπλέον, o Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Μολδαβίας Vestmoldtransgaz που ελέγχεται από τον Διαχειριστή της Ρουμανίας Transgaz σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) πρέπει να ανακτήσει τις επενδύσεις στον αγωγό Ungheni- Ιάσιο-Κισινάου, καθώς και τα κόστη λειτουργίας ολόκληρου του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, το οποίο ανέλαβε μετά τον διαχωρισμό από τη θυγατρική της Gazprom, Moldovagaz. Όμως, η Vestmoldtransgaz έχει συμμετάσχει μαζί με τον ΔΕΣΦΑ και τους Διαχειριστές Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουκρανίας στη δημιουργία του νέου προϊόντος Route 1 για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς την Ουκρανία, προσφέροντας, μαζί με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους Διαχειριστές, έκπτωση 25% στη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ουκρανία. Παράλληλα, η Ουκρανία προσφέρει έκπτωση 45% για την είσοδο στο δικό της σύστημα. Κατά συνέπεια, εκτιμάται ότι αυτό θα ενισχύσει την εμπορική ελκυστικότητα της διαδρομής από Ελλάδα προς Ουκρανία (σ.σ. μέσω της χρήσης των υποδομών του Διαβαλκανικού Διαδρόμου σε αντίστροφη ροή) που διαθέτει μεγάλη διπλής κατεύθυνσης δυναμικότητα.
3. Πόσο σημαντικός είναι ο Κάθετος Διάδρομος για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας σας;
Όπως ανέφερα και προηγουμένως, ο Κάθετος Διάδρομος υπήρξε σωτήρια λύση για τη Μολδαβία όταν χρειάστηκε να διαφοροποιήσουμε τις πηγές και τις διαδρομές προμήθειας φυσικού αερίου. Να υπενθυμίσω ότι ουσιαστικά «εγκαινιάσαμε» αυτή τη διαδρομή όταν η κρατική μας εταιρεία Energocom αγόρασε το δοκιμαστικό φορτίο LNG από τις ΗΠΑ που έφτασε στο FSRU της Αλεξανδρούπολης και το μετέφερε στις υπόγειες αποθήκες της Ουκρανίας. Στο πλαίσιο αυτό, εξακολουθούμε να βασιζόμαστε στην επιχειρησιακή αξιοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου και καλωσορίζουμε το εμπορικό ενδιαφέρον για τη χρήση του, όπως αποτυπώθηκε στη δημοπρασία δέσμευσης δυναμικότητας στις 23 Ιουνίου, όταν συνολικά 1.724 MWh/ημέρα σταθερής δεσμευμένης δυναμικότητας κατανεμήθηκε από Ελλάδα προς Ουκρανία για τον Ιούλιο, στο πλαίσιο των μηνιαίων δημοπρασιών που πραγματοποιήθηκαν στην πλατφόρμα RBP εκείνη την ημέρα. Βλέπουμε σημαντικό ενδιαφέρον από την αγορά και ιδίως από ουκρανικές εταιρείες.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr