Ρεύμα: Πώς η Ελλάδα δημιουργεί “αντισώματα” έναντι νέας κρίσης τιμών

Θετικά τα δείγματα γραφής από την επίσημη "πρεμιέρα" της ευρωπαϊκής Task Force για τις τιμές ρεύματος, οι κινήσεις των χωρών της ΝΑ Ευρώπης

Σταύρος Παπασταύρου και Νίκος Τσάφος © ΔΤ/ΥΠΕΝ

Στον αστερισμό των…Task Force, κινείται την περίοδο αυτή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς από τη μια ενεργοποίησε την εγχώρια «ομάδα κρούσης» για το ηλεκτρικό σύστημα, με το βλέμμα στον καύσωνα που αναμένεται στη χώρα τις επόμενες ημέρες, αφετέρου είδε με ιδιαίτερη ικανοποίηση να «μπαίνει στην πρίζα» και η ευρωπαϊκή Task Force για τις τιμές ενέργειας. Και τούτο διότι κατά την πρώτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες προέκυψαν θετικά δείγματα γραφής που δημιουργούν αισιοδοξία ότι η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που βρέθηκαν στο επίκεντρο της περιφερειακής κρίσης τιμών του περασμένου καλοκαιριού με συντονισμένες κινήσεις χτίζουν «αντισώματα» απέναντι σε τυχόν επανάληψη του φαινομένου φέτος και τα επόμενα χρόνια.

Κατά την επίσημη «πρεμιέρα» της Ευρωπαϊκής Task Force χθες (Δευτέρα 7 Ιουλίου), στη σχετική τηλεδιάσκεψη  έδωσαν το παρών πάνω από 60 άτομα, με εκπροσώπηση σε υψηλό επίπεδο της Κομισιόν, του Συνδέσμου των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ευρώπης (ACER) και των κυβερνήσεων και Διαχειριστών των χωρών της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αυστρία, Σλοβακία, Σλοβενία).  Το πρώτο βασικό συμπέρασμα που εξήχθη είναι ότι ο «άξονας» Ουγγαρίας-Ρουμανίας-Βουλγαρίας- Ελλάδας στον οποίο είχε εκδηλωθεί ο….καύσωνας τιμών και ακραίων ενδοημερήσιων διακυμάνσεων (που κινητοποίησε τα αντανακλαστικά της ελληνικής κυβέρνησης η οποία δημιούργησε «μέτωπο» με τη Σόφια και το Βουκουρέστι και πίεσε για ανάληψη πρωτοβουλιών σε επίπεδο ΕΕ) βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ότι πέρυσι. Και τούτο διότι  πρώτον, οι συντηρήσεις μεγάλων συμβατικών μονάδων και διασυνοριακών Γραμμών Μεταφοράς έχουν ήδη ολοκληρωθεί πριν την είσοδο στην πιο επικίνδυνη περίοδο του καλοκαιριού κατόπιν σχετικών συνεννοήσεων και επικοινωνιών όλων των εμπλεκόμενων χωρών. Αυτό συνιστά μια βασική ποιοτική διαφορά σε σχέση με την κατάσταση πέρυσι όταν η κάθε χώρα κινούνταν αυτόνομα χωρίς να λαμβάνει υπόψη πιθανές παρενέργειες στις γειτονικές χώρες.  Και δεύτερον -που είναι και πιο σημαντικό- είναι ότι διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν περιθώρια καλύτερης αξιοποίησης της  διαθέσιμης μεταφορικής ικανότητας των υφιστάμενων διασυνδέσεων και αύξησης του capacity από την Κεντρική Ευρώπη προς τη Νοτιοανατολική , ένα από τα βασικά προαπαιτούμενο προκειμένου να πέσει το «αόρατο τείχος» που προκαλεί μεγάλες διαφορές στις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού μεταξύ του Βορρά και του Νότου της Ευρώπης, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων στην πλευρά των υψηλών τιμών.

Όπως σημειώνουν πηγές με άριστη γνώση των διαβουλεύσεων, ενώ μέχρι πρότινος το  αξιοποιούμενο capacity των διασυνδέσεων στον άξονα που ξεκινά από την Αυστρία, συνεχίζει στην Ουγγαρία και καταλήγει στην Ελλάδα μέσω Ρουμανίας και Βουλγαρίας  δεν υπερέβαινε το 60%, διαπιστώθηκε ότι με συγκεκριμένες κινήσεις o βαθμός αξιοποίησης μπορεί να αυξάνεται, κάτι που μπορεί να συμβάλλει στην άμβλυνση των αποκλίσεων των τιμών. Και τούτο διότι όσο ενισχύονται οι ροές ηλεκτρισμού από τις κατά τεκμήριο «φθηνότερες» αγορές του Βορρά και της Κεντρικής Ευρώπης προς τις «ακριβότερες» αγορές  στον άξονα Ουγγαρίας – Ρουμανίας – Βουλγαρίας – Ελλάδας, προσδοκάται ότι τόσο περισσότερο θα συγκρατούνται οι τάσεις αύξησης στις τελευταίες.

Με δεδομένο ότι η βέλτιστη χρήση των υφιστάμενων διασυνδέσεων αποτελεί ζητούμενο για την ελληνική πλευρά -όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα τόσο ο Υπουργός ΠΕΝ Σταύρος Παπασταύρου  όσο και ο υφυπουργός Νίκος Τσάφος που εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στη χθεσινή συνεδρίαση-,  η διαπίστωση ότι υπάρχουν περιθώρια προόδου σε αυτό το θέμα αποτελεί θετική εξέλιξη. Υπό το πρίσμα αυτό πρέπει να ιδωθεί και η επισήμανση του κ. Τσάφου περί «κατάθεσης συγκεκριμένων προτάσεων-λύσεων για την θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».

Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr