Ενδείξεις για μείωση της διάθεσης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου και αντικατάστασής του με φορτία LNG, σημαντικό μέρος των οποίων αναμένεται να εισέλθουν στην περιοχή μέσω των τερματικών σταθμών της Ελλάδας (Ρεβυθούσα και FSRU Αλεξανδρούπολης) προκύπτουν από τον τελευταίο γύρο ετήσιων δημοπρασιών δέσμευσης δυναμικότητας στις υποδομές φυσικού αερίου της περιοχής, σύμφωνα με πηγές της αγοράς,
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του energygame.gr, για τα επόμενα χρόνια έως το 2030 κατεγράφη σημαντικό ενδιαφέρον για δέσμευση δυναμικότητας στην Αμφιτρίτη -την πύλη εισόδου στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου των φορτίων LNG που καταφθάνουν στο FSRU της Αλεξανδρούπολης.
Τα μηνύματα από τις δημοπρασίες φυσικού αερίου για το έτος 2025-2026
Υψηλό ενδιαφέρον κατεγράφη για δέσμευση δυναμικότητας για το έτος αερίου 2025-2026 και στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, όπου από την προσφερόμενη δυναμικότητα των 5,5 εκατ. κυβικών μέτρων (mcm)/ημέρα δεσμεύτηκαν τα 2,8 mcm/ημέρα, ενώ τον προηγούμενο χρόνο είχαν δεσμευθεί μόλις 1,1 mcm/day.
Ο αγωγός επιτρέπει τη μεταφορά προς τη Βουλγαρία φορτίων LNG που φτάνουν στα ελληνικά τέρμιναλ και συνδέεται με τον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου για τη μεταφορά LNG από την Ελλάδα στην Ουκρανία μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας.
Την ίδια στιγμή, ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας Bulgartransgaz ανακοίνωσε ότι το σημείο εξόδου Kardam–Negru Voda από τη Βουλγαρία προς τη Ρουμανία «κλείδωσε» πάνω από το 70% της προσφερθείσας δυναμικότητας στην ετήσια δημοπρασία για την περίοδο 2025-2026 και διπλάσια ποσότητα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
- Από τη συνολική προσφορά των λίγο πάνω από 140 GWh/ημέρα, δεσμεύτηκαν 99,4 GWh/ημέρα.
- Αυτό συγκρίνεται με 44,7 GWh/ημέρα που δεσμεύτηκαν για το 2024–2025 και 34,8 GWh/ημέρα για το 2023–2024.
«Το αυξημένο ενδιαφέρον για τη μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από τη Βουλγαρία προς τη Ρουμανία είναι ένδειξη για την ανάγκη να αυξηθούν οι ροές φυσικού αερίου από το Νότο προς το Βορρά», τόνισε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Bulgartransgaz, Βλαντιμίρ Μαλίνοφ, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις προοπτικές μεγαλύτερης αξιοποίησης της όδευσης του Κάθετου Διαδρόμου.
Χθες, εξάλλου, το Υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι η Σόφια σκοπεύει να θέσει σε λειτουργία τις υποδομές του Κάθετου Διαδρόμου που βρίσκονται επί βουλγαρικού εδάφους έως το τέλος του 2026. «Φιλοδοξούμε να παραδώσουμε προς λειτουργία το τμήμα Kulata-Kresna που βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή έως τον προσεχή Ιούνιο και να ολοκληρώσουμε τις εργασίες στο σκέλος Rupcha-Vetrino έως τον Δεκέμβριο του 2026», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Ζέτσο Στάνκοφ.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr