Ελλάκτωρ: Στροφή στον τουρισμό με επίκεντρο τη Μαρίνα Αλίμου

Τα σχέδια της Ελλάκτωρ μετά την πώληση της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις. Η στροφή στον τουρισμό και στην επένδυση της Μαρίνας Αλίμου

Ο CEO της Ελλάκτωρ Ευθύμιος Μπουλούτας © ΔΤ

Το πράσινο φως για την πώληση του 100% της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ στον όμιλο AKTOR άναψαν οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση, με τη συναλλαγή να αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 15 Αυγούστου. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια καθοριστική στροφή για τον Χένρι Χόλτερμαν, τον ισχυρό άνδρα της Ελλάκτωρ, ο οποίος πλέον φαίνεται να επικεντρώνεται στον τομέα του τουρισμού, μέσω της Reds. Στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας παραμένει εξάλλου η Μαρίνα Αλίμου – ένα από τα ισχυρότερα περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου – η οποία, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν φαίνεται να τίθεται προς πώληση.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ, Ευθύμιος Μπουλούτας, κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση, η Μαρίνα Αλίμου, αναμένεται να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης για τον Όμιλο, ενισχύοντας τη στρατηγική του παρουσία τόσο στον τουριστικό τομέα όσο και στις υποδομές. Παρά τις καθυστερήσεις που προέκυψαν λόγω αναγκαίων τροποποιήσεων των σχεδίων, εξαιτίας της κατάργησης των bonus του νέου οικοδομικού κανονισμού (ΝΟΚ), οι οριστικές μελέτες του έργου έχουν πλέον κατατεθεί. Η έκδοση των οικοδομικών αδειών τοποθετείται εντός του 2025, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη της φάσης υλοποίησης της ανάπλασης.

Η Μαρίνα Αλίμου είναι από τις μεγαλύτερες Μαρίνες στα Βαλκάνια και μία από τις ιστορικότερες μαρίνες της Ελλάδας. Η ανάπλαση της  που πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο άμεσο διάστημα, προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα αξιοποίησης της χερσαίας ζώνης συνολικής επιφάνειας 210.000 τ.μ. για ευρείες εμπορικές, τουριστικές, πολιτιστικές και αθλητικές χρήσεις γεγονός που επιτρέπει την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης τουριστικής επένδυσης συνολικής αξίας περίπου €100 εκατ. στο ταχέως αναπτυσσόμενο παράκτιο μέτωπο της ελληνικής πρωτεύουσας.

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση, ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ, του ακινήτου που έως τον περασμένο Μάρτιο λειτουργούσε ως το τετράστερο ξενοδοχείο Civitel Olympic, υπό τη διαχείριση του ομίλου Civitel. Στόχος της επένδυσης είναι η δημιουργία μιας πλήρως ανανεωμένης και σύγχρονης ξενοδοχειακής μονάδας, η οποία θα φέρει το νέο όνομα The Fiction. Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε περιοχή που χαρακτηρίζεται από έλλειψη σημαντικών υποδομών φιλοξενίας, ενώ η τοποθεσία του, στην καρδιά του επιχειρηματικού κέντρου του Αμαρουσίου, το καθιστά ιδανικό για επαγγελματικές συναντήσεις και εκδηλώσεις.

Πρόσφατα η REDS προχώρησε στην ίδρυση νέας εταιρείας στον κλάδο του ξενοδοχειακού real estate, με την επωνυμία REDS Hospitality. Η νέα εταιρεία, με μετοχικό κεφάλαιο 2 εκατ. ευρώ, ανήκει εξ ολοκλήρου στη REDS και έρχεται σε μια περίοδο μετά τη μεταβίβαση των μεγάλων πρότζεκτ σε Γούρνες και Μεσόγεια στη Dimand. Σύμφωνα με το καταστατικό της, η REDS Hospitality έχει ευρύ αντικείμενο δραστηριότητας, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη, διαχείριση και εκμετάλλευση ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών υποδομών (περιλαμβανομένων condo hotels), την αξιοποίηση κατοικιών τουριστικού χαρακτήρα, τη διοργάνωση συνεδρίων, εκθέσεων και εκδηλώσεων, καθώς και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα της φιλοξενίας.

Επιπλέον, βάρος θα δοθεί και στην ανάπτυξη της Athens Property BV, η οποία διαθέτει 10 ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας που λειτουργούν ως serviced apartments, με τίμημα 80 εκατ. ευρώ. H εταιρεία με αυτόν τον τρόπο εισήλθε  στον κλάδο της διαχείρισης τουριστικών ακινήτων και της παροχής υπηρεσιών διαμονής, με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες στον συγκεκριμένο κλάδο.

«Η Ελλάκτωρ δεν είναι πλέον μια εταιρεία που ολοκληρώνει σχέδιο αναδιάρθρωσης. Είναι μια εταιρεία που επενδύει με σχέδιο, με ρευστότητα, και με στρατηγική στόχευση σε τομείς με σαφή προοπτική ανάπτυξης και προστιθέμενη αξία για την κοινωνία, την οικονομία και φυσικά για τους μετόχους της», τόνισε ο κ. Μπουλούτας.

Το 2024 ήταν μια χρονιά στρατηγικής αναδιάρθρωσης για την εταιρεία, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ανάδειξη της πραγματικής αξίας του Ομίλου μέσα από σημαντικές αποεπενδύσεις. «Συνεχίσαμε την κερδοφόρα πορεία μας, σημειώνοντας καθαρά κέρδη άνω των 57 εκατ. ευρώ, ενώ επιστρέψαμε στους μετόχους μας το ποσό των 174 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Μπουλούτας, προσθέτοντας ότι «μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025, προχωρήσαμε σε επιπλέον επιστροφή κεφαλαίου ύψους 296 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 470 εκατ. ευρώ – υπερδιπλάσιο της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας στις αρχές του 2021, όταν ξεκίνησε το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης».

Όσον αφορά τη φετινή χρονιά, ο ίδιος εκτίμησε ότι και το 2025 θα είναι εξίσου κερδοφόρο, με επίκεντρο την ολοκλήρωση ήδη δρομολογημένων συναλλαγών, αλλά και την περαιτέρω αξιοποίηση του υφιστάμενου και νέου χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου. Επιπλέον, η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, διάρκειας έως δύο ετών από την ημερομηνία της συνεδρίασης. Το πρόγραμμα αφορά έως και το 10% του μετοχικού κεφαλαίου, με εύρος τιμής από 0,30 ευρώ έως και 3 ευρώ ανά μετοχή.