Κανάρης (Vodafone): Απαιτούνται λιγότεροι και μεγαλύτεροι παίκτες στις τηλεπικοινωνίες σε Ευρώπη και Ελλάδα

H απουσία ανταγωνισμού στην Ευρώπη επί ίσοις όροις και οι αναφορές του νέου επικεφαλής της Vodafone στη ΔΕΗ

Αχιλλέας Κανάρης, CEO της Vodafone Ελλάδας © Vodafone

Την απουσία κλίμακας και ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιών υπογράμμισε στην πρώτη του δημόσια παρουσία ο νέος επικεφαλής της Vodafone, Αχιλλέας Κανάρης. Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, τα τελευταία 10-20 χρόνια η ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών έχασε την πρωτοπορία που είχε μέχρι τότε, κυρίως εξαιτίας του μεγάλου κατακερματισμού.

«Πριν 15, 20 χρόνια η Ευρώπη ήταν πολύ μπροστά, τόσο από την Αμερική όσο και από την Κίνα στις επενδύσεις, στην καινοτομία και τις δικτυακές υποδομές», είπε χαρακτηριστικά. «Δυστυχώς όμως», πρόσθεσε, «τα τελευταία 15 χρόνια ο (τηλεπικοινωνιακός) κλάδος στην Ευρώπη δεν τα πήγε καλά καθώς έχουν ακολουθηθεί διαφορετικές στρατηγικές προσεγγίσεις απ’ ότι στην Αμερική και την Κίνα, που είναι οι δύο βασικοί και μεγάλοι παίκτες».

Αυτό που λείπει κατά τον κ. Κανάρη είναι η κλίμακα. Όπως είπε η μέση τηλεπικοινωνιακή εταιρεία στην Ευρώπη έχει 5 εκατ. πελάτες, στις ΗΠΑ η μέση εταιρεία έχει 107 εκατ. πελάτες και στην Κίνα 460 εκατ. πελάτες. Επομένως απουσιάζουν οι οικονομίες κλίμακος που χρειάζονται, ώστε οι πάροχοι να επενδύουν με την ένταση, που απαιτείται τόσο σε επίπεδο ασφάλειας όσο και τεχνολογίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή ευθύνεται και η Ευρώπη η οποία στο παρελθόν είχε την τάση ν’ απαγορεύει τις συγκεντρώσεις στην αγορά τηλεπικοινωνιών. «Ελπίζουμε», είπε ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος, «ότι τα τελευταία χρόνια αυτό αλλάζει και έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα διαφορετικό κλίμα στις Βρυξέλλες, αναφορικά με τη συγκέντρωση στην αγορά. Αυτό που συνέβη στην Αγγλία με τη συνένωση της Vodafone με τη Three, δείχνει το δρόμο και ότι όλη η αγορά θα πατήσει πάνω σε αυτό το παράδειγμα και θα δούμε και άλλες τέτοιες εξαγορές».

Αυτό ήδη συντελείται στη Ρουμανία, όπου οι τέσσερις παίκτες κινητής πολύ σύντομα θα γίνουν τρεις, με την εξαγορά της Telekom Romania Mobile (TKRM) από την Vodafone και την Digi, να βρίσκεται πολύ κοντά.

Απουσία ανταγωνισμού επί ίσοις όροις

Το δεύτερο που έθεσε ο κ. Κανάρης είναι η εναρμόνιση της αγοράς. Έχοντας εργαστεί σε τέσσερις ευρωπαϊκές αγορές, έκανε λόγο για μια προσέγγιση πολλών αγορών (multimarket approach), ειδικά σε θέματα φάσματος συχνοτήτων όπου κάθε χώρα κάνει το δικό της. «Τα παλιά χρόνια αυτή η προσέγγιση λειτουργούσε», είπε ο πρόεδρος της Vodafone, σημειώνοντας ότι πλέον αυτή η προσέγγιση δεν λειτουργεί. Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει μια εναρμόνιση των κανόνων και διαδικασιών απονομής φάσματος, ώστε να υπάρχει μια συνεκτικότητα στις αγορές, που θα βοηθήσει τους παρόχους να επενδύσουν περισσότερο.

Ο πρόεδρος της Vodafone έθεσε ακόμη και το θέμα της απουσίας ανταγωνισμού στη Ευρώπη σε ισότιμη βάση. Αυτό σήμερα δεν ισχύει, ειδικά στις υπηρεσίες που προσφέρονται πάνω από το διαδίκτυο (Over The Top, ΟΤΤ). Ως παράδειγμα απουσίας ισότιμου ανταγωνισμού ανέφερε την φορολογία στην Ελλάδα τόσο στο περιεχόμενο, αλλά και στις συνδέσεις τηλεπικοινωνιών.

«Οι τοπικοί πάροχοι πληρώνουν φόρο, αλλά το Starlink δεν αποδίδει ένα τέτοιο φόρο», είπε ο κ. Κανάρης. Το ίδιο ισχύει και με τη φορολογία του περιεχομένου στην Ελλάδα, όπου οι τοπικές πλατφόρμες φορολογούνται ενώ οι OTTs από Αμερική (Netflix, Disney+, Amazon κ.λπ.), δεν φορολογούνται.

Το τέταρτο θέμα που έθεσε ο νέος επικεφαλής της Vodafone για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στις τηλεπικοινωνίες, είναι η ρύθμιση στις νέες τεχνολογίες, ειδικά καθώς συντελείται η μετάβαση από τον χαλκό στις οπτικές ίνες. Το στέλεχος της Vodafone σημείωσε ότι η ρύθμιση πρέπει να βοηθά τους παρόχους να επενδύουν και όχι τους κυρίαρχους παρόχους.

Η θέση για την ΔΕΗ

Ερωτηθείς σχετικά με την είσοδο της ΔΕΗ στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών ο κ. Κανάρης είπε ότι η προσωπική του άποψη είναι ότι δεν χωρά τέσσερις παίκτες. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι του επενδυτή να μπει στη αγορά ή όχι και το τι πιστεύει για το επιχειρηματικό του πλάνο. «Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί καινούργιους παίκτες, άρα θα έλεγα ότι αν εγώ ήμουν επενδυτής, και συζητούσα να μπω στη χώρα, δεν βλέπω πως θα μπορούσε να βγει ένα business plan».

Τα στελέχη της Vodafone σημείωσαν ακόμη ότι στο παρελθόν είχαν γίνει επαφές της Vodafone με την ΔΕΗ, προκειμένου η πρώτη ν’ αγοράσει χονδρική οπτικές ίνες της ΔΕΗ, αλλά η εταιρεία προτίμησε τη συνεργασία με τον ΟΤΕ (εκπτώσεις όγκου χονδρικής). Πάντως τα στελέχη της Vodafone είπαν ότι αν αύριο-μεθαύριο έρθει μια καλή εμπορική πρόταση είτε από τη ΔΕΗ, είτε απ’ οποιονδήποτε άλλο θα μπορούσε να το συζητήσει.

Τέλος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πώλησης της Vodafone στην Ελλάδα, ο νέος επικεφαλής της εταιρείας, παρόλο που σημείωσε ότι η φήμη ήταν έντονη, εν τούτοις το διέψευσε κατηγορηματικά. «Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνω, τα πρώτα μηνύματα που έλαβα είναι αν το Group πουλάει την Ελλάδα, και μάλιστα ότι έρχομαι για να πουληθεί η Ελλάδα», είπε ο κ. Κανάρης.

«Αν ήταν να πουληθεί η Ελλάδα, εγώ προσωπικά δεν θα ερχόμουν», πρόσθεσε. «Δεν την πουλάμε. Δεν πουλιέται η Ελλάδα. Και γιατί δεν πουλιέται; Γιατί η Ελλάδα είναι μια καλή αγορά, είναι μια αγορά που οι επιστροφές είναι καλές και είναι μια αγορά η οποία για το Vodafone Group έχει προοπτικές. Άρα αυτή τη στιγμή το Group, στην κατάσταση που βρίσκεται και με την δυναμική που αποκτά, δεν έχει κανένα λόγο να πουλήσει μια καλή αγορά όπως είναι η Ελλάδα».