Στην εξαγορά δύο ή και περισσοτέρων εταιρειών από τον κλάδο της Αγροτεχνολογίας προχωράει στη διετία 2025-2026 ο Όμιλος Redestos- Efthymiadis Agrotechnologies, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε τη μεταβίβαση, στη Libra Company, του brand Lucia’s Farm, με σκοπό οι πωλήσεις των Lucia’s, από τα 4 εκατ. ευρώ του 2024, να τριπλασιαστούν στη διετία και να φθάσουν τα 12 εκατ. το 2027.
«Σκοπός μας είναι να αξιοποιηθεί παραγωγικά και εμπορικά το brand Lucia’s Farm, που έκτισε τα τελευταία 10 χρόνια , με επίμονες προσπάθειες, η Ηellenic Farming. Η ανάπτυξη αυτή θα έρθει μέσα από τη Libra και τη στρατηγική συνεργασία με τον Όμιλο Καράτζη, την εξειδικευμένη στο διεθνές εμπόριο οπωροκηπευτικών Anker Farming και τον επιχειρηματία κ. Γιώργο Βενέρη, πολύ καλό γνώστη της λιανεμπορικής αγοράς», δήλωσε στο powergame.gr o κ. Θύμης Ευθυμιάδης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Redestos Holding και υπεύθυνος στον Όμιλο Ευθυμιάδη για τους τομείς του φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού, των εργαστηριακών αναλύσεων και της παραγωγής και εμπορίας γεωργικών προϊόντων.
Άλλωστε, μέσω της Αnker, που μετονομάζεται σε Αnkell, ο Όμιλος Ευθυμιάδη αποκτά συμμετοχή στη Libra. Στην Ankell ο Όμιλος θα έχει μετοχική συμμετοχή 50%, ενώ το υπόλοιπο 50% παραμένει στον έλεγχο του κ. Αναστάσιου Κερμανίδη.
Preferred partner πολυεθνικών στη Μεσόγειο
Όπως τόνισε ο κ. Ευθυμιάδης, ο Όμιλος, που το 2024 έπιασε τα 101 εκατ. ευρώ σε τζίρο, επιταχύνει τους αναπτυξιακούς του ρυθμούς, με σκοπό να γίνει, στη λεκάνη της Μεσογείου, ο preferred partner των μεγάλων πολυεθνικών στο φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό, επιδίωξη που προωθείται με την εξαγορά, μέσα στο 2025, εταιρείας του κλάδου, σε χώρα με προφίλ γεωργικό, ανάλογο με της Ελλάδας.
O Όμιλος, που ήδη έχει συνεργασία με κορυφαίους οίκους του εξωτερικού, θέλει να γίνει ο πολύ καλός συνεργάτης πολυεθνικών στη λεκάνη της Μεσογείου, σε χώρες πέραν της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς στη δεύτερη έχει ήδη παρουσία στη σποροπαραγωγή, την επεξεργασία σπόρων σποράς και την εμπορία. Μέσα από τις συνεργασίες αυτές φιλοδοξεί να αναλάβει την εμπορική διάθεση, αλλά και παραγωγή, φυτικού γενετικού υλικού αυξημένης προστιθέμενης αξίας.
«Θα αξιοποιήσουμε σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό την τεχνογνωσία και τη μακρά εμπειρία που έχουμε στους σπόρους σποράς, εκτατικών καλλιεργειών, όπως στο βαμβάκι, το καλαμπόκι, το σιτάρι, τη μηδική. Επίσης, μία επόμενη εξαγορά θα αφορά την απόκτηση από τον Όμιλο ελληνικής εταιρείας στους σπόρους κηπευτικών, κάτι που θα ενισχύσει και την παραγωγή προϊόντων που θα διατίθενται στην αγορά με το brand Lucia’s Farm. Άλλωστε, η λειτουργία της Hellenic Farming συνεχίζεται».
«Η εταιρεία στο εξής εστιάζει στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων που απαιτούν R&D και την υποστήριξη του ισχυρού γεωπονικού τμήματος του Ομίλου Ευθυμιάδη, όπως στην περίπτωση της πατάτας baby. Η Hellenic Farming θα έχει μόνο έναν τελικό πελάτη, τη Libra, της οποίας το χαρτοφυλάκιο προϊόντων θα εμπλουτισθεί με φρούτα -κεράσια και πυρηνόκαρπα- αλλά και περισσότερα κηπευτικά», εξήγησε ο Θύμης Ευθυμιάδης.

© Redestos
Μία δημιουργική διαδρομή 90 χρόνων
Ο Όμιλος Ευθυμιάδη, που το 2025 συμπληρώνει 90 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στον χώρο της ελληνικής Αγροτεχνολογίας, διοικείται από την τρίτη γενιά της οικογένειας, τον Θύμη Ευθυμιάδη και τον αδελφό του, Βάσο Ευθυμιάδη, που είναι επικεφαλής του Τομέα των Αγροτικών Εφοδίων, με γνωστότερη εταιρεία την Κ&Ν Ευθυμιάδης ΑΒΕΕ. Πρόεδρος του Ομίλου είναι ο κ. Νίκος Ευθυμιάδης.
Ο Όμιλος -με θυγατρικές μέσω KNE Certis και Veltia σε πολλές χώρες της Ν.Α. Ευρώπης και εμπορική δραστηριότητα σε 12 χώρες- ξεχωρίζει, γιατί έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται, αντίθετα, επιδιώκει τις στρατηγικές συνέργειες. Έτσι έγινε το «πάντρεμα» με την Τentamus το 2019, ακολούθησε το 2024 το joint venture με την αμερικανική BRAND, στα λιπάσματα και τους βιοδιεγέρτες, και, στις αρχές του 2025, η εξαγορά του 30% της Κ&ΝΕ, από τη CertisBelchim, βιομηχανία φυτοπροστατευτικών που ανήκει στην Ιαπωνική Mitsui.
Να σημειωθεί ότι το 2019, όταν μεταβιβάστηκε το 70% της τότε Agrolab, εταιρείας εργαστηριακών αναλύσεων, στη γερμανική Tentamus, το δίκτυό της αριθμούσε πέντε εργαστήρια. Σήμερα, κάτω από τη νέα της επωνυμία, η Veltia έχει 10 εργαστήρια, σε Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, Βουλγαρία, ενώ τη διαπίστευση αναμένει για να τεθεί σε λειτουργία το εργαστήριο στο Βουκουρέστι.
«Το Veltia Group αναπτύσσεται εξαιρετικά δυναμικά, με διψήφιους ετήσιους ρυθμούς. Το 2024 o όμιλος Veltia είχε τζίρο κοντά στα 16 εκατ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις δείχνουν αύξηση 12% το 2025, άρα τζίρο 18 εκατ. ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Ευθυμιάδης.
Ο αναπτυξιακός πολλαπλασιαστής των σπόρων
Ο Όμιλος, μέσα από τέσσερις εταιρείες, δύο στην Ελλάδα και δύο στην Τουρκία, και πολύ ισχυρές συνεργασίες στο R&D με το Εργαστήριο Γενετικής & Βελτίωσης Φυτών του ΑΠΘ και αμερικανικά ερευνητικά ιδρύματα, έχει δώσει μεγάλη έμφαση στη φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό. Στην Ελλάδα τη βιομηχανική δραστηριότητα, τη σποροπαραγωγή, έχει η Bios Agrosystems, με εργοστάσιο στο Κουτσό Ξάνθης, ενώ το R&D και οι πειραματικές καλλιέργειες γίνονται κατά βάση στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Τους σπόρους σποράς εμπορεύεται η K&N Eυθυμιάδης.
Η Κ&Ν Ευθυμιάδης είναι η Νο 1 εταιρεία στους σπόρους σποράς στην Ελλάδα. Στους σπόρους καλαμποκιού έχει μερίδιο 46%, στα σιτηρά είναι η πρώτη με μερίδιο κοντά στο 25%, στον πατατόσπορο είναι δεύτερη με περίπου 15% της αγοράς, στο βαμβάκι είναι τρίτη με μερίδιο περίπου 14%, ενώ σημαντικό κομμάτι έχει και στην αγορά των σπόρων μηδικής.
«Το βαμβάκι για εμάς είναι πολύ σημαντική καλλιέργεια. Είναι το μόνο προϊόν για το οποίο έχουμε βασική έρευνα για νέες βελτιωμένες ποικιλίες. Οι γεωπόνοι-γενετιστές του Ομίλου συνεργάζονται με ερευνητές του ΑΠΘ και αμερικανικά ερευνητικά κέντρα. Έχουμε αναπτύξει δύο δικές μας ποικιλίες βάμβακος, που αντέχουν στις καινούργιες κλιματολογικές συνθήκες, αλλά και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς, των επομένων κρίκων της αλυσίδας αξίας».
«Οι δύο αυτές ποικιλίες, η PRG 9811 και η PRG 9706, συμπεριλαμβάνονται στην οικογένεια των ποικιλιών Prime Genetics της Bios, όπως και οι ποικιλίες του οίκου Deltapine, που ανήκει στην Bayer. Από τις δικές μας ποικιλίες, πουλάμε στην Ελλάδα περί τους 400 τόνους σπόρο, ενώ σχεδόν 100 τόνους πουλήσαμε σε Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν. Επιπλέον, πουλήσαμε 500 τόνους σπόρους της Deltapine».

© Redestos
Οι θυγατρικές στην Τουρκία
«Για εμάς», πρόσθεσε ο κ. Ευθυμιάδης, «μία πολύ σημαντική κίνηση, ειδικά σε ό,τι αφορά το βαμβάκι, ήταν η είσοδός μας στην Τουρκία, το 2022. Είμαστε μέτοχοι πλειοψηφίας στην εταιρεία BiLiv A.S., η οποία έχει έδρα στην Oύρφα και αντικείμενο ίδιο με αυτό της Bios, και αντίστοιχες εγκαταστάσεις, απλά σε μικρότερη κλίμακα. Πριν από μερικούς μήνες ιδρύθηκε και η δεύτερη εταιρεία μας, στην Τουρκία, η Prime Genetics Turkey, όπου κατέχουμε το 65%, εταιρεία εμπορική, η οποία τώρα οργανώνεται».
«Από την Τουρκία είναι πολύ ευκολότερο να επεκταθούμε με πωλήσεις στις χώρες της Κεντρικής Ασίας. Ήδη κάνουμε πωλήσεις στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε και σε Τουρκμενιστάν, Καζακστάν και, κυρίως, στο Ουζμπεκιστάν. Ειδικά το Ουζμπεκιστάν, μία μεγάλη γεωργική χώρα, έχει 10 εκατ. στρέμματα σε καλλιέργειες βαμβακιού, πενταπλάσιες εκτάσεις απ’ ό,τι έχουμε σήμερα στην Ελλάδα».
Καταλήγοντας, ο κ. Ευθυμιάδης δήλωσε πως ο Όμιλος διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση, ενώ από την πρόσθετη ρευστότητα που εξασφάλισε, από τη μεταβίβαση του 30% της Κ&ΝΕ, θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της τουρκικής Prime Genetics ( θα μεταφερθεί στη Σμύρνη), όπως και τις εξαγορές που θα πραγματοποιήσει στη διετία 2025-2026.
«Θέλουμε να γίνουμε ο preferred partner των μεγάλων πολυεθνικών στη Μεσόγειο, πραγματοποιώντας εξαγορές στις καλλιέργειες που γνωρίζουμε καλά, στο βαμβάκι, το καλαμπόκι, το σιτάρι. Θέλουμε να παίξουμε ηγετικό ρόλο στον κλάδο της Αγροτεχνολογίας και αυτήν τη στιγμή ίσως ο μόνος κρίκος της αλυσίδας αξίας που μας λείπει είναι το καλό γενετικό υλικό στα κηπευτικά, προκειμένου να αξιοποιηθεί στο μέγιστο και το brand Lucia’s Farm», υπογράμμισε ο Θύμης Ευθυμιάδης.