Στην Αθήνα αναμένεται να δημιουργήσει παράρτημα από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2026-2027 το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
«Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ένα μη κερδοσκοπικό – μη κρατικό Πανεπιστήμιο, που λειτουργεί στην Κύπρο και έτσι ακριβώς θα είναι και το παράρτημά του στην Ελλάδα», όπως λέει στο powergame.gr ο Δρ. Μαν. Α. Μπεντενιώτης, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου.
Μάλιστα, όπως μας είπε, «για κάθε ακαδημαϊκή περίοδο χορηγούνται περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ υποτροφίες με απόλυτα αξιοκρατικά και σαφή διαφανή κριτήρια, ενώ τα όποια υπόλοιπα της χρήσεως χρήματα δαπανώνται σε υποδομές και εγκαταστάσεις, καθώς και στην αναβάθμιση της ποιότητας της λειτουργίας του Πανεπιστημίου».
Από τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με τον κ. Μπεντενιώτη, εξάγεται το συμπέρασμα ότι «δεν διανέμονται κέρδη και με αυτά τα δεδομένα, το Παράρτημα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στην Ελλάδα θα είναι ακριβώς έτσι όπως προβλέπεται από τις διατάξεις που ισχύουν και που θεσμοθέτησαν αυτή την μεταρρύθμιση».
Ιδιαίτερα σημαντική, άλλωστε, σημειώνει ο αντιπρόεδρος, «είναι η σχέση του Πανεπιστημίου με τον ελλαδικό χώρο, ο οποίος εμπιστεύεται έμπρακτα το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι περισσότεροι από 4.000 φοιτητές προέρχονται από την Ελλάδα, αναζητώντας ποιοτικές σπουδές σε ένα διεθνές, αλλά ταυτόχρονα οικείο ακαδημαϊκό περιβάλλον».
Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προχωρά στην εκπόνηση στρατηγικής μελέτης για την ίδρυση και λειτουργία παραρτήματος του Πανεπιστημίου στην Ελλάδα, με σαφή στόχο τη δημιουργία μιας ακαδημαϊκής δομής, εφάμιλλης της υφιστάμενης πανεπιστημιακής παρουσίας του στην Κύπρο, αλλά και εκείνης του παραρτήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας.
Η προοπτική ίδρυσης παραρτήματος στην Ελλάδα, όπβς αναφέρεται, αποτελεί ένα εγχείρημα που προσεγγίζεται με ιδιαίτερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Κεντρικός άξονας αυτής της προσπάθειας είναι η διασφάλιση υψηλών προτύπων ποιότητας, τόσο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων σπουδών, όσο και στις κτιριακές και στεγαστικές υποδομές, με απόλυτο σεβασμό στις ακαδημαϊκές ανάγκες και την καθημερινή εμπειρία του φοιτητή.
Η λειτουργία του παραρτήματος στη Γερμανία, σε συνεργασία με τις κυπριακές και τις γερμανικές αρχές, όπως τονίζεται, όχι μόνο επιβεβαιώνει τη διεθνή καταξίωση του Πανεπιστημίου, αλλά και την ικανότητά του να σχεδιάζει και να υλοποιεί, με επιτυχία και συνέπεια, ακαδημαϊκά εγχειρήματα υψηλών προδιαγραφών.
Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το μοναδικό Πανεπιστήμιο, τόσο από τα κυπριακά, όσο και από τα ελλαδικά Πανεπιστήμια, που έχει Παράρτημα Ιατρικής Σχολής στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, το οποίο φιλοξενεί σήμερα πάνω από 240 φοιτητές.
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ένα περιφερειακό, αλλά διεθνούς αναγνώρισης Πανεπιστήμιο, το οποίο σύμφωνα και με τη διεθνή κατάταξη βρίσκεται στα 1.000 πρώτα Πανεπιστήμια στην παγκόσμια πανεπιστημιακή κοινότητα.
Μάλιστα, καταγράφει μια ιδιαίτερη αύξηση από διεθνείς φοιτητές, κυρίως από χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 20% της φοιτητικής κοινότητας, η οποία στο σύνολο της αριθμεί περί τους 12,5 χιλιάδες φοιτητές.
Είναι δε μέλος της Galileo Global Education, του μεγαλύτερου οργανισμού πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ευρώπη, με 54 ακαδημαϊκά ιδρύματα, σε 13 ευρωπαϊκές χώρες και πάνω από 200.000 φοιτητές, γεγονός που υπογραμμίζει τον διεθνή του προσανατολισμό.