Μέσα στις επόμενες ημέρες κλείνει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η πώληση της Telekom Romania Mobile (TKRM) από τον ΟΤΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να δώσει το πράσινο φως η Επιτροπή Ανταγωνισμού της γειτονικής χώρας.
Την εταιρεία θα αγοράσει η Vodafone, αλλά τα υπάρχοντά της θα τα μοιράσει με την εταιρεία Digi Communications. Συγκεκριμένα, η Vodafone Ρουμανίας θ’ αναλάβει τις μετοχές της εταιρείας, αλλά θα δώσει όλους τους πελάτες καρτοκινητής, όπως επίσης και μέρος των υποδομών και τις συχνότητες της TKRM στην Digi Communications. Η Vodafone θα διατηρήσει ουσιαστικά τους συνδρομητές συμβολαίου της TKRM και μέρος των υποδομών της.
Έτσι, οι τέσσερις παίκτες στη Ρουμανία, Orange Romania, Vodafone Romania, Digi Mobil και TKRM, θα γίνουν τρεις. Η TKRM ήταν ο τέταρτος παίκτης της ρουμανικής αγοράς και τα τελευταία χρόνια έχανε συνεχώς μερίδιο αγοράς και χρήματα. Η Cosmote -ο ΟΤΕ στη συνέχεια μετά την απορρόφηση της εταιρείας- εδώ και πολλά χρόνια επιδίωκε την πώληση της TKRM, καθώς κάθε χρόνο έχανε πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Συγκεκριμένα, από το 2020 είχε τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο πώλησης της εταιρείας και αρχικά είχε ενδιαφερθεί η Orange Romania. Οι ασφυκτικοί, όμως, περιορισμοί που έθετε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ρουμανίας δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση της εξαγοράς. Έτσι, η εταιρεία περιορίσθηκε στην απόκτηση μόνον την σταθερής της Telekom Romania, με την Telekom Romania Mobile να παραμένει στον ΟΤΕ.
Στη συνέχεια υπήρξαν και άλλοι ενδιαφερόμενοι για την TKRM, μεταξύ των οποίων η Vodafone, η Digi, η United Group (BC Partners), η ουγγρική 4iG Group κ.ά. Ωστόσο, καθώς η αγορά κινητής τηλεφωνίας γινόταν όλο και πιο ανταγωνιστική, τα προσφερόμενα τιμήματα δεν ικανοποιούσαν τον πωλητή ΟΤΕ.
Τελικά, πέρυσι τον Νοέμβριο η Vodafone Ρουμανίας, Νο 2 παίκτης στην αγορά κινητής της Ρουμανίας, και η Digi Communications, Νο 3 παίκτης στην ίδια αγορά, υπέβαλαν προσφορά για την εξαγορά της TRKM. Και φαίνεται ότι όλα πολύ σύντομα θα τελειώσουν, με στόχο την ενίσχυση των τελευταίων σε μερίδια αγοράς και την έξοδο της TRKM από την αγορά της Ρουμανίας.
Η εξαγορά αυτή αναμένεται να είναι ευεργετική για τον ΟΤΕ, καθώς αφενός θα σταματήσει να χάνει χρήματα, αφετέρου δε θα επιστρέψει χρήματα στους μετόχους του. Η όποια επιπλέον ρευστότητα αποκτήσει από την πώληση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία θα μοιρασθεί ως μέρισμα στους μετόχους.
Δεν είναι, όμως, σίγουρο ότι όλα αυτά μπορεί να ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι. Δεν αποκλείεται να λάβουν χώρα μετά το καλοκαίρι, δηλαδή μέσα στον Σεπτέμβρη. Το σίγουρο είναι ότι ο ΟΤΕ και η Deutsche Telekom απαλλάσσονται από μια ζημιογόνο θυγατρική εταιρεία. H εταιρεία το 2024 είχε έσοδα 263 εκατ. ευρώ και ζημίες ύψους 143 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία στο τέλος του 2024 είχε συσσωρευμένες ζημίες 441 εκατ. ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 50 εκατ. ευρώ. Μόνο στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών ο ΟΤΕ προχώρησε σε κεφαλαιακές ενέσεις ύψους 130 εκατ. ευρώ.