Η αμερικανική εταιρεία σοκολάτας Hershey ανακοίνωσε νέα σημαντική αύξηση στις τιμές των προϊόντων της, επικαλούμενη τη ραγδαία άνοδο του κόστους του κακάο. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, η αύξηση που κοινοποιήθηκε στους λιανοπωλητές την προηγούμενη εβδομάδα θα κυμανθεί σε διψήφιο ποσοστό.
Η αναπροσαρμογή περιλαμβάνει τόσο την αύξηση της τιμής λιανικής όσο και αλλαγές στην ποσότητα και το βάρος των συσκευασιών –πρακτική γνωστή ως «συρρίκνωση προϊόντος» (shrinkflation), δηλαδή μικρότερες ποσότητες στην ίδια ή υψηλότερη τιμή.
«Η αλλαγή αυτή δεν σχετίζεται με δασμούς ή εμπορικές πολιτικές», ανέφερε ο Άντριου Αρσαμπό, πρόεδρος του αμερικανικού τομέα ζαχαρωδών της Hershey. «Αντανακλά απλώς την πραγματικότητα των αυξημένων τιμών πρώτων υλών, κυρίως του κακάο, το οποίο έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα».
Η Hershey είχε προχωρήσει σε αντίστοιχη αύξηση τιμών και πέρυσι, αλλά η συνεχιζόμενη κρίση στην αγορά κακάο οδηγεί σε περαιτέρω αναπροσαρμογές. Η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων κακάο έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια, ως αποτέλεσμα προβλημάτων στην παραγωγή, λόγω ασθενειών και κακών καιρικών συνθηκών στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα — τις δύο χώρες που καλύπτουν πάνω από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής.
Αν και οι τιμές παρουσιάζουν τάσεις αποκλιμάκωσης τους τελευταίους μήνες, χάρη στη βελτίωση της παγκόσμιας προσφοράς και την κάμψη της ζήτησης, εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ πάνω από τα ιστορικά τους επίπεδα.
Άλλες εταιρείες σοκολάτας, όπως η ελβετική Lindt & Sprüngli, προχώρησαν φέτος σε αύξηση τιμών κατά 15,8% το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ο διευθύνων σύμβουλος της Lindt εκτιμά ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στο κακάο θα συνεχιστούν και το 2026.
Η Hershey από την πλευρά της, δήλωσε ότι αναμένει δασμολογικό κόστος 15 έως 20 εκατ. δολαρίων μόνο για το δεύτερο τρίμηνο του 2025. Η εταιρεία έχει ζητήσει από την αμερικανική κυβέρνηση απαλλαγή από τους δασμούς στις εισαγωγές κακάο, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει ακόμη απάντηση.