Οι κορυφαίες μάρκες πολυτελείας αύξησαν τις τιμές με τον πιο αργό ρυθμό από το 2019 φέτος, καθώς η αγορά παρουσιάζει σημάδια κόπωσης, καθώς ο κλάδος προσαρμόζεται σε μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ύφεση και οι πλούσιοι καταναλωτές αντιδρούν μετά από χρόνια αχαλίνωτων αυξήσεων.
Το κόστος των αγαθών πολυτελείας αυξήθηκε κατά μέσο όρο 3% μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2025, σύμφωνα με στοιχεία της UBS. Αυτή η περίοδος καταγράφει τη συντριπτική πλειονότητα των ετήσιων αυξήσεων των τιμών, τις οποίες οι μάρκες συνήθως πραγματοποιούν κατά το πρώτο τρίμηνο, καθώς καθορίζονται οι προϋπολογισμοί, αναφέρουν οι Financial Times.
Οι μάρκες από τη Louis Vuitton έως τη Chanel αύξησαν σημαντικά τις τιμές μεταξύ 2019 και 2023 για να επωφεληθούν από την έντονη ζήτηση για τσάντες, ρούχα και κοσμήματα υψηλής ποιότητας. Αλλά οι πλούσιοι πελάτες αντιδρούν και πολλά είδη πολυτελείας έχουν γίνει απλησίαστα για ορισμένους από τους πιο «φιλόδοξους» καταναλωτές πολυτελείας που οδήγησαν στην έκρηξη της εποχής της πανδημίας.
Οι αυξήσεις προαναγγέλλουν μια πιθανή επιστροφή σε πιο ομαλά προ της πανδημίας επίπεδα πληθωρισμού των τιμών μεταξύ 1% και 2%.
Η Claudia D’Arpizio, παγκόσμια επικεφαλής του τομέα μόδας και πολυτέλειας της Bain, δήλωσε ότι η επιβράδυνση των αυξήσεων των τιμών σηματοδοτεί μια «σαφή στρατηγική στροφή».
«Οι μάρκες πολυτελείας ανταποκρίνονται στην εντεινόμενη κόπωση των καταναλωτών από τις τιμές, στους επίμονους μακροοικονομικούς αντίξοους παράγοντες και στην αισθητή εξασθένηση του ενθουσιασμού των καταναλωτών», δήλωσε η ίδια. «Μια πιο μετρημένη προσέγγιση στην τιμολόγηση αντικατοπτρίζει μια προσπάθεια υπεράσπισης του όγκου, δημιουργώντας παράλληλα ανθεκτικότητα απέναντι σε διαφαινόμενους κινδύνους, όπως οι πιθανοί δασμολογικοί κλυδωνισμοί».
Η περίοδος των κερδών του δεύτερου τριμήνου ξεκινά αυτή την εβδομάδα με την απειλή των αμερικανικών δασμών και τις πολλαπλές συγκρούσεις να εξανεμίζουν τις ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη της βιομηχανίας πολυτελείας.
Η LVMH, ο κολοσσός του κλάδου, αναμένεται να ανακοινώσει νέα μείωση των τριμηνιαίων πωλήσεων, καθώς η δυναμική σταματά σε κρίσιμα εμπορικά σήματα, όπως η Louis Vuitton και η Dior.
Ένα στέλεχος πολυτελών επιχειρήσεων δήλωσε ότι πολλοί πελάτες προτιμούν μικρότερες, πιο «μοντέρνες» ετικέτες αντί για μεγάλα ονόματα πολυτελείας, τα προϊόντα των οποίων έχουν γίνει τόσο ακριβά όσο και διάχυτα.
Οι αυξήσεις των τιμών οδήγησαν το 80% της αύξησης των πωλήσεων του κλάδου μεταξύ 2019 και 2023, σύμφωνα με την McKinsey, ενώ οι υψηλότεροι όγκοι συνεισέφεραν μόνο το 20%.
Ορισμένες από τις πιο ακραίες αυξήσεις περιλαμβάνουν τις τσάντες Speedy της Louis Vuitton, οι οποίες ξεκινούν από 1.650 ευρώ, αφού διπλασιάστηκαν σε τιμή από το 2019. Μια μεγάλη τσάντα Chanel με πτερύγιο, η οποία πωλείται στα 11.100 ευρώ, είναι πάνω από 80%ακριβότερη κατά την ίδια περίοδο. Ορισμένες από τις αυξήσεις προκάλεσαν αντιδράσεις από τους πελάτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Επειδή οι πελάτες της κορυφαίας κατηγορίας μπορούν να το αντέξουν οικονομικά, δεν σημαίνει ότι δεν παρατηρούν τις υψηλότερες τιμές», δήλωσε ένα στέλεχος πολυτελείας. «Κανείς δεν θέλει να αισθάνεται ότι τον εκμεταλλεύονται», πρόσθεσε.
Ο αναλυτής της Citi, Thomas Chauvet, προβλέπει πολυετείς «ευκαιρίες αναπλήρωσης» για τα εμπορικά σήματα που δεν είχαν αυξήσει τις τιμές τόσο επιθετικά την εποχή της άνθησης, όπως η Hermès και οι μάρκες κοσμημάτων Cartier, Buccellati και Van Cleef & Arpels της Richemont.
Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί πλεονέκτημα εάν οι ΗΠΑ επιβάλλουν σημαντικούς δασμούς στις εισαγωγές από την ΕΕ και την Ελβετία. Οι εισφορές έχουν καθοριστεί σε ένα βασικό επίπεδο 10 τοις εκατό, αλλά θα μπορούσαν να αυξηθούν εάν οι διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν.
Η Hermès, για παράδειγμα, αύξησε τις τιμές τον Μάιο, αφού δήλωσε ότι θα αντισταθμίσει το κόστος των πρόσθετων δασμών των ΗΠΑ μέσω αυξήσεων των τιμών. Ο Chauvet σημείωσε ότι άλλες εταιρείες πολυτελείας, συμπεριλαμβανομένων των Gucci και Bvlgari, έχουν λάβει παρόμοια μέτρα στις ΗΠΑ.
Την Πέμπτη η LVMH αναμένεται να ανακοινώσει μείωση 3% στις οργανικές πωλήσεις του ομίλου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συναίνεσης της Visible Alpha. Οι πωλήσεις του κυρίαρχου τμήματος μόδας και δερμάτινων ειδών – το οποίο στεγάζει τις κορυφαίες μάρκες Louis Vuitton και Dior – αναμένεται να έχουν μειωθεί κατά 6%, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις τρώνε τη ζήτηση από τους πλούσιους πελάτες.
Η οργανική ανάπτυξη της Kering προβλέπεται να έχει μειωθεί κατά 13%, λόγω των συνεχιζόμενων αγώνων της Gucci. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πωλήσεις του κομβικού εμπορικού σήματος της Kering θα έχουν υποχωρήσει κατά 25% πριν από την άφιξη του νέου διευθύνοντος συμβούλου Luca de Meo τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, ορισμένοι όμιλοι πολυτελείας ξεπερνούν την καταιγίδα με σχετική ευκολία. Η Richemont εξέπληξε ήδη με την ανοδική της πορεία, ανακοινώνοντας το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο διψήφιας οργανικής αύξησης των πωλήσεων την περασμένη εβδομάδα, χάρη στις μάρκες κοσμημάτων της.
Οι πωλήσεις της Hermès, της πολυτιμότερης εταιρείας ειδών πολυτελείας στον κόσμο, αναμένεται να έχουν αυξηθεί κατά 10% το τρίμηνο. Η μάρκα στηρίζει τη ζήτηση ελέγχοντας αυστηρά την προσφορά των προϊόντων της και απευθυνόμενη σε μεγάλο βαθμό στους πλουσιότερους πελάτες.
Οι αναλυτές της HSBC προβλέπουν ότι το δεύτερο τρίμηνο θα είναι πιθανότατα το κατώτατο σημείο του κύκλου για την LVMH, ένα πρώιμο μήνυμα ότι ο κλάδος θα μπορούσε να αρχίσει να βλέπει κάποια βελτίωση.
Αλλά οι περισσότεροι αναλυτές πολυτελών ειδών έχουν μειώσει τις προοπτικές τους για το 2025, μεταθέτοντας τις προσδοκίες για ανάκαμψη του κλάδου το νωρίτερο στο δεύτερο εξάμηνο του 2026.