Φαρμακοβιομηχανία σε επενδυτική πτώση: Αβεβαιότητα πέντε χρόνια μετά την COVID

Ο παγκόσμιος τομέας υγειονομικής περίθαλψης διαπραγματεύεται σήμερα σε μια από τις χαμηλότερες αποτιμήσεις των τελευταίων δεκαετιών

Φάρμακα @ Pixabay

Πέντε χρόνια μετά την πανδημία της COVID-19, ένας από τους τομείς που προσέφεραν τις πιο κρίσιμες λύσεις —η φαρμακοβιομηχανία— παραμένει σε επενδυτική αφάνεια.

Παρά την αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες υγείας και τις τεχνολογικές αλλά και επενδυτικές εξελίξεις στον κλάδο, οι μετοχές του φαρμακευτικού τομέα παραμένουν υποτιμημένες, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κυριαρχεί πολιτική αβεβαιότητα γύρω από την τιμολόγηση φαρμάκων και τις εμπορικές πολιτικές μέσω δασμών.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Reuters, ο παγκόσμιος τομέας υγειονομικής περίθαλψης διαπραγματεύεται σήμερα σε μια από τις χαμηλότερες αποτιμήσεις των τελευταίων δεκαετιών σε σχέση με το γενικό δείκτη MSCI World.

Ειδικά στις ΗΠΑ, οι μετοχές των φαρμακευτικών εταιρειών έχουν μείνει σημαντικά πίσω από τον δείκτη S&P 500, ο οποίος καταγράφει ιστορικά υψηλά, υποστηριζόμενος από τις μετοχές τεχνολογίας και τις λεγόμενες «Magnificent Seven» (Αpple, Amazon, κλπ).

Πολιτική αβεβαιότητα

Η βασική αιτία αυτής της στασιμότητας είναι η πολιτική αβεβαιότητα. Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για επαναφορά της πολιτικής «most-favored-nation», η οποία επιβάλλει στις φαρμακοβιομηχανίες να προσφέρουν στις ΗΠΑ τις χαμηλότερες διεθνείς τιμές για τα φάρμακά τους. Μια τέτοια πολιτική, εάν εφαρμοστεί ευρέως, θα μπορούσε να μειώσει δραματικά τα περιθώρια κέρδους των μεγάλων εταιρειών, όπως η Pfizer, η Merck και η Johnson & Johnson.

Ταυτόχρονα, ο κίνδυνος επιβολής δασμών έως και 200% στις εισαγωγές φαρμάκων από χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ινδία και η Γερμανία, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση για τις εταιρείες που έχουν παγκόσμια αλυσίδα παραγωγής.

Παρά το δυσμενές κλίμα, οι καθαρές εισροές κεφαλαίων σε αμοιβαία κεφάλαια υγειονομικής περίθαλψης έχουν γίνει και πάλι θετικές το 2025. Αυτό δείχνει πως ορισμένοι επενδυτές θεωρούν την τρέχουσα αποτίμηση ευκαιρία για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις. Ωστόσο, οι προοπτικές παραμένουν θολές όσο δεν ξεκαθαρίζει το πολιτικό πλαίσιο.

Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά φαρμάκων στον κόσμο

Η κατάσταση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για την παγκόσμια κοινότητα. Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά φαρμάκων στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 40% των παγκόσμιων εσόδων από φάρμακα. Η αστάθεια στον αμερικανικό τομέα υγείας μεταδίδεται παγκοσμίως, επηρεάζοντας την τιμολόγηση, την καινοτομία και την πρόσβαση των πολιτών σε θεραπείες.

Αν οι μεγάλες φαρμακευτικές μειώσουν την επένδυση στην έρευνα για να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους, η πρόοδος σε νέες θεραπείες για καρκίνο, χρόνιες παθήσεις και σπάνιες ασθένειες θα μπορούσε να επιβραδυνθεί. Η πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα στις αναδυόμενες αγορές —όπου η τιμολόγηση είναι ήδη δύσκολη— ενδέχεται επίσης να επιδεινωθεί.

Σε μια εποχή όπου οι πανδημίες, η γήρανση του πληθυσμού και οι ανάγκες της δημόσιας υγείας αυξάνονται, η παρατεταμένη πολιτική ασάφεια γύρω από τη φαρμακευτική βιομηχανία δεν επηρεάζει μόνο τις αγορές, αλλά και τη δημόσια υγεία παγκοσμίως. Η επόμενη μέρα θα απαιτήσει ισορροπία: μεταξύ προσιτών τιμών για τους ασθενείς και κινήτρων για την καινοτομία. Δίχως αυτή την ισορροπία, όλοι βγαίνουμε χαμένοι.