Στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται η λίστα της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης με τα πρώτα μη κρατικά Πανεπιστήμια που θα αδειοδοτηθούν. Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, όσα Πανεπιστήμια λάβουν την τελική έγκριση από το υπουργείο Παιδείας θα ξεκινήσουν από τον Οκτώβριο τη λειτουργία τους.
Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα δημόσια ΑΕΙ δίνει τη δυνατότητα στους φετινούς αποφοίτους να αποφασίσουν, αν δεν επιθυμούν να σπουδάσουν στη σχολή που πέρασαν, ή απέτυχαν να εισαχθούν, να προτιμήσουν κάποιο παράρτημα ξένου Πανεπιστημίου.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του powergame.gr, έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία της αξιολόγησης και αναμένεται η ανακοίνωση της σχετικής λίστας με τα παραρτήματα ξένων Ιδρυμάτων που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα ως νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και θα υποδεχθούν τους πρώτους φοιτητές.
Οι αιτήσεις περιλαμβάνουν επενδύσεις 243 εκατ. ευρώ για εγκαταστάσεις και ακίνητα και 341 εκατ. ευρώ για ανθρώπινο δυναμικό. Σε μία αίτηση προβλέπεται επένδυση 92 εκατ. ευρώ για υποδομές και 65 εκατ. ευρώ για προσωπικό, ενώ μια άλλη πρόταση αφορά 50 εκατ. ευρώ για εγκαταστάσεις και 35 εκατ. ευρώ για προσωπικό.
Τα 12 ΑΕΙ που κατέθεσαν αίτηση σχεδιάζουν να λειτουργήσουν συνολικά 39 σχολές με 162 προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Μεταξύ των προγραμμάτων, τα 51 αφορούν τη Διοίκηση Επιχειρήσεων και το Δίκαιο και τα 19 τις Επιστήμες Υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα Πανεπιστήμια έχουν κάνει αιτήσεις για πολλά προγράμματα από τις Κλασικές, Νομικές και Ιατρικές σπουδές, που αποτελούν παραδοσιακά πόλο έλξης για τους υποψηφίους, έως και σχολές Φαρμακευτικής, αλλά και σχολές Ψυχολογίας, όπως και πολλές σχολές που αφορούν σπουδές στην Οικονομία.
Οι φάκελοι αξιολογήθηκαν ένας προς έναν, σε δύο επίπεδα. Πρώτα απ’ όλα έγινε η πιστοποίηση του μητρικού πανεπιστημίου και αμέσως μετά η διαδικασία συνεχίστηκε με την έγκριση πιστοποίησης των προγραμμάτων. Οι φοιτητές, οι οποίοι θα μπορούν να ξεκινήσουν τη φοίτησή τους στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 6.000, ενώ αρχικά τα περισσότερα ιδιωτικά πανεπιστήμια πρόκειται να λειτουργήσουν στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.
Σημειώνεται ότι, με βάση τον νόμο 5094, ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και να έχει συγκεντρώσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει. Ο ενδιαφερόμενος για Ιατρικές σπουδές θα πρέπει να έχει ΕΒΕ λίγο κάτω του 12 και για Νομικές σχολές ΕΒΕ κοντά στο 11,20.
Δικαίωμα εγγραφής στα προγράμματα πρώτου κύκλου σπουδών των αναγνωρισμένων των Ν.Π.Π.Ε. έχουν:
- α) οι Έλληνες ή αλλοδαποί πολίτες κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού Λυκείου ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) με ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ), η οποία προκύπτει από τον μικρότερο εκ των μέσων όρων των βαθμολογιών του συνόλου των εξεταζομένων ανά επιστημονικό πεδίο, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή 0,8,
- β) οι κάτοχοι ισότιμων απολυτηρίων τίτλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναγνωρισμένων Ξένων σχολείων της ημεδαπής (επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων),
- γ) οι κάτοχοι διεθνών απολυτήριων τίτλων Δ.Ε. που χορηγούνται από σχολεία της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, οι αλλοδαποί πολίτες κάτοχοι ισοδύναμου του Λυκείου απολυτήριου τίτλου Δ.Ε. ή ισοδύναμου τίτλου επαγγελματικής εκπαίδευσης που τους παρέχει δικαίωμα εισαγωγής στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας στην οποία φοιτούν.
Για τον σκοπό αυτόν, το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποιεί στον ιστότοπό του καταλόγους με ισότιμους του Λυκείου απολυτήριους τίτλους δευτεροβάθμιας γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης ανά χώρα της αλλοδαπής.
Δικαίωμα εγγραφής στα προγράμματα δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών έχουν οι κάτοχοι αναγνωρισμένων τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της ημεδαπής, καθώς και αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, τα οποία περιλαμβάνονται στα μητρώα του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
Για τους αποφοίτους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που έλαβαν απολυτήριο πριν από το σχολικό έτος 2021, δηλαδή πριν τεθεί σε εφαρμογή η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, εφαρμόζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις που ισχύουν για το μητρικό ίδρυμα για την εισαγωγή φοιτητών.