Nissan: Ζημιές 778 εκατ. στο α΄ τρίμηνο

Απώλειες 780 εκατ. δολαρίων και πτώση εσόδων 9,7% στο α' τρίμηνο για την Nisssan, εν μέσω αναδιάρθρωσης, απολύσεων και κλείσιμο εργοστασίων

O νέος CEO της Nissan, Ιβάν Εσπινόζα @ EPA/FRANCK ROBICHON

Σε τροχιά απωλειών παραμένει η Nissan Motor, καταγράφοντας καθαρή ζημία για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, καθώς η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία παλεύει να σταθεροποιήσει την πορεία της μέσα από ένα ευρύ πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και περικοπών.

Για το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους που έληξε τον Ιούνιο, η εταιρεία ανακοίνωσε ζημίες 115,76 δισ. γεν (περίπου 779,7 εκατ. δολάρια), έναντι καθαρών κερδών 28,56 δισ. γεν την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Παρότι χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών (139,3 δισ. γεν), η ζημία επιβεβαιώνει τη δυσκολία ανάκαμψης της Nissan.

Τα έσοδα υποχώρησαν κατά 9,7%, στα 2,71 τρισ. γεν, ενισχύοντας την ανησυχία για την πορεία της ζήτησης σε βασικές αγορές.

Στο προηγούμενο τρίμηνο, η εταιρεία είχε ανακοινώσει ζημίες άνω των 4,5 δισ. δολαρίων, λόγω υψηλών εξόδων αναδιάρθρωσης και απομειώσεων σε παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία σε Βόρεια και Λατινική Αμερική, Ευρώπη και Ιαπωνία.

Στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης, η Nissan σχεδιάζει μείωση του εργατικού δυναμικού κατά 20.000 θέσεις έως τον Μάρτιο του 2028, καθώς και συρρίκνωση της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας από 3,5 σε 2,5 εκατ. οχήματα, εξαιρουμένης της Κίνας.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα τερματίσει την παραγωγή στο ιστορικό εργοστάσιο Oppama στην Ιαπωνία έως το τέλος Μαρτίου 2028, ενώ μέχρι το 2026 θα διακόψει τη λειτουργία της μονάδας Civac στο Μεξικό, μεταφέροντας όλη την παραγωγή στο εργοστάσιο Aguascalientes.