Μια πολύ όμορφη ιστορία που συνδυάζει το κρασί με τη μουσική, βρίσκεται πίσω από την «80 Winery» των Bakalis Brothers, λίγα μόλις χιλιόμετρα απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, στα ριζά του Χορτιάτη, στην περιοχή των Βασιλικών. Βεβαίως, το θέμα μας είναι η οινοποιία των αδελφών Χρήστου και Παναγιώτη Μπακάλη, οι οποίοι -σημειωτέον- βγάζουν ένα πολύ καλό ερυθρό blend από Cabernet Sauvignon και Syrah, το CAVA Dropalia, ωστόσο δεν αντισταθήκαμε στον πειρασμό να «κλέψουμε», το «Bakalis Brothers» από το συγκρότημα των τεσσάρων αδελφών -των Χρήστου, Παναγιώτη, Γιώργου και Μανώλη- που τις τελευταίες δύο δεκαετίες, μέσα από διάφορα μουσικά σχήματα, ροκάρουν σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Η οινοποιία «80 Winery-Αφοί Μπακάλη Οινοποιία Ο.Ε.», ιδρύθηκε το 2017 από τον Χρήστο και τον Παναγιώτη Μπακάλη. Ο Χρήστος, γεωπόνος στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, και ο Παναγιώτης, μηχανολόγος μηχανικός, στο παρελθόν εμπορικός διευθυντής της EFA Energy, αποφάσισαν πριν από περίπου μία δεκαετία να επενδύσουν πάνω στην οικογενειακή παράδοση στην αμπελουργία και την οινοποίηση, χωρική ως τότε, που υπήρχε από τον παππού και τον πατέρα τους.
«Στην περιοχή που είναι τώρα το οινοποιείο μας, ήταν και το αμπέλι της οικογένειας. Όλη αυτή την περιοχή, οι ντόπιοι, την ξέρουν σαν “Του Μπακάλη το Αμπέλι”. Ο πατέρας μας, αν και κτηνίατρος στο επάγγελμα, ασχολήθηκε πολύ σοβαρά με την αμπελουργία αλλά και την οινοποίηση, έβγαζε ένα ολοκληρωμένο προϊόν, γιατί το κρασί, που σημειωτέον δεν πουλούσε, το εμφιάλωνε κανονικά, έβαζε μάλιστα και καψύλιο για να προστατευτεί ο φελλός» είπε o Παναγιώτης Μπακάλης που έχει αναλάβει το εμπορικό κομμάτι και το μάρκετινγκ της επιχείρησης.
Το οινοποιείο, λοιπόν, ονομάστηκε «80 Winery», γιατί βρίσκεται στην τοποθεσία «Ογδόντα» των Βασιλικών και τα κρασιά που παράγει -ΠΓΕ Μακεδονίας- διατίθενται με την ονομασία «Dropalia», όχι επειδή είναι… ντροπαλά, όπως είπε χαριτολογώντας ο Παναγιώτης Μπακάλης, αλλά επειδή το Κτήμα βρίσκεται δίπλα στην Ντρουπαλιά, έναν παραπόταμο του Ανθεμούντα.

Ο Παναγιώτης Μπακάλης έχει αναλάβει το εμπορικό κομμάτι και το μάρκετινγκ της επιχείρησης ©Αφοι Μπακάλη.
«Ως σήμερα η παραγωγή μας δεν ξεπερνάει τις 11.000 φιάλες, αλλά στην επόμενη πενταετία εκτιμούμε ότι θα τριπλασιαστεί γιατί μόλις πρόσφατα, το Πάσχα του 2025, κάναμε φυτεύσεις σε μία ιδιόκτητη έκταση 30 στρεμμάτων, σε περιοχή πίσω από τον οικισμό της Λακκιάς» πρόσθεσε ο Χρήστος Μπακάλης.
«Παίρνουμε, μέσα από αποκλειστικές συνεργασίες, Μαλαγουζιά και Ασύρτικο, όπως επίσης Cabernet Sauvignon και Syrah, από κτήμα 10 στρεμμάτων στην περιοχή του Τριλόφου και Ξινόμαυρο από αμπέλι 5 στρεμμάτων στο Αμύνταιο. Ξεκινήσαμε, δίνοντας έμφαση στην παραγωγή κόκκινου κρασιού, γιατί κόκκινο κάναμε παραδοσιακά στην οικογένεια. Στη συνέχεια εμφιαλώσαμε λευκό από Μαλαγουζιά και Ασύρτικο και ροζέ από Ξινόμαυρο, αλλά και ερυθρό από Ξινόμαυρο. Παράγουμε πλέον μία τριλογία, από ελληνικές ποικιλίες, κάτω από την ονομασία “Dropalia”, ενώ έχουμε βγάλει και το “CAVA Dropalia” από Cabernet Sauvignon και Syral, κρασί που έχει παλαιώσει 14 μήνες σε βαρέλι και ακόμη 24 μήνες στη φιάλη».
Η μικρή απόσταση του οινοποιείου από τη Θεσσαλονίκη, μόλις 28 χλμ., είναι ιδανική για να αναπτύξει το «80 Winery», δράσεις οινοτουρισμού, όπως άλλωστε κάνει τα τελευταία δύο χρόνια. Και αυτές οι δράσεις, εκτός από wine and food pairing και γευσιγνωσίες, έχουν και μουσική, με τα Vinilium & Wine, στο στούντιο ηχογραφήσεων του μουσικού Γιώργου Μπακάλη.
Με δυναμική προβολή του οινοποιείου και των δράσεων και εμπειριών που προσφέρει, μέσω του Διαδικτύου, το «80 Winery» δέχεται πολλές ομάδες επισκεπτών, Ελλήνων αλλά και τουριστών από την Πολωνία, το Ισραήλ αλλά και πολλών Αμερικανών, ειδικά φέτος.
Αν και μικρό σε όρους παραγωγής, το «80 Winery», μέσω της συνεργασίας με τη manaGi, άρχισε εξαγωγές σε Πολωνία, βρίσκεται κοντά στη διάθεση κρασιών του στην αγγλική αγορά, ενώ υπάρχουν συζητήσεις και για την ιαπωνική. Στη χώρα μας τα κρασιά του «80Winery» βρίσκονται σε τέσσερις κάβες, τρεις στη Θεσσαλονίκη και μία στην Αθήνα, αλλά και σε επιλεγμένα εστιατόρια.