Tι απαντάει η United Group στις φήμες για τα σερβικά κανάλια N1 και Nova S

«Ψευδή» τα δημοσιεύματα που μιλούν για παρέμβαση στη γραμμή των καναλιών ή για πώλησή τους λέει η United Group. Οι αναφορές σε Σόλακ

United Group © United Group

Η United Group απορρίπτει «ψευδείς και παραπλανητικούς ισχυρισμούς», που αναφέρουν ότι η εταιρεία επιδιώκει να περιορίσει ή με οποιονδήποτε τρόπο να υπονομεύσει την ανεξαρτησία της γραμμής των καναλιών N1 και Nova TV στη Σερβία ή να τα πουλήσει στην Telekom Srbija ή σε οντότητες που συνδέονται με το σερβικό κράτος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι ειδησεογραφικές δραστηριότητες της United Group λειτουργούν με σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στη διοίκηση και στη λήψη συντακτικών αποφάσεων, ενώ η εταιρεία κάνει ξεκάθαρη διάκριση μεταξύ συντακτικού και εκτελεστικού προσωπικού. Η ανεξαρτησία της συντακτικής γραμμής είναι ιερή για τη σημερινή διοίκηση και τον βασικό μέτοχο, την BC Partners, και δεν θα επηρεαστεί ποτέ από πολιτικές παρεμβάσεις ή σκοπιμότητες, σημειώνεται.

Η United Group είναι μια εμπορική επιχείρηση που επικεντρώνεται στη δημιουργία αξίας για τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου της μέσω ορθών και ηθικών επιχειρηματικών αποφάσεων. Οι συντακτικές επιλογές για τα N1 και Nova λαμβάνονται από τις συντακτικές ομάδες, όχι από τα στελέχη της United Group, και δεν έχει υπάρξει καμία παρέμβαση από τη σημερινή διοίκηση. Αυτό αποδεικνύεται ξεκάθαρα από τη σύγχρονη ειδησεογραφική κάλυψη στα N1 και Nova, η οποία συνεχίζεται με πλήρως ανεξάρτητο τρόπο.

Τι ρόλο έπαιξε η προηγούμενη διοίκηση στην επιρροή των συντακτικών αποφάσεων και του περιεχομένου των ειδήσεων προς εξυπηρέτηση της δικής της ατζέντας παραμένει ανοιχτό ερώτημα. Ορισμένες ανησυχίες έχουν διατυπωθεί από την Telekom Srbija σχετικά με τη συμπεριφορά της Aleksandra Subotić, η οποία δεν αποτελεί μέλος του συντακτικού προσωπικού σε καμία ειδησεογραφική οργάνωση της United Group, και οι οποίες διερευνώνται σύμφωνα με τις πολιτικές και τις διαδικασίες μας.

Η United Group και ο βασικός της μέτοχος, η BC Partners, εργάζονται πάνω σε ένα μοντέλο για να διασφαλίσουν και να ενισχύσουν την ανεξαρτησία της συντακτικής γραμμής των καναλιών N1 και Nova. Τα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνουν ενισχυμένους συντακτικούς χάρτες, δεσμεύσεις μη παρέμβασης, εποπτεία ανεξαρτησίας σε επίπεδο καναλιού και λειτουργία εξωτερικού Συνηγόρου του Πολίτη (ombudsperson). Στις αρχές Ιουλίου, δύο κορυφαίοι διεθνείς σύμβουλοι προσλήφθηκαν για να υποστηρίξουν αυτή την εργασία. Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η ανεξαρτησία της συντακτικής γραμμής θα παραμείνει ισχυρή και προστατευμένη από μη επιχειρηματικές και πολιτικές σκοπιμότητες.

Η τρέχουσα διοίκηση της Group δεν είχε ποτέ σχέδια να πουλήσει τα ειδησεογραφικά της περιουσιακά στοιχεία στην Telekom Srbija ή σε οποιαδήποτε άλλη οντότητα συνδεδεμένη με το κράτος. Οι μοναδικές συζητήσεις που έλαβαν χώρα σχετικά με πιθανή πώληση των N1 και Nova έγιναν υπό την προηγούμενη διοίκηση.

Οποιαδήποτε τέτοια πώληση δεν ευθυγραμμίζεται με την προτεραιότητα της Group να διαφυλάσσει την ανεξαρτησία ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την ανθεκτικότητα, την αποδοτικότητα και τις επιδόσεις στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου της.

United Group: Ο Ντράγκαν Σόλακ επιδίωξε το κλείσιμο των σερβικών καναλιών τον Ιανουάριο του 2025

Κάποιες πρόσφατες φημολογίες σχετικά με τις σερβικές ειδησεογραφικές δραστηριότητες συνδέονται με τη συνεχιζόμενη διαμάχη μετόχων, σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση. Οποιαδήποτε υπόνοια ότι οι συζητήσεις για αλλαγή της δομής των ειδησεογραφικών περιουσιακών στοιχείων ή πώληση των σερβικών επιχειρήσεων προέρχονται από την τρέχουσα διοίκηση είναι ψευδής και σκόπιμα παραπλανητική.

Τεκμηριωμένη αλληλογραφία του Ιανουαρίου 2025 δείχνει ότι ο ιδρυτής της Group και μειοψηφικός μέτοχος Ντράγκαν Σόλακ, μέσω του στενού συνεργάτη του Vladislav Ratajac, προσέγγισε την Telekom Srbija με προτάσεις να:

  • Αφαιρεθούν τα N1 και Nova από την τηλεόραση στη Σερβία με αντάλλαγμα ένα εφάπαξ ποσό περίπου 120 εκατ. ευρώ. Τα κανάλια θα αφαιρούνταν από τα πακέτα καλωδιακής/δορυφορικής τηλεόρασης και θα λειτουργούσαν μόνο ως διαδικτυακά κανάλια.
  • Πωληθούν τα σερβικά ειδησεογραφικά περιουσιακά στοιχεία σε τρίτο μέρος.
  • Πωληθούν άλλα τμήματα της σερβικής δραστηριότητας στην Telekom Srbija, όπως τα Shoppster και D Express.

Αυτό προκύπτει επιπλέον από το αίτημα του Šolak για μπόνους 200 εκατ. ευρώ από την Summer Parent, την τελική μητρική εταιρεία της United Group, για την υποτιθέμενη διευκόλυνση της πώλησης των σερβικών επιχειρήσεων της United Group.

Το προσωπικό συντακτών των N1 και Nova φαίνεται να μην είχε ενημερωθεί για αυτές τις προσπάθειες. Οι προσπάθειες του Ντράγκαν Σόλακ και του εκπροσώπου του Vladislav Ratajac δεν υιοθετήθηκαν και δεν αντικατοπτρίζουν τη στρατηγική της τρέχουσας διοίκησης για τις ειδησεογραφικές δραστηριότητες στη Σερβία.

Οι ισχυρισμοί ότι η νέα ηγεσία επιδίωξε να «αποδυναμώσει» τα ανεξάρτητα ειδησεογραφικά κανάλια της Σερβίας είναι ψευδείς. Οι ίδιες ενέργειες που τώρα ισχυρίζονται ο Šolak και ο Ratajac ότι λαμβάνει η Group, όπως αναφέρθηκε στον Τύπο, ήταν στην πραγματικότητα σχεδιασμένες και επιδιωκόμενες από τον Šolak και τον Ratajac στις αρχές του έτους.

Για να είναι σαφές, συνεχίζει η ανακοίνωση της United Group:

Η ανεξαρτησία της συντακτικής γραμμής δεν υπόκειται σε διαπραγμάτευση. Οι συντακτικές αποφάσεις ανήκουν στα ειδησεογραφικά γραφεία. Η τρέχουσα διοίκηση της United Group και ο βασικός μέτοχος BC Partners δεν έχουν παρέμβει στο περιεχόμενο των ειδήσεων. Η τρέχουσα διοίκηση της United Group δεν είχε ποτέ οποιοδήποτε σχέδιο να πουλήσει τα N1 ή Nova στην Telekom Srbija ή σε οποιονδήποτε άλλον, σε αντίθεση με τον Šolak και τους συνεργάτες του.

Οποιαδήποτε υπόνοια, πρόταση ή δημοσίευση διαφορετική από τα παραπάνω είναι απλώς ψευδής. Το ερώτημα είναι για ποιο σκοπό, για ποιο λόγο και προς όφελος ποίου προωθείται αυτή η αφήγηση. Η εταιρεία δεν θα εμπλακεί σε πολιτικές ή προσωπικές ατζέντες του Σόλακ, τονίζεται. Η προτεραιότητά της είναι η λειτουργία της επιχείρησης με επιχειρησιακή πειθαρχία, ισχυρή διακυβέρνηση και σαφή λογοδοσία.

Η τρέχουσα διοίκηση και ο βασικός μέτοχος έχουν μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε παρέμβαση στην ανεξαρτησία της συντακτικής γραμμής, πολιτικές παρεμβάσεις, απειλές βίας κατά του δημοσιογραφικού προσωπικού ή οποιουδήποτε από τους 14.000 υπαλλήλους της, εκ των οποίων περίπου 4.000 εργάζονται στην United Media και περίπου 370 στις ειδησεογραφικές επιχειρήσεις.

Η θεμελιώδης απόδοση των εταιρειών του χαρτοφυλακίου της United Group παραμένει ισχυρή, όπως αναφέρθηκε πρόσφατα στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2025: τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 5%, το EBITDA κατά σχεδόν 7%, με ισχυρή μετατροπή σε μετρητά.