Η Shell Plc θα επενδύσει περίπου 1 δισ. δολάρια σε νέα πετρελαϊκά οικόπεδα στην Ανγκόλα, καθώς η νοτιοαφρικανική χώρα επιδιώκει να ενισχύσει την παραγωγή που έχει μειωθεί με την πάροδο των ετών, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής πετρελαίου.
Η Shell και η Εθνική Υπηρεσία Πετρελαίου, Φυσικού Αερίου και Βιοκαυσίμων της Αγκόλας υπέγραψαν αποκλειστική συμφωνία για δικαιώματα εξερεύνησης που καλύπτουν τα υπεράκτια τεμάχια 19, 34 και 35, μαζί με 14 επιπλέον τεμάχια σε περιοχές εξαιρετικά βαθιών υδάτων.
Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις, δήλωσε ο Παουλίνιο Τζερόνιμο της ANPG σε δημοσιογράφους σε εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκε ο πετρελαϊκός γίγαντας στην πρωτεύουσα Λουάντα σήμερα.
Η προτεραιότητα της Ανγκόλας παραμένει η διατήρηση της παραγωγής αργού πετρελαίου πάνω από το ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα μέσω οριακής ανάπτυξης κοιτασμάτων και έργων σταδιακής παραγωγής, είπε.
Ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Αφρικής προσεγγίζει επενδύσεις για να αποτρέψει την απότομη πτώση της παραγωγής, η οποία αποτελεί βασική πηγή εσόδων της κυβέρνησης. Τον Ιούλιο, η παραγωγή της μειώθηκε για λίγο κάτω από το ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα για πρώτη φορά από τότε που η Ανγκόλα αποχώρησε από τον ΟΠΕΚ πριν από δύο χρόνια, προτού ανακάμψει.
Η ANPG υπέγραψε επίσης μια ακόμη συμφωνία με τη Shell, μαζί με την Chevron και την Sonangol EP, τον Σεπτέμβριο για το Οικόπεδο 33 στη Λεκάνη του Κάτω Κονγκό, στα ανοικτά των ακτών της Αγκόλας, σηματοδοτώντας την επιστροφή της στην Ανγκόλα μετά από απουσία δύο δεκαετιών.
Ο στόχος του ενός εκατομμυρίου βαρελιών βασίζεται σε ετήσιους μέσους όρους και θα παραμείνει σε ισχύ για τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Ορυκτών και Πετρελαίου, Ντιαμαντίνο Αζεβέδο, στην εκδήλωση της Δευτέρας.
Η Shell σταθερά κοντά στην Αφρική
Τον Αύγουστο, η Shell φιλοξένησε 25 μηχανικούς και γεωλόγους από τη Νιγηρία, το Καμερούν, το Τσαντ, την Γκάνα, την Τανζανία, την Κένυα, την Ανγκόλα και την Ουγκάντα, οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα Africa Young Professionals και οι οποίοι παρακολούθησαν το ετήσιο διεθνές συνέδριο και έκθεση της Νιγηρίας (NAICE) της Εταιρείας Μηχανικών Πετρελαίου (SPE) στο Λάγος την περασμένη εβδομάδα, καθώς υποστηρίζει την ανάπτυξη μελλοντικών ηγετών στον τομέα της ενέργειας.
Μεταξύ άλλων παρουσιάσεων και ενημερώσεων σχετικά με τα βήματα της SNEPCo στη βελτιστοποίηση της παραγωγής, την ψηφιοποίηση και τον αυτοματισμό, την προληπτική διαχείριση των δεξαμενών, την ασφάλεια πεδίου και τον προγραμματισμό και την προετοιμασία των εργασιών front-end, ο Γενικός Διευθυντής του Χαρτοφυλακίου Deepwater Oil, Iyke Nnoaham, μίλησε για την επαγγελματική εξέλιξη και τη στρατηγική λήψη αποφάσεων για νέους επαγγελματίες.
Η SNEPCo συμβάλλει στην ανάπτυξη ταλέντων και νέων επαγγελματιών στον ενεργειακό κλάδο μέσω του Σχεδίου Εργασιακής Εμπειρίας Φοιτητών στη Βιομηχανία (SIWES), το οποίο έχει αποδειχθεί δημοφιλές στους Νιγηριανούς προπτυχιακούς φοιτητές, καθώς αποκτούν πρακτικές γνώσεις και δεξιότητες και δημιουργούν ζωτικά επαγγελματικά δίκτυα κατά τη διάρκεια της εξάμηνης πρακτικής άσκησης.
Η τελευταία ομάδα 28 ασκούμενων από 17 πανεπιστήμια υπηρετεί αυτή τη στιγμή σε διαφορετικές λειτουργικές μονάδες της εταιρείας.
Shell hosted 25 engineers and geologists from Nigeria, Cameroun, Chad, Ghana, Tanzania, Kenya, Angola and Uganda who were part of the Africa Young Professionals programme and who were attending the Nigeria annual international conference and exhibition (NAICE) of the Society of… pic.twitter.com/oAh8UsAuqL
— Shell Nigeria (@Shell_Nigeria) August 11, 2025