Ο Όμιλος Aktor, απαντώντας σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επιβεβαιώνει ότι ίδρυσε τη νέα εταιρεία LNG με τη ΔΕΠΑ για εμπορία υγροποιημένου αερίου, αλλά διευκρινίζει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν οριστικές συμφωνίες με τρίτους. Παράλληλα η εταιρεία προσθέτει ότι εξετάζονται επιλογές και αναζητούνται κατάλληλες επιχειρηματικές ευκαιρίες συνεργασίας που συνάδουν με τον επιχειρηματικό της σχεδιασμό και την επίτευξη των σκοπών της,
Η ανακοίνωση της Aktor
«Η Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία “Ακtor Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών, Τεχνικών και Ενεργειακών Έργων» και το διακριτικό τίτλο “Aktor Όμιλος Εταιρειών” (εφεξής η “Εταιρεία” ή “Ομιλος Aktor”), ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τα ακόλουθα:
Αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν στον ηλεκτρονικό Τύπο και σχετίζονται με τη συνεργασία του Ομίλου Aktor και της ΔΕΠΑ Α.Ε., η Εταιρεία επιβεβαιώνει ότι συστάθηκε η εταιρεία «ATLANTIC – SEE TRADE LNG A.E.» («Νέα Εταιρεία») με μετόχους την 100% θυγατρική της Εταιρείας, εταιρεία με την επωνυμία «Aktor Energy Μονοπρόσωπη A.E» κατά ποσοστό 60% και της ΔΕΠΑ Α.Ε. κατά ποσοστό 40%, με σκοπό την αγορά και εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα για την περαιτέρω πώληση και εμπορία του εκτός Ελλάδας.
Στο πλαίσιο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας και επίτευξης των σκοπών της Νέας Εταιρείας, ήδη εξετάζονται επιλογές και αναζητούνται κατάλληλες επιχειρηματικές ευκαιρίες συνεργασίας που συνάδουν με τον επιχειρηματικό της σχεδιασμό και την επίτευξη των σκοπών της. Ωστόσο η Εταιρεία γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό ότι ουδεμία οριστική συμφωνία επιχειρηματικής συνεργασίας της Νέας Εταιρείας με τρίτα μέρη υφίσταται έως σήμερα.
Οποτεδήποτε υπάρχουν επιχειρηματικές εξελίξεις που χρήζουν γνωστοποίησης σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, η Εταιρεία προβαίνει σε αυτές συμμορφούμενη πάντα με το δίκαιο της κεφαλαιαγοράς και ειδικότερα με το άρθρο 17 του Κανονισμού (ΕΕ) 596/2014 και τις ρυθμίσεις του Κανονισμού Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Η παρούσα ενημέρωση γίνεται σύμφωνα με τους Κανονισμούς (ΕΕ) 596/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς».
O Εξάρχου πρόεδρος και CEO της νέας εταιρείας AS LNG
Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Aktor σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, προχώρησε στη σύσταση νέας εταιρείας με σκοπό την υλοποίηση επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα. Στη νέα εταιρεία, με το όνομα «ATLANTIC – SEE LNG TRADE Α.Ε.» ο AKTOR συμμετέχει με 60%, ενώ η ΔΕΠΑ κατέχει το 40%.
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του νέου εταιρικού σχήματος είναι ο επικεφαλής του ομίλου AKTOR, Αλέξανδρος Εξάρχου, ενώ αναπληρωτής πρόεδρος είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς. Το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα είναι 500.000 ευρώ.
Οι δύο επενδυτικοί φορείς δημιουργούν αυτή την κοινοπραξία με στόχο να καταστούν σημαντικός και κυρίαρχος παίκτης στη μεταφορά αμερικανικού LNG προς την Ευρώπη, αξιοποιώντας παράλληλα τη στρατηγική γεωγραφική θέση της Ελλάδας ως βασικό κόμβο ενεργειακών ροών.
Πιο αναλυτικά, στο ΓΕΜΗ αναφέρεται πως κύρια δραστηριότητα της εταιρείας θα είναι το χονδρικό εμπόριο φυσικού αερίου σε υγροποιημένη ή αέρια μορφή, ενώ δευτερεύουσες δραστηριότητες θα είναι η διανομή αερίων καυσίμων μέσω αγωγών, η άντληση φυσικού αερίου που διατίθεται σε υγρή ή αέρια μορφή, υπηρεσίες διανομής αερίων καυσίμων μέσω αγωγών και εμπόριο αερίων καυσίμων μέσω αγωγών.
Η νέα εταιρεία ATLANTIC – SEE LNG TRADE Α.Ε. (με διακριτικό AS LNG) συστήθηκε σήμερα 4/11/25 με έδρα την Παιανία και μετόχους τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, που πρωταγωνιστεί εδώ και χρόνια στον τομέα προμήθειας φυσικού αερίου ενώ πλέον εξελίσσεται σε ολοκληρωμένη, καθετοποιημένη ενεργειακή επιχείρηση, και την ΑΚΤΩΡ Energy Προμήθειας, Εμπορίας, Παραγωγής Ενέργειας και Συμμετοχών Μονοπρόσωπη Α.Ε., θυγατρική εταιρεία του, εισηγμένου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, Ομίλου εταιρειών ΑΚΤΩΡ – του μεγαλύτερου οργανισμού κατασκευής υποδομών στη χώρα, που ενοποιεί και επεκτείνει δυναμικά τις δραστηριότητές του στον κλάδο της ενέργειας.
Όπως είχε γράψει το powergame.gr o ενεργειακός τομέας αποτελεί πλέον κεντρικό άξονα της στρατηγικής κατεύθυνσης του Ομίλου AKTOR. Ο διευθύνων σύμβουλος, Αλέξανδρος Εξάρχου, είχε προαναγγείλει νέα ανακοίνωση έως το τέλος του 2025 στον συγκεκριμένο κλάδο, ο οποίος θεωρείται καθοριστικός για τη μελλοντική ανάπτυξη. Η δραστηριότητα επικεντρώνεται στα αιολικά πάρκα και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ εξετάζονται επενδύσεις και στην αποθήκευση ενέργειας, ανάλογα με την εξέλιξη του θεσμικού πλαισίου και τις κυβερνητικές αποφάσεις για τις μπαταρίες.
Όπως ανέφερε, ο πρώτος κύκλος ολοκληρώνεται με τη σταθεροποίηση της AKTOR ως εταιρείας που υλοποιεί αποτελεσματικά τα έργα που έχει αναλάβει. Ο δεύτερος κύκλος, που μόλις ξεκινά, βασίζεται σε αυτήν τη βάση και στοχεύει στην ανάπτυξη συμπληρωματικών δραστηριοτήτων, κυρίως στους τομείς της ενέργειας και των παραχωρήσεων. «Αν επιτύχουμε στον ενεργειακό τομέα μια δυναμική ανάλογη με εκείνη που είχαμε στις κατασκευές και στις παραχωρήσεις, τότε ο δεύτερος κύκλος θα είναι επιτυχημένος», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η επόμενη ημέρα της AKTOR διαμορφώνεται μέσα από μια ξεκάθαρη στρατηγική στροφή προς τους τομείς της ενέργειας και των παραχωρήσεων, σηματοδοτώντας τη μετάβαση του Ομίλου στον δεύτερο κύκλο επενδύσεών του. Όπως ανέφερε ο κ. Εξάρχου, στη Γενική Συνέλευση 6 Οκτωβρίου, στόχος είναι η σταδιακή απεξάρτηση από τον κατασκευαστικό τομέα, ο οποίος σήμερα συνεισφέρει το 81% των EBITDA, και η ενίσχυση δραστηριοτήτων με σταθερές και προβλέψιμες αποδόσεις. Μέχρι το 2030 η εταιρεία επιδιώκει τη μείωση της συμμετοχής των κατασκευών στα EBITDA στο 48%.