Μετά από προσπάθειες πέντε χρόνων και την εκκίνηση των διαδικασιών για τη θεσμική αναγνώριση τελικά της παραγωγής ρούμι στην Ελλάδα, η Αποσταγματοποιία Δωροδούλη, μέσα στο Φεβρουάριο θα τοποθετήσει στην αγορά το «Ethos», το πρώτο 100% ελληνικό ρούμι, ένα ρούμι πολύ ιδιαίτερο, με χαρακτήρα μεσογειακό, όπως είπε στο powergame.gr η κα. Μαρία Καραμπάση – Δωροδούλη.
Η «Dorodouli Distillery», είναι το παιδί που γεννήθηκε από το μεράκι δύο μηχανικών, του Γιάννη και της Μαρίας Δωροδούλη, οι οποίοι παράλληλα με τη βασική επιχειρηματική τους απασχόληση, την εμπορική εταιρεία δομικών υλικών «Credor», από το 2010 ξεκίνησαν να πειραματίζονται με την παραγωγή αποσταγμάτων, αντλώντας από την παράδοση της ελληνικής αποσταγματοποιίας. Δοκιμές επί δοκιμών, συνταγές, συστηματική δουλειά στο αποσταγματοποιείο, στο Νέο Ρύσιο μέχρι που σήμερα, η «Dorodouli Tsipouro & Spirits Distillery», έχει στην παλέτα της 15 ετικέτες, κάτω από τις σειρές «Classico» (τσίπουρο, διάφανα και παλαιωμένα) και «Αlchemestes» (brandy), όπως και το τσίπουρο Θεσσαλονίκης, «Νostalgia».

Dorodouli Distillery © ΔΤ
H «Dorodouli Distillery», που εξάγει το 70% της παραγωγής της, με το παλαιωμένο τσίπουρο «Classico X» να είναι το πλέον δυνατό εξαγώγιμο προϊόν της, έχει σήμερα παρουσία με τα ποιοτικά προϊόντα της που «μιλάνε» μέσα από ντιζαϊνάτες φιάλες, σε 5άστερα ξενοδοχεία, εστιατόρια και κάβες. Τα αποστάγματα της «Dorodouli» εξάγονται σε Ελβετία, Γερμανία, Σουηδία, Αυστρία, Αυστραλία, Ολλανδία και Καναδά.
Μετά το τσίπουρο και το brandy, το επόμενο βήμα της «Dorodouli» γίνεται με το ρούμι, ένα αλκοολούχο ποτό, που για πρώτη φορά παράγεται στην Ελλάδα, μετά και τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ Β» 5571 20/10/2025) με την οποία καθορίζεται η απόδοση της μελάσας ζαχαροκάλαμου, ως πρώτης ύλης για την παραγωγή ρούμι, στη χώρα μας. Με αυτή την απόφαση, η χώρα αποκτά για πρώτη φορά θεσμικό πλαίσιο που ορίζει ξεκάθαρα το ελληνικό ρούμι ως κατηγορία απόσταξης υπό εθνική ρύθμιση.

H Μαρία Καραμπάση – Δωροδούλη της εταιρείας Dorodouli Distillery © ΔΤ
Ακολουθεί η παραγωγή τζιν και ουίσκι
«Το Φεβρουάριο του 2026 θα τοποθετήσουμε το διάφανο «Ethos» στην αγορά και στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε και τις δύο παλαιωμένες εκδοχές του, σταδιακά ως τον Αύγουστο, ενώ μετά από ένα χρόνο θα επεκταθούμε και στην παραγωγή τζιν και ουίσκι, καθώς για αυτά τα δύο ποτά, υπάρχει ήδη το νομοθετικό πλαίσιο για την παραγωγή τους στην Ελλάδα», δήλωσε η master distiller, Mαρια Δωροδούλη, η οποία και πρόσθεσε:
«Επιλέξαμε να προχωρήσουμε με το ρούμι, πριν επεκταθούμε στο τζιν και το ουίσκι, επειδή τα τελευταία χρόνια, το ρούμι, ειδικά το παλαιωμένο, έχει τοποθετηθεί στους καταλόγους όλων των μπαρ, είναι ένα ποτό του οποίου η κατανάλωση αυξάνεται ταχύτερα, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, σε σχέση ακόμη και με το ουίσκι. Θεωρώ ότι η επιλογή μας ήταν πολύ εύστοχη, πολύ ορθή και άξιζε όλες αυτές τις χρονοβόρες διαδικασίες.

Dorodouli Distillery © ΔΤ
«Εμείς, δεν προτείνουμε ένα ρούμι τύπου Καραϊβικής. Παράγουμε από μελάσα, ένα ρούμι μεσογειακό, με άλλες διαδικασίες παλαίωσης και άλλο χαρακτήρα, με πιο πολλά ανθικά στοιχεία, που ωριμάζει με πιο αργούς ρυθμούς».
Για να παράγει ρούμι η «Dorodouli», χρειάστηκε να επενδύσει σε εξοπλισμούς (άμβυκα, δεξαμενές, μηχανήματα φιλτραρίσματος του αποστάγματος ), έχοντας μάλιστα φροντίσει για την αποθεματοποίηση του προϊόντος ώστε να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στη ζήτηση της αγοράς, που εκτιμά ότι θα είναι μεγάλη.
Σύμφωνα με την «Dorodouli Distillery», «για χρόνια, η έννοια του ελληνικού ρούμι υπήρχε μόνο ως προσδοκία: μια ιδέα που γεννήθηκε από την ελληνική τεχνική στην απόσταξη και τη μεσογειακή ταυτότητα. Η απουσία νομοθεσίας κρατούσε την ιδέα στο επίπεδο της φιλοδοξίας ποτέ όμως της ταυτότητας. Τα τελευταία χρόνια, η «Dorodouli Distillery» εργάστηκε συστηματικά για να διαμορφώσει τα θεμέλια αυτού που σήμερα θεσμοθετείται: με ερευνητική προσέγγιση, βιομηχανικά πειράματα υπό κρατική εποπτεία και επιστημονική τεκμηρίωση, ολοκληρώθηκε ο αναγκαίος δρόμος που οδήγησε στη δημοσίευση του ΦΕΚ».
Η «Dorodouli», έκανε την αρχή και πλέον η ελληνική αποσταγματοποιία έχει τη δυνατότητα να παράξει ρούμι και να μπει στην εσωτερική αλλά και στη διεθνή αγορά, με δικά της προϊόντα ρούμι, δίνοντας τη δική της ερμηνεία σε ένα δημοφιλές παγκόσμιο απόσταγμα.

Dorodouli Distillery © ΔΤ