Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή “παγώνει” την αγορά ειδών πολυτελείας – Βουτιά για τους κολοσσούς

Οι LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, Kering και Hermès ανακοίνωσαν αδύναμα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, με τη ζήτηση να υποχωρεί σημαντικά

Κατάστημα Louis Vuitton © instagram.com/louisvuitton

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, που διαρκεί ήδη επτά εβδομάδες, έχει αρχίσει να πλήττει σοβαρά τη διεθνή αγορά ειδών πολυτελείας, με τις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες να καταγράφουν αποδυναμωμένες πωλήσεις και ισχυρές πιέσεις στις μετοχές τους.

Οι LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, Kering και Hermès ανακοίνωσαν αδύναμα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, με τη ζήτηση να υποχωρεί σημαντικά στις αγορές του Κόλπου.

Η περιοχή αποτελεί κρίσιμο κόμβο για τον κλάδο, καθώς οι καταναλωτές εκεί συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους διεθνώς σε δαπάνες για είδη πολυτελείας.

Η αγορά «πάγωσε»

Η Hermès κατέγραψε πτώση πωλήσεων κατά 5,9% στη Μέση Ανατολή, ενώ η μετοχή της υποχώρησε έως και 14% μέσα σε μία ημέρα, με απώλεια σχεδόν 20 δισ. δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση. Η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε ότι ενώ οι πωλήσεις κινήθηκαν με διψήφια ανάπτυξη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο η αγορά «πάγωσε» λόγω της σύγκρουσης.

Στη Γαλλία, όπου πάνω από το 50% των πωλήσεων της Hermès συνδέεται με τον τουρισμό, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 2,8%, λόγω μειωμένης κατανάλωσης από επισκέπτες. Παράλληλα, επηρεάστηκαν και καταστήματα σε χώρες όπως η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της μείωσης των ταξιδιών καταναλωτών από τη Μέση Ανατολή.

Η LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton κατέγραψε πτώση περίπου 2% στις βασικές μονάδες μόδας και δερμάτινων ειδών, ενώ η Kering είδε τις λιανικές της πωλήσεις στη Μέση Ανατολή να μειώνονται κατά 11% στο πρώτο τρίμηνο.

Iσχυρό πλήγμα στην ευρωπαϊκή αγορά

Συνολικά, η αγορά πολυτελείας στην Ευρώπη δέχεται ισχυρό πλήγμα, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση δέκα εισηγμένων εταιρειών του κλάδου να έχει μειωθεί κατά 176 δισ. δολάρια από το τέλος του προηγούμενου έτους, ενώ μόνο η LVMH έχει χάσει περίπου 100 δισ. δολάρια σε αξία.

Η διαταραχή στις μετακινήσεις και στις πτήσεις έχει επηρεάσει άμεσα τον τουρισμό, περιορίζοντας τις αγορές σε βασικούς προορισμούς όπως το Παρίσι και το Μιλάνο. Στη Γαλλία, το πλήγμα συνδέεται και με τη μείωση των αγορών από τουρίστες, οι οποίοι παραδοσιακά στηρίζουν σημαντικό μέρος της αγοράς πολυτελείας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις της σύγκρουσης θα είναι μακροχρόνιες, καθώς οι υψηλότερες τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια περιορίζουν τη διαθέσιμη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Αυτό ενισχύει την ήδη πιεσμένη μετά-Covid αγορά πολυτελείας, η οποία δυσκολεύεται να ανακάμψει.

Στην αγορά ρολογιών, η εταιρεία Breitling προσαρμόζει τις αποστολές της στη Μέση Ανατολή λόγω της πτώσης του τουρισμού και των μειωμένων πτήσεων, ενώ πλήττεται κυρίως το μεσαίο τμήμα τιμών.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Παρά τη γενικευμένη αβεβαιότητα, ορισμένες εταιρείες εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες, καθώς καταγράφονται ενδείξεις σταδιακής ανάκαμψης της ζήτησης.

Ωστόσο, η συνολική εικόνα παραμένει εύθραυστη, με τον κλάδο να εξαρτάται άμεσα από την εξέλιξη της γεωπολιτικής κρίσης και την επιστροφή της διεθνούς κινητικότητας.