Εντυπωσιακή άνοδο κατέγραψαν τα κέρδη των ExxonMobil και Chevron στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς η αναστάτωση στις αγορές ενέργειας από τον πόλεμο στο Ιράν και οι διαταραχές στις ροές της Μέσης Ανατολής ώθησαν σημαντικά υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου.
Η Chevron ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 12 δισ. δολαρίων, σχεδόν πενταπλάσια σε σύγκριση με τα 2,5 δισ. δολάρια της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 6,06 δολάρια, ξεπερνώντας κατά 50 σεντς τις εκτιμήσεις της Wall Street. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 70 δισ. δολάρια, επίσης υψηλότερα από την πρόβλεψη των αναλυτών για 62 δισ. δολάρια.
Η ExxonMobil κατέγραψε κέρδη 14,5 δισ. δολαρίων, υπερδιπλάσια από τα περίπου 7,1 δισ. δολάρια έναν χρόνο νωρίτερα. Ωστόσο, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή, στα 3,52 δολάρια, υπολείπονταν κατά 8 σεντς της μέσης εκτίμησης της αγοράς. Αντίθετα, τα έσοδα έφτασαν τα 116 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας αισθητά τις προσδοκίες για 97,8 δισ. δολάρια.
Η αντίδραση των επενδυτών ήταν μεικτή, με τη μετοχή της Chevron να ενισχύεται περίπου 1% στις προσυνεδριακές συναλλαγές, ενώ η Exxon υποχωρούσε σχεδόν 2%. Η διαφοροποίηση αποτυπώνει αφενός την υπέρβαση των προβλέψεων από τη Chevron και αφετέρου την απογοήτευση για τα χαμηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη ανά μετοχή της Exxon.
Καθοριστικό ρόλο στα αποτελέσματα έπαιξε η πορεία του αργού. Η μέση τιμή κλεισίματος των αμερικανικών συμβολαίων πετρελαίου διαμορφώθηκε στα 92,45 δολάρια το βαρέλι την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, σημειώνοντας άνοδο 27% έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Η εξέλιξη αυτή ενίσχυσε τα περιθώρια κέρδους σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων, από την εξόρυξη έως τη διύλιση και την εμπορία καυσίμων.
Exxon και Chevron: Ισχυρές επιδόσεις στην παραγωγή
Παράλληλα, και οι δύο ενεργειακοί κολοσσοί κατέγραψαν ισχυρές επιδόσεις στην παραγωγή. Η Chevron πέτυχε ιστορικό υψηλό στις ΗΠΑ, με περίπου 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν λόγω των ελλείψεων από τη Μέση Ανατολή. Η παγκόσμια παραγωγή της ανήλθε σε 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αυξημένη κατά 20% σε ετήσια βάση.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron, Μάικ Γουίρθ, δήλωσε ότι ο όμιλος εμφανίζει ισχυρές επιδόσεις σε όλα τα μέτωπα, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αυξημένη ανάγκη της παγκόσμιας αγοράς για πρόσθετες ενεργειακές προμήθειες.
Η Exxon κατέγραψε την υψηλότερη παραγωγή upstream των τελευταίων άνω των 20 ετών, εξαιρουμένων των διαταραχών στη Μέση Ανατολή. Η παραγωγή στη λεκάνη Permian σημείωσε νέο ρεκόρ, ενώ η συνολική παγκόσμια παραγωγή έφτασε τα 4,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Ιδιαίτερα ισχυρή ήταν και η εικόνα στη διύλιση για τη Chevron. Τα κέρδη του κλάδου εκτινάχθηκαν στα 4,9 δισ. δολάρια, από 737 εκατ. δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο του 2025, καθώς οι τιμές της βενζίνης και του ντίζελ αυξήθηκαν απότομα εξαιτίας των διαταραχών στον εφοδιασμό.
