ΓΕΚ Τέρνα: Σύσταση outperform από τη Santander, 62 ευρώ η τιμή-στόχος για τη μετοχή

«Κίνηση προστασίας των μετόχων» χαρακτηρίζει η ισπανική τράπεζα την απόφαση περί μη έκδοσης του ευρωομολόγου

Τιμή – στόχο 12μήνου στα 62 ευρώ έθεσε για τη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα η Santander, με τη σύσταση outperform.

Με βάση τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής, το περιθώριο ανόδου φθάνει το 63%.

Όπως αναφέρει η ισπανική τράπεζα, η απόφαση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να μην προχωρήσει στην έκδοση ευρωομολόγου-κίνηση για την οποία, εξάλλου, διαθέτει χρονικό περιθώριο δώδεκα μηνών- θα πρέπει να εκληφθεί ως ένδειξη ισχύος και ως κίνηση προστασίας των μετόχων της. Ως εκ τούτου, εκτιμά η Santander, η σημερινή χρηματιστηριακή αντίδραση στερείται βάσης και συνιστά επενδυτική ευκαιρία αγοράς (buying opportunity).

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, το μεικτό χρέος με δικαίωμα αναγωγής (recourse gross debt) της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι περιορισμένο και οι λήξεις του κατανέμονται ομαλά μεταξύ 2027 και 2032. Η τράπεζα εξηγεί πως, όπως οι περισσότεροι όμιλοι υποδομών, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει δύο διακριτά επίπεδα δανεισμού: με και χωρίς (non-recourse) δικαίωμα αναγωγής. Ο δανεισμός με δικαίωμα αναγωγής αποτελείται εξ ολοκλήρου από εταιρικά ομόλογα, ονομαστικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ σε μεικτούς όρους, και είναι άνετα κατανεμημένος κατά την περίοδο 2027–2032. Η επόμενη λήξη τοποθετείται τον Ιούλιο του 2027 και αφορά κοινό ομολογιακό δάνειο χωρίς εξασφαλίσεις (senior unsecured bond) ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στις 30 Ιουνίου 2026, το σταθμισμένο μέσο κόστος δανεισμού (συμπεριλαμβανομένου του εταιρικού δανεισμού με και χωρίς δικαίωμα αναγωγής) διαμορφωνόταν σε 3,8% και συγκαταλέγεται στα χαμηλότερα μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών υποδομών μεταφορών που καλύπτει η Santander.

Ρευστότητα

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει μεγάλη ρευστότητα σε επίπεδο μητρικής με δικαίωμα αναγωγής (1,9 δισ. ευρώ κατά το 1ο εξάμηνο του 2026) και, ως εκ τούτου, κατά την άποψη της Santander, δεν έχει ανάγκη από νέα ομολογιακή έκδοση. Επίσης, στις 30 Ιουνίου 2026, τα μεικτά ταμειακά διαθέσιμα με δικαίωμα αναγωγής (gross recourse cash) διαμορφώνονταν σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο του κεφαλαίου του ομολόγου που λήγει τον Ιούλιο του 2027. Συνυπολογίζοντας τα αντληθέντα κεφάλαια ύψους 0,7 δισ. ευρώ από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Ιουλίου, τα προσαρμοσμένα (pro forma) μεικτά ταμειακά διαθέσιμα με δικαίωμα αναγωγής ανέρχονται σε περίπου 1,9 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 4 φορές το κεφάλαιο του ομολόγου του Ιουλίου 2027.

«Το στοιχείο αυτό καταδεικνύει σαφώς ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν αντιμετωπίζει χρηματοδοτικές ανάγκες και ότι η απόφασή της να απευθυνθεί στην αγορά εταιρικών ομολόγων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ήταν αμιγώς καιροσκοπική/ευκαιριακή (opportunistic) και δεν υπαγορεύτηκε από ανάγκες αναχρηματοδότησης», υπογραμμίζει η Santander.