Γ.Δ.
1458.81 -0,42%
ACAG
+4,26%
5.63
BOCHGR
-0,22%
4.53
CENER
+0,89%
9.08
CNLCAP
+1,41%
7.2
DIMAND
+2,81%
8.42
NOVAL
+0,64%
2.35
OPTIMA
-0,63%
12.7
TITC
-1,65%
38.65
ΑΑΑΚ
0,00%
4.48
ΑΒΑΞ
+0,26%
1.514
ΑΒΕ
-1,54%
0.447
ΑΔΜΗΕ
-0,41%
2.415
ΑΚΡΙΤ
0,00%
0.7
ΑΛΜΥ
-0,12%
4.195
ΑΛΦΑ
-1,67%
1.621
ΑΝΔΡΟ
0,00%
6.4
ΑΡΑΙΓ
-1,67%
10.01
ΑΣΚΟ
-1,44%
2.73
ΑΣΤΑΚ
+5,51%
7.28
ΑΤΕΚ
0,00%
0.426
ΑΤΡΑΣΤ
0,00%
8.74
ΑΤΤ
-1,17%
0.676
ΑΤΤΙΚΑ
-0,43%
2.29
ΒΙΟ
-0,54%
5.5
ΒΙΟΚΑ
-2,61%
1.865
ΒΙΟΣΚ
-0,68%
1.45
ΒΙΟΤ
0,00%
0.28
ΒΙΣ
0,00%
0.144
ΒΟΣΥΣ
0,00%
2.18
ΓΕΒΚΑ
-1,47%
1.34
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
-1,39%
18.4
ΔΑΑ
-1,55%
8.02
ΔΑΙΟΣ
0,00%
3.58
ΔΕΗ
+1,26%
12.08
ΔΟΜΙΚ
+2,22%
2.76
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
-1,56%
0.315
ΕΒΡΟΦ
-1,67%
1.47
ΕΕΕ
-0,30%
33.5
ΕΚΤΕΡ
+0,53%
1.528
ΕΛΒΕ
0,00%
4.74
ΕΛΙΝ
-1,46%
2.02
ΕΛΛ
+0,35%
14.25
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
+0,98%
1.85
ΕΛΠΕ
-1,89%
7
ΕΛΣΤΡ
-0,49%
2.02
ΕΛΤΟΝ
0,00%
1.848
ΕΛΧΑ
-1,76%
1.894
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.132
ΕΣΥΜΒ
-1,73%
1.135
ΕΤΕ
-0,08%
7.74
ΕΥΑΠΣ
+0,62%
3.24
ΕΥΔΑΠ
-1,37%
5.75
ΕΥΡΩΒ
-0,22%
2.245
ΕΧΑΕ
-0,89%
4.46
ΙΑΤΡ
0,00%
1.53
ΙΚΤΙΝ
-2,12%
0.3225
ΙΛΥΔΑ
+0,78%
1.935
ΙΝΚΑΤ
-0,42%
4.75
ΙΝΛΙΦ
+4,28%
4.63
ΙΝΛΟΤ
+0,92%
0.983
ΙΝΤΕΚ
+0,84%
5.99
ΙΝΤΕΡΚΟ
0,00%
2.38
ΙΝΤΕΤ
0,00%
1.045
ΙΝΤΚΑ
+1,03%
2.94
ΚΑΡΕΛ
+0,59%
340
ΚΕΚΡ
+0,40%
1.25
ΚΕΠΕΝ
0,00%
2.22
ΚΛΜ
-1,33%
1.48
ΚΟΡΔΕ
+0,71%
0.427
ΚΟΥΑΛ
-2,65%
1.176
ΚΟΥΕΣ
-1,21%
5.72
ΚΡΙ
-0,33%
15.3
ΚΤΗΛΑ
0,00%
1.8
ΚΥΡΙΟ
0,00%
0.98
ΛΑΒΙ
-1,45%
0.746
ΛΑΜΔΑ
-1,93%
7.13
ΛΑΜΨΑ
0,00%
37.4
ΛΑΝΑΚ
0,00%
0.9
ΛΕΒΚ
0,00%
0.27
ΛΕΒΠ
0,00%
0.26
ΛΟΓΟΣ
+2,31%
1.33
ΛΟΥΛΗ
-1,04%
2.85
ΜΑΘΙΟ
0,00%
0.594
ΜΕΒΑ
0,00%
3.55
ΜΕΝΤΙ
+0,96%
2.11
ΜΕΡΚΟ
-3,85%
40
ΜΙΓ
+0,52%
2.92
ΜΙΝ
0,00%
0.49
ΜΛΣ
0,00%
0.57
ΜΟΗ
+0,29%
20.46
ΜΟΝΤΑ
0,00%
3.63
ΜΟΤΟ
0,00%
2.69
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.63
ΜΠΕΛΑ
+1,68%
26.58
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0,00%
3.72
ΜΠΡΙΚ
+0,96%
2.1
ΜΠΤΚ
0,00%
0.62
ΜΥΤΙΛ
-0,43%
32.72
ΝΑΚΑΣ
-1,91%
3.08
ΝΑΥΠ
-0,23%
0.87
ΞΥΛΚ
-2,22%
0.264
ΞΥΛΠ
0,00%
0.364
ΟΛΘ
0,00%
22
ΟΛΠ
-0,83%
29.85
ΟΛΥΜΠ
0,00%
2.37
ΟΠΑΠ
-0,13%
15.92
ΟΡΙΛΙΝΑ
-0,13%
0.789
ΟΤΕ
-0,80%
14.82
ΟΤΟΕΛ
-1,52%
10.36
ΠΑΙΡ
+6,70%
1.035
ΠΑΠ
+0,42%
2.37
ΠΕΙΡ
-2,02%
3.84
ΠΕΡΦ
+0,19%
5.3
ΠΕΤΡΟ
+3,99%
8.34
ΠΛΑΘ
-0,91%
3.83
ΠΛΑΚΡ
-0,69%
14.3
ΠΡΔ
-2,67%
0.292
ΠΡΕΜΙΑ
-0,17%
1.186
ΠΡΟΝΤΕΑ
+1,47%
6.9
ΠΡΟΦ
+0,19%
5.25
ΡΕΒΟΙΛ
-2,73%
1.605
ΣΑΡ
-0,93%
10.7
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
0,00%
0.028
ΣΕΝΤΡ
0,00%
0.34
ΣΙΔΜΑ
-0,94%
1.575
ΣΠΕΙΣ
-2,03%
5.8
ΣΠΙ
+1,12%
0.542
ΣΠΥΡ
0,00%
0.127
ΤΕΝΕΡΓ
0,00%
19.81
ΤΖΚΑ
+1,66%
1.535
ΤΡΑΣΤΟΡ
0,00%
1.06
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
0,00%
1.64
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.162
ΦΙΕΡ
0,00%
0.359
ΦΛΕΞΟ
0,00%
7.85
ΦΡΙΓΟ
+0,84%
0.24
ΦΡΛΚ
+1,07%
3.785
ΧΑΙΔΕ
-8,47%
0.54

Galaxy Foods: Νέος κύκλος επενδύσεων και αστεράτες διεθνείς διακρίσεις

Πάνω σε τέσσερις άξονες πατάει το νέο τριετές επενδυτικό πρόγραμμα της Galaxy Foods – Σ. Μαβίδου & Υιοί, που ξεκινάει το 2025, με την εταιρεία να έχει να επιδείξει τρεις ακόμη διεθνείς διακρίσεις, καθώς οι καλύτεροι chefs του κόσμου έβαλαν τις μουστάρδες της στον γαλαξία των αστεριών, στον διαγωνισμό του International Taste Institute των Βρυξελλών για το 2024. Η Galaxy είναι γνωστή στον καταναλωτή, που γνωρίζει τα προϊόντα της από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά αυτό που πιθανώς δεν ξέρει είναι τη μεγάλη γκάμα των προϊόντων που παράγει η βορειοελλαδική επιχείρηση, όπως και ότι το 40% των πωλήσεών της πραγματοποιείται στο εξωτερικό.

«Αρχίσαμε να κάνουμε εξαγωγές από το 1991. Έχουμε δώσει πολύ μεγάλη έμφαση στη συμμετοχή της Galaxy σε διεθνείς εκθέσεις, μετέχουμε σχεδόν σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις τροφίμων και ποτών, ειδικά από το 2014 και μετά, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές να αυξηθούν από το 25% του συνολικού τζίρου στο 40%» δήλωσε στο powergame.gr o επιχειρηματίας κ. Πολυχρόνης Μαβίδης, προσθέτοντας: «Εξάγουμε σε 22 χώρες, σε όλη την Ευρώπη, ενώ έχουμε φτάσει έως το Αζερμπαϊτζάν. Το 2025 θα κινηθούμε πολύ δυναμικά στην Αμερική και την Αραβική Χερσόνησο. Ήδη συμμετείχαμε πριν από 1,5 μήνα στη FoodEx Saudi, όπου και αποσπάσαμε πολύ θετικά μηνύματα για νέες συνεργασίες. Για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας, η πραγματοποίηση εξαγωγών είναι μονόδρομος, καθώς, δυστυχώς, μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ εθνικού κέντρου και της υπόλοιπης Ελλάδας, σε όρους δημογραφικούς, οικονομικούς, εισοδήματος».

Εργοστάσιο της Galaxy Foods © Galaxy Foods

Galaxy Foods: Από το εμπόριο στην παραγωγή τροφίμων

Η Galaxy, έκανε το ξεκίνημά της το 1966, με τον Νίκο Μαβίδη, τότε, από την περιοχή των Λαδάδικων, να μπαίνει στο εμπόριο τροφίμων. Έτσι, το πρώτο βήμα της οικογένειας Μαβίδη στο «επιχειρείν» έγινε στην οδό Εδέσσης, στο παραδοσιακό χονδρεμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το 1969 περνάει στη βιοτεχνική δραστηριότητα με την παραγωγή και εμφιάλωση χυμού λεμονιού και άλλων ζαχαρούχων χυμών φρούτων, ενώ δραστηριοποιείται πλέον στην επιχείρηση και η Σωτηρία Μαβίδου. Σταδιακά η διοίκηση της επιχείρησης περνάει στους δύο γιους της οικογένειας, τον φιλόλογο Πολυχρόνη Μαβίδη και τον λογιστή Παναγιώτη Μαβίδη, που μεγάλωσαν μέσα στην Galaxy και έγιναν γρήγορα full time επιχειρηματίες.

Όπως εξήγησε ο κ. Μαβίδης, η Galaxy ξεκίνησε να διαμορφώνει το τωρινό προϊοντικό της προφίλ όταν άρχισε να κυριαρχεί στην αγορά το tetrapack, τότε έγινε η στροφή στα condiments, στα αρτύματα. Μάλιστα, το 2000 μπήκε και στην παραγωγή πλαστικών φιαλών συσκευασίας, τις οποίες, το 2022 και έπειτα από προτάσεις μεγάλων πελατών, μείωσε σε βάρος, εξοικονομώντας ετησίως έως και 30 τόνους πλαστικού.

Σήμερα η εταιρεία, στις εγκαταστάσεις της στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, παράγει ξίδι, βαλσαμικά ξίδια και κρέμες, χυμό λεμονιού και dressings, σάλτσες, μουστάρδες, κατηγορίες προϊόντων με πολλούς κωδικούς η καθεμία. Οι πωλήσεις είναι μοιρασμένες 55%-45%, σε προϊόντα private label και επώνυμα, με τους περισσότερους πελάτες να βρίσκονται στην αγορά του retail.

©powergame.gr
©powergame.gr

Galaxy Foods: Τριετές επενδυτικό σε 4 άξονες

«Σταδιακά αποκτούμε τις υποδομές για να ανοιχτούμε και στη HORECA, στο food service. Κάθε χρόνο πραγματοποιούμε βελτιωτικές επενδύσεις, αλλά στην τριετία 2025-2027 θα υλοποιήσουμε ένα επενδυτικό πλάνο που αφορά τέσσερις άξονες δράσεων: αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας, παραγωγή νέων προϊόντων, περαιτέρω ψηφιοποίηση διαδικασιών και εξοικονόμηση ενέργειας. Για τον σκοπό αυτόν, έχουμε ήδη αγοράσει όμορη έκταση 5 στρεμμάτων».

Η Galaxy, που ήδη εξοπλίζει το νέο τμήμα παραγωγής μουστάρδας, πρόκειται να προσθέσει στις εγκαταστάσεις της 2.000 τ.μ. και πλέον, παράλληλα αναδιαμορφώνοντας τις υφιστάμενες. Νέοι χώροι για το χημείο και το τμήμα R&D, μεγαλύτεροι αποθηκευτικοί χώροι, νέοι γραφειακοί, εγκατάσταση καινούργιων εξοπλισμών για την αύξηση της παραγωγής και την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Οι επενδύσεις σε κτίρια και εξοπλισμούς θα ξεπεράσουν τα 2 εκατ. ευρώ, δίχως να υπολογίζονται τα έργα σε ενεργειακή εξοικονόμηση και ψηφιοποίηση.

Η εταιρεία, διαχρονικά κερδοφόρα, το 2024 θα κλείσει με τζίρο 4 εκατ. ευρώ, προβλέποντας ότι την επόμενη χρονιά θα πιάσει τον στόχο των 5 εκατ. ευρώ.

©powergame.gr
©powergame.gr

Νέα προϊόντα της Galaxy Foods στα dressings

«Είμαστε προσεκτικοί με τα ρίσκα που αναλαμβάνουμε. Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, μάλλον “σπεύδουμε βραδέως”. Το βέβαιο είναι ότι τα νέα προϊόντα μας θα είναι στην κατηγορία των dressings. H ψηφιοποίηση είναι πολύ σημαντική, κυρίως από την πλευρά του ανθρώπινου δυναμικού, που πρέπει να την υποστηρίζει, όπως σημαντική είναι και η μείωση του ενεργειακού κόστους. Ήδη έχουμε εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στη στέγη του υφιστάμενου συγκροτήματος, ισχύος 200 kW, με τα οποία επιτυγχάνουμε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας», τόνισε ο κ. Μαβίδης.

Όταν το powergame.gr επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Galaxy, οι γραμμές παραγωγής δούλευαν για τρεις πελάτες εξωτερικού. Στην εσωτερική αγορά, τα πιο δυνατά προϊόντα της Galaxy σε πωλήσεις είναι το ξίδι, ο χυμός λεμονιού και τα βαλσαμικά, ενώ ακολουθεί η μουστάρδα. Στο εξωτερικό, μπροστά στις πωλήσεις είναι ο χυμός λεμονιού, η μουστάρδα και το ξίδι, που ακολουθεί από κοντά.

«Στην Galaxy δεν κάνουμε εκπτώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο, στα πρωτόκολλα παραγωγής, στην ποιότητα. Έτσι, όταν αρχίσαμε να παράγουμε μουστάρδα, αυτοδεσμευτήκαμε ότι θα βγάλουμε την καλύτερη μουστάρδα στην αγορά», υπογράμμισε ο κ. Μαβίδης.

Όπως φαίνεται από τις βραβεύσεις που κέρδισε το 2024, η προσπάθεια της Galaxy απέδωσε καρπούς. Οι τρεις μουστάρδες σε γυάλινα βαζάκια, με τις οποίες συμμετείχε στον διαγωνισμό του Ιnternational Taste Institute, βγήκαν… αστεράτες. Η Galaxy Dijon πήρε τα τρία αστέρια, την υψηλότερη γευστική διάκριση, ενώ η μουστάρδα με ελληνικό ανθόμελο και η μουστάρδα με μεσογειακά βότανα πήραν από δύο αστέρια. «Παρακολουθούμε τις νέες διατροφικές τάσεις, την αγορά, όταν και όπου οι απαιτήσεις μας δείχνουν τον δρόμο, ενώ συνεχίζουμε με την ίδια εταιρική φιλοσοφία και κουλτούρα που έχουμε με τα χρόνια δημιουργήσει», κατέληξε ο Πολυχρόνης Μαβίδης.

©powergame.gr
©powergame.gr

Διαβάστε επίσης

Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος): Αύξηση δανείων ένεκα επενδυτικού πλάνου

Οι πλούσιοι συλλέκτες ξοδεύουν όλο και λιγότερα στην τέχνη

Πυρηνική ενέργεια made in Greece: Συστάθηκε η CRETAN SMR

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!