Hyatt: Εξαγορά Playa Hotels 2,6 δισ., deal σε Καραϊβική & Μεξικό

Η Hyatt δήλωσε ότι θα αναζητήσει τρίτους αγοραστές για τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της Playa, με στόχο να αποκομίσει τουλάχιστον 2 δισ. δολ.

Grand Hyatt Playa Del Carmen Resort ©hyatt

Η Hyatt Hotels ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει την Playa Hotels & Resorts έναντι περίπου 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, ενισχύοντας την παρουσία της στο Μεξικό και την Καραϊβική.

Η ζήτηση για πολυτελή και υψηλής κατηγορίας ξενοδοχεία εκτός των ΗΠΑ αυξάνεται, καθώς όλο και περισσότεροι Αμερικανοί επιλέγουν ταξίδια στο εξωτερικό για να εκμεταλλευτούν την ισχυρότερη ισοτιμία του δολαρίου. Η Playa διαχειρίζεται 24 πολυτελή all-inclusive resorts στο Μεξικό, την Τζαμάικα και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Η Hyatt προσέφερε 13,50 δολάρια ανά μετοχή της Playa, τιμή που αντιστοιχεί σε πριμ 40,5% σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής στις 20 Δεκεμβρίου, πριν οι δύο εταιρείες ανακοινώσουν τις συνομιλίες τους. Οι μετοχές της Playa σημείωσαν άνοδο 2%, ενώ η Hyatt παρέμεινε σταθερή.

Η αμερικανική ξενοδοχειακή αλυσίδα, η οποία ήδη κατέχει μερίδιο 9,4% στην Playa, αναμένει ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί αργότερα εντός του έτους. Η Hyatt δήλωσε ότι θα αναζητήσει τρίτους αγοραστές για τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της Playa, με στόχο να αποκομίσει τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων έως το 2027. Αυτό εντάσσεται στη “asset-light” στρατηγική της Hyatt, η οποία επικεντρώνεται στη διαχείριση και δικαιόχρηση ξενοδοχείων αντί της ιδιοκτησίας ακινήτων.

«Η ανακύκλωση των ιδιόκτητων ακινήτων μέσω πώλησης και η διατήρηση των συμβολαίων διαχείρισης των ξενοδοχείων αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αποδοτική, αν και απαιτεί χρόνο και επιπλέον κόστος», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κατζ αναλυτής στην Jefferies. «Παρότι δεν αναμένουμε ρυθμιστικά εμπόδια, η διαδικασία ολοκλήρωσης της συμφωνίας συνεπάγεται έναν, έστω και μικρό, πρόσθετο κίνδυνο».

Το χαρτοφυλάκιο της Playa περιλαμβάνει επίσης resorts που λειτουργούν υπό τα brands ανταγωνιστών, όπως η Hilton Worldwide, η Marriott International, η Wyndham και η InterContinental Hotels Group (IHG) μέσω του brand Kimpton.

Ένα βασικό ερώτημα, σύμφωνα με τον αναλυτή της Truist Securities, Patrick Scholes, είναι κατά πόσο η Hyatt θα μπορέσει να μετατρέψει τα μη Hyatt-branded ξενοδοχεία σε Hyatt, σε περίπτωση που πουλήσει αυτά τα ακίνητα.

Διαβάστε επίσης

UBS: Νέα δυναμική στις επενδύσεις AI παρά τις ασταθείς αγορές

Ο βραδυκίνητος Αναπτυξιακός Νόμος, το επιθετικό marketing της Revolut και πού “κολλάει” η πώληση της Nova

Αιολικά: 1,1GW στην ουρά για να συνδεθούν, οι προκλήσεις για το 2025