Μεγαλώνει η ελληνική παρουσία στη DEFEA, γεγονός που καταδεικνύει την τροχιά ανάπτυξης του κλάδου της αμυντικής βιομηχανίας, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) Αναστάσιος Ροζολής. Όπως υπογράμμισε, στην έκθεση του 2025 που πραγματοποιείται από σήμερα Τρίτη συμμετέχουν 203 ελληνικές εταιρείες, έναντι 140 μόλις πριν δύο χρόνια.
Το όραμα, η στρατηγική, η τόλμη, η πίστη, η συνεργασία και η επιμονή στα δύσκολα, είναι η συνταγή επιτυχίας όχι μόνο για την DEFEA αλλά και για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας στην ιδιαίτερα κρίσιμη σημερινή συγκυρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη της διεθνούς έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2025, της μεγαλύτερης έκθεσης του κλάδου στη νοτιοανατολική Ευρώπη, που διοργανώνεται από τη ROTA και τον ΣΕΚΠΥ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, από σήμερα 6 έως και την Πέμπτη 8 Μαΐου.
Ο κ. Ροζολής υπογράμμισε ότι η DEFEA αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της ζωντάνιας και της δυναμικής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία, όπως είπε, «παρά τις προκλήσεις των τελευταίων ετών, αποδεικνύει καθημερινά την αντοχή, την εξωστρέφεια και την καινοτομία της».
Ο ΣΕΚΠΥ, όπως σημείωσε, εκπροσωπεί σήμερα πάνω από 250 ελληνικές εταιρείες του κλάδου με περισσότερους από 16.000 εργαζομένους και συνολική παραγωγή που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ ετησίως.
Ανατρέχοντας στην ίδρυση της DEFEA, ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ υπενθύμισε ότι η ιδέα γεννήθηκε εν μέσω της οικονομικής κρίσης, με τη σύμπραξη του Συνδέσμου και της ROTA, και με στόχο να δοθεί βήμα στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.
«Το 2021, η πρώτη DEFEA έγινε με μάσκες λόγω πανδημίας, αλλά δεν το βάλαμε κάτω. Με επιμονή και πίστη φτάσαμε σήμερα στην τρίτη και μεγαλύτερη διοργάνωση μέχρι στιγμής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως επισήμανε, φέτος συμμετέχουν 203 ελληνικές εταιρείες, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τις 140 συμμετοχές του 2023, γεγονός που επιβεβαιώνει την αναπτυξιακή τροχιά του κλάδου.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημασία των πρόσφατων κυβερνητικών πρωτοβουλιών και την ανακοίνωση του δωδεκαετούς εξοπλιστικού προγράμματος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, αλλά και στη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για πλήρη στήριξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με την απαίτηση βιομηχανικών επιστροφών τουλάχιστον 25% καθώς και στην εξαγγελία της πρωτοβουλίας ReArm Europe από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως επισήμανε ο κ. Ροζολής, όλα αυτά σηματοδοτούν μια νέα εποχή για την αμυντική αυτάρκεια, καινοτομία και στρατηγική συνεργασία.
«Οι βιομηχανικές επιστροφές 25% δεν πρέπει να ιδωθούν από εσάς ως δυσβάσταχτη υποχρέωση αλλά αντίθετα ως ευκαιρία για ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών συνεργασιών, ιδιαίτερα απαραίτητων για την επιτυχή διαχείριση και του μεγάλου κύματος προγραμμάτων λόγω του ReArm Europe. Ίσως να ακουστώ αισιόδοξος, αλλά πιστεύω ότι σύντομα για τις ευρωπαϊκές εταιρείες το πρόβλημα υλοποίησης των αμυντικών συμβολαίων θα είναι ίσως μεγαλύτερο από το να τα κερδίσουν» ξεκαθάρισε.
«Και επειδή οι εργαζόμενοι και τα στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας δεν βγαίνουν από την κατάψυξη ούτε χτίζονται από τη μια μέρα στην άλλη, η συνεργασία μεταξύ των μεγάλων παραγωγών αμυντικού υλικού και των μικρότερων εταιρειών είναι η μοναδική λύση για την Ευρώπη» πρόσθεσε.
Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ο κ. Ροζολής, ο ΣΕΚΠΥ διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία «ως θεσμικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και αναγνωρισμένος ως επίσημος συνομιλητής με την Πολιτεία για την υποστήριξη των συμφερόντων του κλάδου» ενώ συμπλήρωσε ότι ο Σύνδεσμος «προσφέρει ένα ισχυρό δίκτυο διασύνδεσης, τεχνογνωσία, υποστήριξη και προσβασιμότητα στις δομές της εγχώριας παραγωγής».
«Είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε κάθε γόνιμη συνεργασία, προσφέροντας αξιόπιστες γέφυρες επικοινωνίας και στρατηγικής συνέργειας ανάμεσα σε ελληνικούς και διεθνείς φορείς» σημείωσε.
Ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση της έκθεσης.