Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο ΟΤΕ είναι μια… βαρετή ιστορία, σχολιάζει σε νέο της report η Axia. Αντιθέτως, η εταιρεία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, αντιμετωπίζοντας σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης αλλά και νέες απειλές. Από τη μία πλευρά, οι προοπτικές ανάπτυξης εντοπίζονται κυρίως στο upselling υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας: η διείσδυση του FTTH του ΟΤΕ βρίσκεται μόλις στο 16%, έναντι 70% μέσου όρου στην ΕΕ, ενώ και η διείσδυση συνδρομητών κινητής (post-paid) αγγίζει το 40%, αρκετά χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 70%. Από την άλλη πλευρά, στην αγορά FTTH έχει πλέον εμφανιστεί και νέος ανταγωνιστής. Ωστόσο, ο ΟΤΕ διαθέτει ισχυρό brand, οικονομική ευρωστία και επιχειρησιακή ικανότητα ώστε να υλοποιήσει τη στρατηγική του – κάτι που έχει αποδείξει έμπρακτα την τελευταία δεκαετία, υπογραμμίζεται.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, και υιοθετώντας μια συντηρητική προσέγγιση, εκτιμάται ότι ο ΟΤΕ θα διατηρήσει σταθερά επίπεδα EBITDA μεσοπρόθεσμα. Πιο ουσιαστικό όμως είναι το γεγονός ότι η δημιουργία ταμειακών ροών παραμένει ισχυρή και αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος επενδυτικού κύκλου υψηλών απαιτήσεων — οδηγώντας τη συνολική απόδοση προς τους μετόχους από το σημερινό 6,6% στο 9,5% έως το 2029.
Στις τρέχουσες αποτιμήσεις, η μετοχή του ΟΤΕ διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη P/E για το 2025 στο 11,1x και EV/EBITDA στο 5,2x, έναντι μέσων όρων 13,1x και 6,4x αντίστοιχα για τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς παρόχους. Με βάση τα παραπάνω, ξεκινάμε κάλυψη για τη μετοχή του ΟΤΕ με σύσταση ΑΓΟΡΑ και τιμή-στόχο τα 19,50 ευρώ ανά μετοχή.
OTE: Ευκαιρίες ανάπτυξης εν μέσω αλλαγών στο τοπίο των τηλεπικοινωνιών
Η οικονομία είναι ο καταλύτης, τονίζει η Axia. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η πτώση της ανεργίας και –κυρίως– η άνοδος του διαθέσιμου εισοδήματος με ρυθμό ταχύτερο από το ΑΕΠ, δημιουργούν ένα ευνοϊκό υπόβαθρο για την ενίσχυση της ζήτησης τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα – μια αγορά που ακόμη υπολείπεται των ευρωπαϊκών μέσων όρων ως προς τη διείσδυση και τη χρήση υπηρεσιών.
Η “ακριβή” αγορά τηλεπικοινωνιών δεν είναι πλέον ακριβή. Κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και της έκρηξης του πληθωρισμού, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα αυξήθηκε ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ωστόσο, ο τηλεπικοινωνιακός τομέας ήταν ίσως ο μόνος που δεν προχώρησε σε αντίστοιχες αυξήσεις τιμών – κυρίως λόγω των πιέσεων από τη ρυθμιστική αρχή. Την τελευταία τετραετία, ο γενικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 25% περισσότερο από τον δείκτη τιμών τηλεπικοινωνιών. Το γεγονός αυτό όχι μόνο μετριάζει τις ενστάσεις περί «ακριβής αγοράς», αλλά ανοίγει και περιθώριο για ανάπτυξη είτε μέσω αυξήσεων τιμών, είτε μέσω αύξησης της ζήτησης.
Ο ηγέτης που υπολείπεται στις ποιοτικές επιδόσεις
Ο ΟΤΕ, που κατέχει περίπου το 50% της αγοράς σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, υπολείπεται των ευρωπαϊκών μέσων όρων σε βασικούς δείκτες. Η διείσδυση FTTH βρίσκεται στο 16% έναντι 70% στον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ (Σεπτέμβριος 2023), ενώ η διείσδυση VDSL/FTTC επί της ευρυζωνικής βάσης φτάνει το 66%. Αντίστοιχα, στη συνδρομητική τηλεόραση, η Ελλάδα κινείται στο 29%, πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 50% και τον παγκόσμιο μέσο όρο του 60%.
Στην κινητή τηλεφωνία, η διείσδυση συνδρομητών post-paid ανέρχεται στο 40%, με το υπόλοιπο 60% να παραμένει σε προπληρωμένα πακέτα – σημαντικά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Δυτικής Ευρώπης στο 70%.
Αλλαγές στον ανταγωνισμό
Το τοπίο των τηλεπικοινωνιών μεταβάλλεται, καθώς η ΔΕΗ εισέρχεται στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας, επενδύοντας σε δίκτυο FTTH. Πρόκειται για έναν αξιόπιστο ανταγωνιστή, με δυνατότητες πρόκλησης αναταράξεων στην αγορά. Ωστόσο, ο ΟΤΕ παραμένει σε ισχυρή θέση, με επώνυμο brand, σαφή στρατηγική και πλήρες χαρτοφυλάκιο προϊόντων για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό, υπογραμμίζει η Axia.
Η πρόσφατη συμφωνία χονδρικής με τις Vodafone και NOVA αποτελεί τόσο επιθετική όσο και αμυντική κίνηση απέναντι στην επέκταση της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Axia, ο ΟΤΕ αναμένεται να διατηρήσει θετική, έστω και οριακή, πορεία στο EBITDA (CAGR 0,6% μεσοπρόθεσμα), ενώ η ισχυρή δημιουργία ταμειακών ροών ενισχύει το επενδυτικό αφήγημα. Η συνολική απόδοση προς τους μετόχους (investor remuneration yield) αναμένεται να αυξηθεί από το 6,6% το 2025 στο 9,5% έως το 2029, καθώς μειώνονται οι επενδύσεις σε FTTP από το 2028 και μετά.
H Axia πέρα από σύσταση αγοράς θέτει τιμή-στόχο στα 19,50 ευρώ ανά μετοχή, προσφέροντας περιθώριο ανόδου 16% από τα τρέχοντα επίπεδα. Το αισιόδοξο σενάριο δίνει τιμή-στόχο 22,50 ευρώ (+34%), ενώ το δυσμενές σενάριο προβλέπει τιμή 14,40 ευρώ ανά μετοχή (-14%).