Μέσα σε ένα χρόνο, η Alumil πέρασε από το ‘Loop 60’ στο ‘Loop 80’, καινοτόμο εξέλιξη που την έφερε στην πρωτοπορία της παραγωγής πιστοποιημένων αλουμινένιων αρχιτεκτονικών συστημάτων, που αποτελούνται σε ποσοστό 80% από ανακυκλωμένο υλικό.
Η δέσμευση της Alumil για βιωσιμότητα και oι προηγμένες τεχνολογικά βιομηχανικές διαδικασίες που ακολουθεί, είναι και ο λόγος που η Εταιρεία αποτελεί κρίσιμο μέλος της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας RecAL, των 19 εταίρων από εννέα χώρες, η οποία χρηματοδοτείται από το Horizon Europe με το ποσό των 10,6 εκατ. ευρώ προκειμένου, μέσω της ανάπτυξης τεχνολογικών λύσεων για κράματα αλουμινίου να βελτιωθούν οι δυνατότητες ανακύκλωσης του μετάλλου και επαναχρησιμοποίησής του.
«To RecAL, που ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2024, είναι ένα τετραετές πρόγραμμα εφαρμοσμένης έρευνας, ένα πρόγραμμα– ναυαρχίδα του Horizon Europe, καθώς οι εταίροι- ερευνητικά ινστιτούτα, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις- στην ολοκλήρωση της δράσης θα πρέπει να παρουσιάσουν τεχνολογικές λύσεις σε επίπεδο TRL 6, δηλαδή ανεπτυγμένες σε βαθμό που θα μπορούν να δοκιμαστούν σε ένα παραγωγικό υποσύστημα ή περιβάλλον λειτουργίας», επεσήμανε ο Sustainability Manager της «Alumil», Γεώργος Φυτιάνος (PhD Chemical Engineering).
«Σήμερα, σε όλα τα αρχιτεκτονικά προφίλ της Alumil, τουλάχιστον το 60% είναι ανακυκλωμένο υλικό. Η Εταιρεία, η πρώτη ελληνική με πιστοποιημένο ανακυκλωμένο αλουμίνιο για αρχιτεκτονικά προφίλ, συμμετέχει στο RecAL, ακριβώς επειδή είχε το ‘Loop 60’ ακόμη από το 2023, έχει τεχνογνωσία στην ανακύκλωση αλουμινίου, την οποία και μοιράζεται με τους εταίρους του προγράμματος. Από τους υπολοίπους εταίρους, τις επιχειρήσεις, υπάρχει και η σουηδική STENA Αluminium που παράγει προϊόντα από ανακυκλωμένο αλουμίνιο, κυρίως για την αυτοκινητοβιομηχανία», πρόσθεσε ο κ. Φυτιάνος επισημαίνοντας:
«Η μετάβαση από το 60% στο 80% περιεχόμενο ανακυκλωμένου υλικού μεταφράζεται σε σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη. Αυτή η αναβάθμιση έχει ως αποτέλεσμα μείωση 87% των εκπομπών CO2 σε σύγκριση με το ανθρακικό αποτύπωμα της πρωτογενούς παραγωγής αλουμινίου. Επαναχρησιμοποιώντας το υπάρχον αλουμίνιο και μειώνοντας την ανάγκη για εξόρυξη βωξίτη, συνεισφέρουμε σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών».

© Alumil
Στους ‘19’, «Αlumil» και ΕΚΕΤΑ
Σε ό,τι αφορά στο RecAL, να σημειωθεί ότι από ελληνικής πλευράς, υπάρχουν δύο εταίροι στους συνολικά 19. Από την πλευρά της βιομηχανίας συμμετέχει η «Alumil» και από την ερευνητική κοινότητα, συμμετέχει το ΕΚΕΤΑ, μέσω του ΙΔΕΠ, δηλαδή του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων. Επικεφαλής του RecAL είναι το LKR του Αυστριακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας/ΑΙΤ. Στο πρόγραμμα μετέχουν εταιρείες, ινστιτούτα και πανεπιστήμια από την Ολλανδία, την Αυστρία, την Ισπανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Σουηδία ενώ εταίρος είναι και η βρετανική Altek Europe Ltd, που εξειδικεύεται στην ανακύκλωση αλουμινίου.
Nα σημειωθεί ότι η τρίτη συνάντηση των εταίρων του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με τις εργασίες να λαμβάνουν χώρα στις εγκαταστάσεις του βιομηχανικού συγκροτήματος της «Alumil» και του ΕΚΕΤΑ.
Σύμφωνα με την ομάδα του RecAL, η ανακύκλωση του αλουμινίου αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο, καθώς η δευτερογενής παραγωγή καταναλώνει μόλις το 5% της ενέργειας που απαιτείται κατά την πρωτογενή παραγωγή.
Μία από τις προκλήσεις στην ανακύκλωση αλουμινίου σχετίζεται με τη σύνθεση του κράματος, η οποία καθιστά δύσκολο τον διαχωρισμό του παρακωλύοντας τη διαδικασία. Ωστόσο, η Ευρώπη διαθέτει πλούσιους πόρους δευτερογενούς αλουμινίου, οι οποίοι προβλέπεται να συνεισφέρουν στο 49% της συνολικής παραγωγής αλουμινίου έως το 2050.
Προσέγγιση και αντίκτυπος του RecAL
Το RecAL επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του δευτερογενούς αλουμινίου, στοχεύοντας στα εξής:
- Να διευκολύνει τη διαδικασία της κραματοποίησης χωρίς να επηρεάζονται οι επιδόσεις του υλικού.
- Να αξιοποιήσει την ψηφιοποίηση και τη ρομποτική στην επιλογή του κατάλληλου υλικού.
- Να μεγιστοποιήσει την εισροή νέων ανακυκλώσιμων υλικών.
- Να προσαρμόσει τα πρότυπα παραγωγής για την πλήρη αξιοποίηση των δευτερογενών πόρων.
- Να βελτιώσει την επικοινωνία σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας αλουμινίου.
Το RecAL αναμένεται να προωθήσει 14 βασικές τεχνολογικές λύσεις, αναβαθμίζοντάς τες σε επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας 6 (TRL6). Οι καινοτομίες αυτές θα ενσωματωθούν σε ένα ψηφιακό, κοινωνικοτεχνικό οικοσύστημα, προάγοντας τόσο τη συνεργασία των ενδιαφερόμενων μερών όσο και τη βιομηχανική και τεχνολογική συμβίωση.
Όσον ειδικότερα αφορά στην «Αlumil», η εταιρεία έχει επισημάνει ότι η δέσμευσή της για βιωσιμότητα αποτελεί εταιρική αξία όπως και πρακτική προσέγγιση στη μείωση του ανθρακικού της αποτυπώματος, στόχοι που προωθούνται και μέσω της συμμετοχής στο RecAL.