Τα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια επενδύουν στο εξωτερικό, ιδρύοντας παραρτήματα, από την Κύπρο έως την Αίγυπτο, με στόχο την προσέλκυση φοιτητών, όχι μόνο από τις χώρες αυτές, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και την Ινδία. Μάλιστα, σε συνδυασμό με τη δημιουργία στην Ελλάδα κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων με Πανεπιστήμια του εξωτερικού, η χώρα μας μετατρέπεται σε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης. Η διεθνοποίηση των Πανεπιστημίων, η οποία ενισχύεται από το υπουργείο Παιδείας με αυξημένη χρηματοδότηση των ΑΕΙ και με μότο «το μέλλον του ελληνικού δημοσίου Πανεπιστημίου είναι διεθνές», διαμορφώνει τις νέες προοπτικές που ανοίγονται.
Ήδη μεγάλα ελληνικά Ιδρύματα ιδρύουν παραρτήματα σε άλλες χώρες. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο «πάει» στην Κύπρο, το Πανεπιστήμιο Πατρών «ανοίγει τα φτερά του» για την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στην ίδια χώρα, αλλά στο Κάιρο, ιδρύει τμήμα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα δημιουργήσει παράρτημα στην Κύπρο.
Το ΕΚΠΑ, με πρωτοβουλία του πρύτανη, Γεράσιµου Σιάσου, που κατέθεσε τη σχετική πρόταση στη Σύγκλητο, «κατεβαίνει» στην Κύπρο με Ιατρική σχολή, τόσο με προπτυχιακά, όσο και μεταπτυχιακά τμήματα. Τα προγράμματα αφορούν ελληνόγλωσσα τμήματα, μεταξύ των οποίων Ιατρικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Ψυχολογίας και Παιδαγωγικών, καθώς και ενός προγράμματος στην αγγλική γλώσσα. Στόχος είναι να ικανοποιηθεί η μεγάλη ζήτηση των Κυπρίων φοιτητών, αλλά και των Ελλήνων, καθώς και η προσέλκυση φοιτητών από τη Μέση Ανατολή και την Ινδία. Τα τμήματα θα στεγαστούν σε κτίριο που ανήκει στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου, ενώ η έδρα του παραρτήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών θα είναι στη Λευκωσία, σε νεοκλασικό κτίριο της οδού Λήδρας, της γνωστής εμπορικής οδού, που τη συνδέει με το κατεχόμενο τμήμα.
Η αποστολή του ΕΚΠΑ, με επικεφαλής τον πρύτανη Γεράσιμο Σιάσο, στο πλαίσιο της διεθνοποίησης των Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επισκέφθηκε τη Μεγαλόνησο, όπου συναντήθηκε με την ηγεσία του κυπριακού υπουργείου Παιδείας και φορείς και βρίσκονται στην τελική ευθεία για τη δημιουργία παρατημάτων που θα υποδεχθούν τους πρώτους φοιτητές από το 2026. Ο κ. Σιάσος συνομίλησε ειδικότερα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, τους δύο δημάρχους Λευκωσίας και Λάρνακας, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο και την υπουργό Παιδείας της Κύπρου, Αθηνά Μιχαηλίδου.
Tην πρόθεσή του να ανοίξει παράρτημα στην Κύπρο και να δεχθεί τους πρώτους φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 2026 ανακοίνωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπος Μπιλλίνης. Η πρώτη ακαδημαϊκή μονάδα που θα ιδρυθεί, όπως αποφασίστηκε, θα είναι η Κτηνιατρική, στην επαρχία της Λάρνακας, με έδρα τον δήμο Αθηένου, φέρνοντας έτσι για πρώτη φορά Κτηνιατρικές σπουδές από δημόσιο Πανεπιστήμιο στην Κύπρο. Το τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι πιστοποιημένο από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης με βαθμό Α, κατατάσσεται μεταξύ των θέσεων 101-150 στις διεθνείς κατατάξεις και προσφάτως αξιολογήθηκε από την Ένωση Ευρωπαϊκών Κτηνιατρικών Σχολών με θετική εισήγηση.
Όπως η Θεσσαλία, έτσι και η περιοχή Αθηένου, χαρακτηρίζεται από εκτενή κτηνοτροφική παραγωγή, οπότε θα υπάρχουν πολλές συνέργειες μεταξύ του νέου τμήματος και της πρωτογενούς παραγωγής της Κύπρου, συμβάλλοντας στην ανάδειξη του αγροδιατροφικού τομέα στις δύο χώρες. Την ίδρυση της Κτηνιατρικής θα ακολουθήσουν και άλλες ακαδημαϊκές μονάδες, κατόπιν απόφασης της Συγκλήτου, έπειτα από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον πρύτανη προς τα τμήματα του Πανεπιστημίου.
Το πρώτο κοινό προπτυχιακό ξενόγλωσσο πρόγραμμα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης θα είναι στον τομέα της Φυσικής Αγωγής, όπου θα διδάσκουν καθηγητές του ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ. Σύμφωνα με τον πρύτανη Φώτη Μάρη, έχει προγραμματιστεί η προώθηση διαφήμισης για τη λειτουργία του νέου τμήματος, που θα απευθύνεται και στον αραβικό κόσμο. Επόμενο βήμα είναι η δημιουργία παραρτήματος του Δημοκριτείου με νέα τμήματα, όπως αυτά των Μηχανικών και Υγείας.
Αντιπροσωπεία του ΔΠΘ επισκέφτηκε πρόσφατα το Κάιρο, όπου υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο ιδρυμάτων. Η αντιπροσωπεία έτυχε θερμής υποδοχής από τον πρόεδρο του Helwan University, ο οποίος συνυπέγραψε με τον πρύτανη του ΔΠΘ το Μνημόνιο Συνεργασίας. Ο πρόεδρος του Helwan University δεσμεύτηκε να παραχωρήσει ένα νεόδμητο κτήριο επιφάνειας άνω των 3.000 τ.μ. στην Πανεπιστημιούπολη, προκειμένου να στεγαστούν τα προγράμματα σπουδών του παραρτήματος του ΔΠΘ.
Έτοιμο να κάνει το επόμενο βήμα του είναι και το Πανεπιστήµιο Πατρών, που προωθεί τη δηµιουργία παραρτήµατος στην Αλεξάνδρεια, σε συνεργασία µε την εκεί ελληνική κοινότητα, στις εγκαταστάσεις της οποίας θα λειτουργήσουν τα νέα Τμήματα. Η ελληνική και η αιγυπτιακή πλευρά έχουν ήδη συζητήσει τα βήματα ίδρυσης του παραρτήματος, το οποίο θα προσφέρει προγράμματα σπουδών στους τομείς της Μηχανικής, των Τεχνών, της Κοινωνιολογίας, της ∆ιοίκησης και της Υγείας, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.