Με τα εγκαίνια του υπερσύγχρονου συγκροτήματος παραλαβής, ξήρανσης και αποθήκευσης ρυζιού στο Κλειδί Ημαθίας, ενός έργου στο οποίο επενδύθηκαν περί τα 8 εκατ. ευρώ, η Agrino γιόρτασε στον μακεδονικό ορυζώνα τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της.
Η EY.ΓΕ Πιστιόλας ΑΒΕΕ-AGRINO, που στην τελευταία πενταετία οκταπλασίασε τα προ φόρων κέρδη της, ολοκληρώνει επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 18 εκατ. ευρώ, έχοντας ουσιαστικά μηδενικό καθαρό δανεισμό, ενώ τον Σεπτέμβριο, στο συγκρότημα της Σίνδου Θεσσαλονίκης, θέτει σε λειτουργία και τον νέο ορυζόμυλο, αφού παράλληλα έκανε τέσσερις επεκτάσεις στο εργοστάσιο παραγωγής ρυζογκοφρέτας.
Η αγρινιώτικη εταιρεία, που μπήκε δυνατά και στη μικρή λιανική με τα healthy snacks, έχει ήδη στα σκαριά το επόμενο μεγάλο 5ετές επενδυτικό της πρόγραμμα, ύψους περίπου 18-20 εκατ.
Στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού, σχεδιάζει μεταξύ άλλων, επέκταση με καινοτόμα προϊόντα σε ομοειδείς κατηγορίες, μα και είσοδο σε άλλες κατηγορίες τροφίμων, πιθανώς μέσω εξαγορών, ενεργειακή εξοικονόμηση με χρήση ΑΠΕ, νέο ERP και προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού.
Η Agrino, ηγέτης στην ελληνική αγορά ρυζιού, στοχεύει στην αύξηση των εξαγωγών από 11%, σε 30% (σε αξία), έχοντας βάλει στο στόχαστρο την αγορά της Αμερικής, της Αυστραλίας, αλλά και της Άπω Ανατολής. Οι επενδύσεις σε υποδομές μειώνουν το παραγωγικό της κόστος και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά της στη διεθνή αγορά, της οποίας θέλει να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο, με branded προϊόντα.
Οι μέτοχοι της εταιρείας και τα διευθυντικά της στελέχη, στο διήμερο 16-17 Μαΐου, παρουσίασαν από τη Θεσσαλονίκη και τα παραγωγικά συγκροτήματα σε ΒΙΠΕ Σίνδου και Κλειδί Ημαθίας, τις επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί, αλλά και τις εξελίξεις στα μεγέθη και τις νέες δράσεις της Agrino. Το διήμερο ολοκληρώθηκε με τα εγκαίνια του μεγάλου συγκροτήματος στο Κλειδί, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, των υφυπουργών ΥΠΑΑ&Τ, Λάζαρου Τσαβδαρίδη και Διονύση Σταμενίτη, του υφυπ. Ανάπτυξης, Σταύρου Καλαφάτη, και του υφυπ. Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, εκπροσώπων της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και μεγάλου αριθμού συνεργαζόμενων ορυζοπαραγωγών.

Το υπερσύγχρονο συγκρότημα παραλαβής, ξήρανσης και αποθήκευσης ρυζιού στο Κλειδί Ημαθίας © PowerGame.gr
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της εταιρείας, Αναστάσιος Πιστιόλας: «Πιστεύουμε στο ελληνικό ρύζι και το υποστηρίζουμε. Για εμάς, η κορυφαία ποιότητα είναι αδιαπραγμάτευτη».
Ο πρόεδρος της Agrino ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ την προστασία των ελληνικών ρυζιών, με κατηγοριοποίηση των ποικιλιών, μίλησε για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει η ελληνική παραγωγή, εξαιτίας της ελληνοποίησης ρυζιών που εισάγονται από Ν.Α. Ασία, προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί ηλεκτρικός χώρος στη Βιομηχανία, που θέλει να «πρασινίσει» το ενεργειακό της προφίλ.
Το επενδυτικό πρόγραμμα των 18 εκατ. ευρώ
Σε ειδική εκδήλωση παρουσιάσθηκαν, από τον κ. Αναστάσιο Πιστιόλα και διευθυντικά στελέχη το επενδυτικό πρόγραμμα που ολοκληρώνεται εντός του 2025, η εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών μεταξύ 2020-2024, η θέση της Agrino στην αγορά, η ανάπτυξη των εξαγωγών.
«Η βελτιωμένη κερδοφορία των τελευταίων ετών μας δίνει τη δυνατότητα να κινηθούμε πολύ πιο δυναμικά στον επενδυτικό μας σχεδιασμό», είπε ο κ. Πιστιόλας. «Από τις αρχές του 2019 η Αgrino υλοποιεί το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμά της, το οποίο περιελάμβανε:
– Aύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας με έμφαση στην επεξεργασία ρυζιού, με το νέο ορυζόμυλο στο εργοστάσιο Σίνδου, δυναμικότητας 12 τόνων/ώρα. Ο ορυζόμυλος θα τεθεί σε λειτουργία έως τον Οκτώβριο του 2025.
– Παραγωγή καινοτόμων προϊόντων στην οικογένεια των healthy snacks ( ρυζογκοφρέτες, rice chips).
– Ψηφιακό μετασχηματισμό με την εισαγωγή νέων, προηγμένων λογισμικών.
– Επέκταση της μονάδας της Σίνδου με την αγορά όμορου οικοπέδου 15 στρεμμάτων και κτιριακών εγκαταστάσεων.
– Ανέγερση της νέας μονάδας παραλαβής, ξήρανσης και αποθήκευσης ρυζιού στο Κλειδί Ημαθίας. Η μονάδα αποτελείται από 3 χοάνες παραλαβών, 2 ξηραντήρια, προκαθαριστήρια, 6 σιλό υγρού ρυζιού και 12 σιλό αποθήκευσης ξηρού ρυζιού, συνολικής χωρητικότητας 20.000 τόνων.

Press Conference © PowerGame.gr
Agrino: Αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας
Το 2020 αποτέλεσε σταθμό για την εταιρεία, καθώς ήταν η αφετηρία επιτάχυνσης των αναπτυξιακών της ρυθμών.
Το 2024 οι καθαρές πωλήσεις ανήλθαν σε 48,5 εκατ. ευρώ, αύξηση +10% σε σχέση με το 2023. Η ανάπτυξη κατά την τελευταία πενταετία ήταν σημαντική, καθώς από τα 33,5 εκατ. του 2020, οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά +40% και πλέον.
Το 2024 τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 5, 6 εκατ. και τα προ φόρων κέρδη εκτιμώνται στα 3,5 εκατ., δηλαδή οκταπλασιάσθηκαν σε σχέση με εκείνα του 2019.
Οι καθαρές δανειακές υποχρεώσεις από το 2020 μειώνονται και υπολείπονται των λειτουργικών αποτελεσμάτων και, ουσιαστικά το 2024, μηδενίζονται, ενώ η υψηλή κερδοφορία από το 2020 υπερκαλύπτει τις καθαρές δανειακές υποχρεώσεις.
Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της Agrino είναι στα επίπεδα του 5,5%, στη διάρκεια αυτής της τελευταίας 5ετίας.
Η εταιρεία απασχολεί 220 άτομα προσωπικό, τα οποία θα αυξηθούν στα 230 έως το τέλος του 2025. Στη διάρκεια 2017-2024 το προσωπικό αυξήθηκε κατά 40%, με τη συμμετοχή των γυναικών να βαίνει υψηλότερη την τελευταία διετία.
Διπλασιασμός των πωλήσεων
Τη συγκρατημένη ανάπτυξη μεταξύ 2016-2018 διαδέχθηκε μία περίοδος δυναμικής ανάπτυξης, από το 2019 έως και το 2024 (σ.σ. καταγράφεται άνοδος και το 2025), με διπλασιασμό του τζίρου των τιμολογημένων πωλήσεων. Η αύξηση αυτή προέρχεται από την ανάπτυξη όλων των επιμέρους υποκατηγοριών προϊόντων.
Στη σύνθεση των πωλήσεων της Εταιρείας μεγαλύτερη συμμετοχή έχει το ρύζι, ακολουθούν τα όσπρια και έπονται τα healthy snacks.
Στην αγορά ρυζιού η Agrino είναι ηγέτης με μερίδιο 24,6%, έχοντας, το 2025, αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά κατά + 1,4%.
Στην αγορά οσπρίων η Agrino έχει μερίδιο 11,3%, το οποίο και αύξησε κατά +2,9%.
Όπως είπαν οι κ. Αναστάσιος και Άγις Πιστιόλας, μέλος δ.σ. και δ/ντής εξαγωγών, μία από τις σημαντικότερες δράσεις ΕΚΕ της Agrino ήταν το πρόγραμμα αναβίωσης των ελληνικών οσπρίων, που ξεκίνησε το 2006. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, η Agrino, σε συνεργασία με παραγωγούς, έβαλε στην αγορά τους ΠΓΕ γίγαντες Καστοριάς, τις φακές Φαρσάλων και τη φάβα Φενεού.
Στην κατηγορία της ρυζογκοφρέτας η Agrino μπήκε το 2019, τριπλασιάζοντας την αξία των πωλήσεων της κατηγορίας αυτής στα καταστήματα τροφίμων. Στο συγκεκριμένο προϊόν η Agrino έχει μερίδιο αγοράς 63%, με συνεχή βελτίωση.

Ο Κ. Τσιάρας στα εγκαίνια του συγκροτήματος της Agrino © PowerGame.gr
Ανάπτυξη στη μικρή λιανική
Πρόσφατο εγχείρημα της εταιρείας αποτελεί η διείσδυση στη μικρή λιανική, μία στρατηγική απόφαση που άρχισε να υλοποιείται πριν από δυόμισι χρόνια και αφορούσε ειδικά τα προϊόντα στο healthy snacking, Σήμερα καλύπτει 1.800 σημεία μικρής λιανικής.
H εταιρεία ξεκίνησε διανομές με 2 οχήματα, τώρα χρησιμοποιεί 8 και στην επόμενη πενταετία ο στόλος θα φτάσει στα 14-15 οχήματα. Πέραν των healthy snacks, τοποθετεί στη μικρή λιανική και κωδικούς εύκολης και υγιεινής διατροφής, τα quick deli και τα greek gourmet.
Agrino: Εξαγωγές με branded προϊόντα
Σε τζίρο (καθαρό) οι εξαγωγές αντιστοιχούν σε 11%-12% των πωλήσεων, ενώ σε όγκο ξεπερνούν το 20%. Στόχος της Agrino είναι οι εξαγωγές στα επόμενα χρόνια να υπερβούν το 30% σε αξία.
Σήμερα εξάγει σε περίπου 35 χώρες, σε 4 ηπείρους, με πιο δυνατές αγορές γι’ αυτήν να είναι η Βρετανία, η Κύπρος και η Γερμανία. Η εταιρεία προσπαθεί να μπει στην αγορά της Αυστραλίας, προσβλέπει σε καλή παρουσία σε Βόρεια και Νότια Αμερική, την ενδιαφέρει η Μέση Ανατολή, μία περιοχή σημαντική, αλλά δύσκολη, ενώ εξετάζει τις αγορές του Καναδά και της Άπω Ανατολής.
«Πιστεύουμε ότι η αγορά της Αμερικής είναι φτιαγμένη για ελληνικά προϊόντα. Κορυφαίος πελάτης μας, από πολλά χρόνια, είναι το πανεπιστήμιο Amherst, στη Μασαχουσέτη, ακριβώς επειδή παράγουμε κορυφαία προϊόντα».
Σύμφωνα με τον κ. Πιστιόλα, η φιλοδοξία της εταιρείας είναι να αναπτύξει εξαγωγές με branded προϊόντα, καθώς έχει στηρίξει την ανάπτυξή της στην προστιθέμενη αξία του επώνυμου, ιχνηλατίσιμου τροφίμου. Το ελληνικό, επώνυμο, πιστοποιημένο και με ταυτότητα ρύζι είναι το προϊόν που προωθείται, αλλά εξαγωγική προοπτική έχουν και τα healthy snacks.
Μία «ακτινογραφία» της Agrino
H Αgrino παράγει τρεις κατηγορίες προϊόντων: Ρύζια, όσπρια και snacks από ρύζι (ρυζογκοφρέτες, rice chips). Η εταιρεία συνεργάζεται με 300 πιστοποιημένους παραγωγούς που καλλιεργούν έως 20.000 στέμματα γης.
Η Agrino κάθε χρόνο εισκομίζει περί τις 30.000-35.000 τόνους ρυζιού, περίπου το 15% της συνολικής ελληνικής παραγωγής, από την πεδιάδα της Θεσσαλονίκης και των όμορων περιοχών σε Ημαθία, Πιερία, αλλά και από τον νομό Σερρών, που παράγεται το ρύζι Καρολίνα. Το 65%-70% της παραγωγής της είναι ρύζια μακρύσπερμα, το 20%-25% μεσόσπερμα και το 5%-10% ποικιλία Καρολίνα.
Η εταιρεία διαθέτει: τρία εργοστάσια, 18 γραμμές παραγωγής, 4 γεωγραφικές εγκαταστάσεις. Διαχειρίζεται 5.000 κωδικούς μεταποίησης, 2.500 τόνους ετοίμων προϊόντων/μήνα και 30.000 τόνοι μεταποίησης Α’ υλών, με συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Το ένα εργοστάσιο βρίσκεται στο Αγρίνιο (παραγωγή και τυποποίηση ρυζιών και οσπρίων). Στη ΒΙΠΕ Σίνδου βρίσκονται σιλό ρυζιού χωρητικότητας 6.500 τόνων, ορυζόμυλος και ιδιαίτερη μονάδα παραγωγής ρυζογκοφρέτας και snacks. Στο Κλειδί Ημαθίας βρίσκεται το νέο συγκρότημα παραλαβής , ξήρανσης και αποθήκευσης ρυζιού, δυναμικότητας 20.000 τόνων.

Εγκαίνια του υπερσύγχρονου συγκροτήματος παραλαβής, ξήρανσης και αποθήκευσης ρυζιού στο Κλειδί Ημαθίας © PowerGame.gr
Όπως είπε ο κ. Αναστάσιος Πιστιόλας, εάν υπάρξει ανάγκη, το συγκρότημα μπορεί να επεκταθεί και η δυναμικότητά του έως και να διπλασιασθεί.
Τα εργοστάσια υποστηρίζονται από αποθήκες Α’ υλών και τελικών προϊόντων. Επίσης, η εταιρεία διαθέτει μονάδα τυποποίησης φασολιών στην Καστοριά, όπως και κέντρο logistics για τα τελικά της προϊόντα, στην Αθήνα.
Υπογραμμίσθηκε ότι πάνω από το 99% της Α’ ύλης που μπαίνει στο εργοστάσιο καταλήγει σε προϊόν ή, διαφορετικά, διαχειρίζεται με ωφέλιμο τρόπο για την εταιρεία και το περιβάλλον. Ο φλοιός του ρυζιού χρησιμοποιείται ως καύσιμη ύλη για το βράσιμο και την ξήρανση των ρυζιών και η τέφρα που μένει διατίθεται ως επί το πλείστον σε εταιρείες δομικών υλικών.