Στη μάχη των ημιαγωγών η Xiaomi με επένδυση 7 δισ.

Η Xiaomi σκοπεύει να δαπανήσει σχεδόν 7 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη του δικού της επεξεργαστή για κινητά μέσα σε μια δεκαετία

Ο Λέι Τζουν, δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της κινεζικής εταιρείας κατασκευής smartphones Xiaomi Corp@facebook.com/LeiJun

Η Xiaomi Corp. σχεδιάζει να επενδύσει τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια γιουάν (6,9 δισεκατομμύρια δολάρια) στην ανάπτυξη του δικού της επεξεργαστή για κινητά μέσα σε μια δεκαετία για να αυξήσει την επιρροή της στον τομέα των ημιαγωγών, καθώς οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο την τεχνογνωσία των τσιπ ως στρατηγικής σημασίας.

«Τα τσιπ είναι μια κορυφή που πρέπει να ανέβουμε και μια σκληρή μάχη από την οποία δεν μπορούμε να ξεφύγουμε αν θέλουμε να γίνουμε μια μεγάλη εταιρεία σκληρής τεχνολογίας», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Xiaomi Lei Jun σε ανάρτησή του τη Δευτέρα στο κινεζικό Weibo που μοιάζει με το X . Η κινεζική εταιρεία πρόκειται να παρουσιάσει τον πρώτο αυτοσχεδιασμένο επεξεργαστή της Xring O1, στις 22 Μαΐου, πρόσθεσε ο Lei σε άλλη ανάρτηση.

Ο κατασκευαστής smartphone και EV με έδρα το Πεκίνο το 2021 αποφάσισε τη δεκαετή πρωτοβουλία για τη δημιουργία του chip κινητής τηλεφωνίας Xring, σύμφωνα με τον Lei.

Η Xiaomi έχει δαπανήσει περισσότερα από 13,5 δισεκατομμύρια γιουάν τα τελευταία τέσσερα και πλέον χρόνια και σχεδιάζει να επενδύσει 6 δισεκατομμύρια γιουάν στην έρευνα και την ανάπτυξη φέτος, πρόσθεσε ο Lei. Η Xiaomi έχει τώρα περισσότερα από 2.500 άτομα στην ομάδα ημιαγωγών της, έγραψε ο Lei.

Το Xring O1 είναι κατασκευασμένο με τεχνολογία δεύτερης γενιάς 3 νανομέτρων, δήλωσε ο Lei, χωρίς να κατονομάσει τον κατασκευαστή τσιπ που έχει συνάψει συμβόλαιο και στον οποίο βασίζεται η Xiaomi για την παραγωγή. Η χρήση των 3nm αποκλείει το κορυφαίο χυτήριο της Κίνας, Semiconductor Manufacturing International Corp., το οποίο έχει κολλήσει στα πιο ώριμα 7nm λόγω των αμερικανικών ελέγχων των εξαγωγών.

Η Xiaomi εξαρτιόταν μέχρι σήμερα από την Qualcomm Inc. και την MediaTek Inc. για τους επεξεργαστές κινητής τηλεφωνίας, αλλά τώρα η κινεζική εταιρεία φαίνεται να μιμείται την προσέγγιση της Apple Inc., ενός από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της στην Κίνα.

Η Apple σχεδιάζει τα δικά της τσιπ σε συγχρονισμό με το λογισμικό της προκειμένου να δημιουργήσει ένα συμπληρωματικό σύστημα. Η αμερικανική εταιρεία επέκτεινε πρόσφατα αυτή τη ρύθμιση στα Mac της, για να βελτιστοποιήσει την αποδοτικότητα των συσκευών της.

Ο νέος επεξεργαστής 3nm μπορεί να δώσει στην Xiaomi ένα πλεονέκτημα στο εσωτερικό της χώρας της έναντι της Huawei Technologies Co. η οποία δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει τσιπ κινητής τηλεφωνίας πιο προηγμένα από τα 7nm λόγω του αγώνα του παραγωγικού εταίρου SMIC.

Η μεγάλη επένδυση του Lei στα τσιπ ευθυγραμμίζεται με τις προτεραιότητες του Κινέζου προέδρου Xi Jinping για την Κίνα να φτάσει και να ξεπεράσει ακόμη και τις ΗΠΑ στην τεχνολογία αιχμής, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών.

Εν τω μεταξύ, η Xiaomi αναζητά νέους μοχλούς ανάπτυξης πέρα από την παραδοσιακή της επιχείρηση smartphone. Έχει επίσης ποντάρει σημαντικά στα ηλεκτρικά οχήματα, αλλά οι φιλοδοξίες της για την αυτοκινητοβιομηχανία έχουν δεχθεί πλήγμα μετά από ένα θανατηφόρο αυτοκινητιστικό ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη το σεντάν SU7 νωρίτερα φέτος.