Στα 100 εκατ. ευρώ τοποθετεί τον πήχη των EBITDA για το 2025 η Info Quest, με την εταιρεία να δίνει guidance για μέτρια διψήφια ανάπτυξη εσόδων και ισχυρή αύξηση στους δείκτες κερδοφορίας το τρέχον έτος. Η διοίκηση του ομίλου εμφανίστηκε χθες ιδιαίτερα αισιόδοξη για επίτευξη των οικονομικών στόχων, εξηγώντας ότι ήδη η εξαγορά της Μπενρουμπή αποδίδει, ο κλάδος της Πληροφορικής συνεχίζει να λειτουργεί σαν «ατμομηχανή» για έσοδα και κέρδη, ενώ η ACS παρέχει ισχυρή στήριξη στα μεγέθη.
Αναφερόμενος ειδικά στην Μπενρουμπή (σ.σ. ο όμιλος απέκτησε το 70% τον περασμένο Οκτώβριο και ενσωμάτωσε την εταιρεία για πρώτη φορά την 1η Φεβρουαρίου 2025), ο οικονομικός διευθυντής και αναπληρωτής CEO της Quest, Μάρκος Μπιτσάκος, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές χαρακτήρισε την απόκτησή της ως στρατηγική κίνηση για τη συνεχιζόμενη προσπάθεια του ομίλου να διαφοροποιήσει και να ενδυναμώσει το χαρτοφυλάκιό του.
Άλλωστε, όπως εξήγησε χθες το management στους αναλυτές, Unisystems, Apple και Μπενρουμπή ευθύνονται -κατά κύριο λόγο- για τη βελτίωση των εσόδων το πρώτο τρίμηνο του 2025, αλλά και της κερδοφορίας προ φόρων. «Κάναμε μια δυνατή αρχή, είμαστε αισιόδοξοι για το σύνολο της χρήσης», ανέφεραν τα στελέχη του ομίλου κατά την παρουσίαση στους αναλυτές.
20 εκατ. ευρώ επενδύσεις στο last mile
Ο όμιλος εστιάζει αυτήν την περίοδο το ενδιαφέρον του στην ACS και την ανάπτυξη του δικτύου της εταιρείας ταχυμεταφορών στο last mile. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα 55 εκατ. ευρώ των επενδύσεων, που έχει προϋπολογίσει για το 2025 η Info Quest, το 35%, ήτοι περί τα 20 εκατ. ευρώ, θα κατευθυνθεί στην ACS, το 50% στην εξαγορά του 70% της Μπενρουμπή (ποσό που έχει σχεδόν στο σύνολό του δαπανηθεί), ενώ ένα 15% του budget θα χρηματοδοτήσει έτερες επενδύσεις θυγατρικών.
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν νεότερα σχετικά με τη μεταβίβαση του υπόλοιπου ποσοστού της ACS στον γερμανικό όμιλο GLS, ο CEO του ομίλου, Απόστολος Γεωργατζής, σχολίασε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν εξελίξεις, παραπέμποντας στον προσεχή Οκτώβριο: «Είναι πολύ νωρίς ακόμη. Θα ξέρουμε τον Οκτώβριο», απάντησε χθες.
Θυμίζουμε ότι η Info Quest προχώρησε το 2024 σε πώληση του 20% της ACS στη γερμανική GLS έναντι 77 εκατ. ευρώ, με τη συμφωνία να προβλέπει δυνατότητα μεταβίβασης και του υπολοίπου 80%, είτε στις 31-10-2025, είτε στις 30-10-2026, έναντι προσυμφωνημένου ελάχιστου τιμήματος 296 εκατ. ευρώ.
Στο μεσοδιάστημα, πάντως, οι επενδύσεις της ACS είναι στο φουλ: στόχος είναι η εταιρεία να μετρά 1.500 lockers μέχρι τα τέλη του 2025, από περίπου 900 σήμερα, ενώ ο πήχης για την επόμενη διετία μπαίνει στα 3.000, την ίδια στιγμή που στα σκαριά μπαίνει και πλάνο για τη δημιουργία hub στη Θεσσαλονίκη.
Σε επίπεδο πρώτου τριμήνου, πάντως, η εικόνα της ACS ήταν -μάλλον- μέτρια, με συγκράτηση των πωλήσεων στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, λόγω του χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, τον οποίο ακολουθεί η εταιρεία, με τη διοίκηση να προβλέπει χθες χαμηλό μονοψήφιο ρυθμό αύξησης των εσόδων στο σύνολο του 2025.
Το «μαξιλάρι» των 600 εκατ. ευρώ και τα πλάνα για Χ.Α.
Το στοίχημα της Info Quest για EBITDA άνω των 100 εκατ. ευρώ το 2025 στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό και στις επιδόσεις του τομέα της Πληροφορικής, που συνεχίζει να λειτουργεί ως λοκομοτίβα για τον όμιλο. Με ένα ανεκτέλεστο της τάξης των 600 εκατ. ευρώ και τα νέα projects του φετινού πρώτου τριμήνου να είναι αυξημένα κατά 10% σε σχέση με ένα εξάμηνο νωρίτερα -όπως τόνισε χθες η διοίκηση-, το ΙΤ θα παρέχει γερή στήριξη στην κερδοφορία.
«Εκτιμάται αύξηση των εσόδων, με μεγαλύτερη αύξηση στα κέρδη προ φόρων λόγω της σύνθεσης των έργων υπό εκτέλεση σε σχέση με το 2024. Η ανάπτυξη θα προέλθει τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Θα συνεχίσουμε να βελτιστοποιούμε τα περιθώρια EBITDA στην Πληροφορική», τόνισε χθες ο κ. Γεωργατζής.
Εν τω μεταξύ, απαντώντας εκ νέου σε ερώτηση που συχνά δέχεται το management team της Info Quest όσον αφορά την πρόθεση για αυτόνομη είσοδο της Unisystems στο Χρηματιστήριο, ο ίδιος σχολίασε: «Πάντα είναι στο μυαλό μας να εξετάζουμε όλες τις προοπτικές για τις θυγατρικές μας. Δεν υπάρχει όμως κάτι συγκεκριμένο για τώρα».
Θυμίζουμε ότι ο όμιλος κατέγραψε ενοποιημένες πωλήσεις 328 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2025, EBITDA 21,2 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 13,9 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά από φόρους 10 εκατ. ευρώ. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024, οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 8,2%, η λειτουργική κερδοφορία 13,7%, τα κέρδη προ φόρων 18,7% και τα καθαρά κέρδη 16%.