Στην Κρεμερία Δωδώνη του Ε. Μονεμβασιώτη τα Παγωτά Δωδώνη

Έκλεισε ο κύκλος της πολυετούς διαδικασίας εξυγίανσης της Παγωτά Δωδώνη. Τι έγραφε το powergame.gr για τα πλάνα Μονεμβασιώτη

Παγωτά Δωδώνη © facebook.com/dodoni.icecream

Στα χέρια της Κρεμερία Δωδώνη του Έκτωρ Μονεμβασιώτη πέρασε οριστικά η εταιρεία Παγωτά Δωδώνη στο πλαίσιο της πολυετούς διαδικασίας εξυγίανσης, σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε σήμερα στο ΓΕΜΗ.

Συγκεκριμένα, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών επικύρωσε τη συμφωνία εξυγίανσης που υπογράφηκε στις 26 Νοεμβρίου 2024 μεταξύ της εταιρείας και της απαιτούμενης πλειοψηφίας των πιστωτών, όπως αυτή συμπληρώθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2025 με ερμηνευτική δήλωση.

Η σύσταση της εταιρείας Κρεμερία Δωδώνη, έγινε στις 10/8/2023 με αρχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ από τον Έκτωρ Μονεμβασιώτη του Παναγιώτη. Να σημειωθεί, ότι ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης ελέγχει τους Φούρνους Βενέτη.

Η εξυγίανση της Παγωτά Δωδώνη, ήταν μέσα στα πλάνα της Βενέτης, όπως έχει γράψει το powergame.gr, μαζί με τη δυναμική είσοδο στην αγορά των Dark Kitchens, τις εξαγορές δικτύων στον χώρο της εστίασης, νέα concepts και τους νέους χώρους εστίασης που εγκαινίασε στην Εθνική Πινακοθήκη, το Café Εστιατόριο «Κ. Παρθένης» και το Café Ilissos.

Τι έγραφε το powergame.gr για τα Παγωτά Δωδώνη

Όπως γράφαμε στις 26 Απριλίου του 2023, βρέθηκε λύση για την εξυγίανση της εταιρείας Παγωτά Δωδώνη. Η διοίκηση της Βενέτης αύξησε το αρχικό τίμημα κατά 15% και αποδέχθηκε πρόταση των πιστωτριών τραπεζών, που προβλέπει ότι η διαδικασία εξυγίανσης θα ολοκληρωθεί σε μια τριετία. Σύμφωνα με τον κ. Μονεμβασιώτη, σχεδιάζεται αναβάθμιση του δικτύου, που αριθμεί 12 καταστήματα.

Παράλληλα, τον Ιούνιο του 2024 ολοκληρώθηκε, ύστερα από δύο έτη, η εξαγορά των χρεών της προς τις τράπεζες, συνολικού τιμήματος περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του λίγες μέρες μετά, ο πρόεδρος και CEO της ΒΕΝΕΤΗ, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης χαρακτήρισε «Δεύτερο γεφύρι της Άρτας την ενεργοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας Παγωτά Δωδώνη, η οποία άλλαξε χέρια πολλές φορές τα τελευταία 10 χρόνια και πλέον, απαλλαγμένη από δάνεια 40 εκατ. ευρώ, διεκδικεί μερίδιο στην αγορά παγωτού, που επιστρέφει ολοταχώς στην προ πανδημίας εποχή.

Η ιστορία της Παγωτά Δωδώνη

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1967 από δύο Ηπειρώτες, στην περιοχή της Δωδώνης, που άνοιξαν ένα γαλακτοπωλείο στην Κυψέλη. Ήταν η ίδια εποχή που δημιουργήθηκε ο γαλακτοκομικός συνεταιρισμός Δωδώνη. Οι δύο εταιρείες δεν έχουν καμία μετοχική ή άλλη σχέση, πορεύονται ανεξάρτητα όλα αυτά τα χρόνια, αλλά το κοινό τους όνομα μπερδεύει καταναλωτές, αλλά και επαγγελματίες.

Τα Παγωτά Δωδώνη γνώρισαν εκρηκτική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, έχοντας μπει στη χονδρική και με ισχυρό δίκτυο franchise. Αποκορύφωμα είναι η δεκαετία του 1990, καθώς η εταιρεία αναβάθμισε τεχνολογικά την παραγωγή, εφάρμοσε συστήματα διασφάλισης ποιότητας και με ένα μεγάλο επικοινωνιακό πρόγραμμα εδραιώθηκε στην αγορά ως «θεϊκό παγωτό». Το 1999, που η εταιρεία διαθέτει δίκτυο με πάνω από 80 καταστήματα κι έχει μπει στο κανάλι του σούπερ μάρκετ με συσκευασμένο οικογενειακό παγωτό, εξαγοράζεται από fund της Global Finance. Μετέπειτα ανοίγουν πολλά καταστήματα, σε μια εποχή που αυξάνεται ο ανταγωνισμός με την ανάπτυξη αλυσίδων και μεμονωμένων gelateria.

Tότε το ατομικό παγωτό διανέμεται σε πάνω από 200.000 σημεία και ένα 20% της κατανάλωσης περνάει από το κανάλι του σούπερ μάρκετ. Αυτές οι τάσεις στοίχισαν τη βιωσιμότητα πολλών καταστημάτων. Η διοίκηση τότε αποφάσισε να εισάγει νέα προϊόντα, από γλυκά και συνοδευτικά μέχρι καφέ, για να δώσει νέα ώθηση στις πωλήσεις του δικτύου. Το 2007 μετρούσε πάνω από 180 καταστήματα, είχε παρουσία στο κανάλι της ho.re.ca. και πραγματοποιούσε πωλήσεις 15 εκατ. ευρώ, με 4,5 εκατ. ευρώ Ebitda.

Τότε το NBGI, private equity της Εθνικής Τράπεζας, εξαγόρασε την εταιρεία. Η εξαγορά υπονόμευσε το μέλλον της Δωδώνη, καθώς η NBGI σύναψε ομολογιακό δάνειο με όλες τις τράπεζες για την εξαγορά, «φορτώνοντας» την εταιρεία με υπέρογκο δανεισμό, που για την εξυπηρέτησή του απαιτούσε σχεδόν όλο το EBITDA (4,5 εκατ. ευρώ δόσεις τον χρόνο). Το εξυπηρετούσε μέχρι το 2010. Μετά ήρθε η κρίση και η καθίζηση των πωλήσεων, ενώ το 2012 μια πυρκαγιά στο εργοστάσιο προκάλεσε ζημιά 3 εκατ. ευρώ. Οπότε η Δωδώνη αδυνατούσε πλέον να πληρώνει τις τράπεζες που υποθήκευσαν τις μετοχές και τα σήματά της και της έκοψαν κάθε πιστωτική γραμμή.

Το 2016 ήρθε η εξαγορά της NBGI από fund που δημιουργήθηκε με κεφάλαια της Deutsche Bank και της Goldman Sachs. Το 2018 οι τραπεζες προκήρυξαν τον πρώτο διαγωνισμό για την πώληση της Παγωτά Δωδώνη, ο οποίος ακυρώθηκε, για να ακολουθήσουν άλλες αρνητικές εξελίξεις το 2020, η πανδημία και η πώληση του δικτύου chillbox, σημαντικού πελάτη με μερίδιο 25% του τζίρου της εταιρείας. Το 2020 έφτασε στο ναδίρ, με τζίρο 4 εκατ. ευρώ και EBITDA 0. Το 2021 ήρθε ο δεύτερος διαγωνισμός, που κατέληξε να αναδείξει προτιμητέο επενδυτή την εταιρεία Βενέτη, η οποία και έλυσε τον γόρδιο δεσμό των δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία διαγωνιστική διαδικασία έλαβε χώρα το 2021 με προσφορές από 4 εταιρείες: Ελγέκα, Βενέτη, Κρι Κρι και Δ.Βιντζηλαίο (Creta Farms), όπου προτιμητέος επενδυτής αναδείχθηκε η Ελγέκα, η οποία αποχώρησε για να περάσει το δικαίωμα στη Βενέτη. Στο μεσοδιάστημα η Βενέτη δημιούργησε το concept Cremeria Veneti, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επένδυση στη Δωδώνη, και προσπαθούσε να επιλύσει εμπόδια. Αυτή η υπογραφή ήταν και η σημαντικότερη, καθώς αφορούσε την απόκτηση των δανείων της υπό εξυγίανση εταιρείας, ύψους 40 εκατ. ευρώ. Για τον σκοπό αυτόν, άλλωστε, η Βενέτης ίδρυσε εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων, προκειμένου να διαχειριστεί κόκκινα δάνεια σε Eurobank, do Value, Intrum, Cepal και Quant.