Ποιες επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν από τον νέο αναπτυξιακό νόμο

Ξεκίνησε από χθες να δέχεται το σύστημα ΟΠΣΚΕ του υπουργείου Ανάπτυξης αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων για τα τρία καθεστώτα ενισχύσεων

Τάκης Θεοδωρικάκος © ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Ξεκίνησε από χθες να δέχεται το σύστημα ΟΠΣΚΕ του υπουργείου Ανάπτυξης αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων για τα τρία καθεστώτα ενισχύσεων που προκηρύχθηκαν στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Νόμου, μετά την ριζική αναθεώρηση του τον περασμένο Μάιο.

Πρόκειται για τα καθεστώτα των «Μεγάλων Επενδύσεων», της «Μεταποίησης-Εφοδιαστικής Αλυσίδας» και των «Ειδικών Περιοχών Ενίσχυσης» για τα οποία το ΟΠΣΚΕ θα δέχεται αιτήσεις μέχρι και 10 Σεπτεμβρίου 2025. Στόχος όπως διακρίνεται από τις τρεις επιμέρους προκηρύξεις, είναι η ενίσχυση επενδύσεων οι οποίες συνδυάζουν τα εξής χαρακτηριστικά:

  1. Είναι μεγάλες (καθεστώς «Μεγάλων επενδύσεων»)
  2. Γεωγραφικά τοποθετούνται σε παραμεθόριες περιοχές ή χαμηλής ανάπτυξης (καθεστώς «Ειδικές περιοχές ενίσχυσης») και
  3. Στοχεύουν στη μεταποίηση και την εφοδιαστική αλυσίδα (καθεστώς «Μεταποίησης – Εφοδιαστική αλυσίδα»).

Αυτό δεν σημαίνει ότι αν υπάρξει μια θ’ απορριφθεί η δημιουργία μιας μονάδας παροχής υπηρεσιών π.χ. ξενοδοχειακή, παροχής υπηρεσιών αναψυχής η οποία θα θελήσει κάποιος να δημιουργήσει σε μια παραμεθόριο ή νησιωτική περιοχή. Μάλιστα όσες επενδύσεις γίνουν στις «Ειδικές Περιοχές Ενίσχυσης» ή στο πλαίσιο των «Μεγάλων Επενδύσεων» θα λάβουν και το κίνητρο της Ταχείας Αδειοδότησης.

Με τον αναθεωρημένο Αναπτυξιακό Νόμο οι νέες επενδύσεις μπορούν να λάβουν  και άλλα κίνητρα, πέρα από τα κλασικά της επιχορήγησης κόστους και της φοροαπαλλαγής. Η παροχής εγγυήσεων δανειοδότησης της επιχείρησης από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) ή ακόμη και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το κίνητρο της ταχείας αδειοδότησης παρέχονται επιπλέον.

Ο σχεδιασμός δε είναι τέτοιος, ώστε τα δάνεια της ΕΑΤ θα κατευθυνθούν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τα δάνεια της ΕΤΕπ σε μεσαίες και κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις. Οι τελευταίες είναι εκείνες που αναμένεται να κινήσουν το καθεστώς ενισχύσεων των «Μεγάλων Επενδύσεων», όπου το ελάχιστο ύψος επένδυσης ορίζεται σε 15 εκατ. ευρώ.

Πάντως η κυβέρνηση και το υπ. Ανάπτυξης, παρόλο που δεν αποκλείει και τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, εν τούτοις φαίνεται να στοχεύει στην ενίσχυση των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτό φαίνεται και από το καθεστώς των «Ειδικών Περιοχών Ενίσχυσης», όπου το ελάχιστο ύψος ενισχυόμενου επενδυτικού σχεδίου είναι τα 2 εκατ. ευρώ.

Οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις πάντως μπορούν να στοχεύσουν στο καθεστώς της «Μεταποίησης-Εφοδιαστική αλυσίδα». Εκεί τα επενδυτικά σχέδια μπορεί να ξεκινούν από 50.000 ευρώ το ελάχιστο και να φτάνουν στο 1 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα για την υπαγωγή στo καθεστώς «Μεταποίηση-Εφοδιαστική Αλυσίδα». απαιτείται ελάχιστο ύψους του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου, το οποίο προσδιορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ως εξής:

  • 50 χιλ. ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ)
  • 100 χιλ. ευρώ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις
  • 250 χιλ. ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις
  • 500 χιλ. ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις και τέλος
  • 1 εκατ. ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Και στις τρεις προκηρύξεις γίνεται λόγος για αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων εντός 3 μηνών. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος προβλέπει ότι η αξιολόγηση ολοκληρώνεται μέχρι 4 μήνες από την ολοκλήρωση της υποβολής, αλλα για τα συγκεκριμένα καθεστώτα επελέγη το τρίμηνο. Πρόκειται για χρόνους ρεκόρ, εφόσον βεβαίως τηρηθούν, καθώς όλοι οι αναπτυξιακοί νόμοι μέχρι σήμερα έχουν περιλάβει ασφυκτικά πλαίσια τα οποία όμως δεν τηρήθηκαν.

Πάντως σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για τη χρηματοδότησης των τριών καθεστώτων ενίσχυσης εκτιμάται ότι οι πρώτες επιχορηγήσεις θα πέσουν στην αγορά από το 2027 και μετά.