Κλιματική αλλαγή: Δραματικές επιπτώσεις στις μεγαλύτερες εταιρείες ανά τον κόσμο

Πάνω από το 50% των εταιρειών δήλωσαν σε έρευνα ότι τον τελευταίο χρόνο ένιωσαν άμεσα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Κλιματική αλλαγή@pixabay

Η πλειονότητα των εταιρειών παγκοσμίως βιώνει ήδη τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως αποκαλύπτει μια νέα έκθεση της Morgan Stanley. Το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο αλλάζει ραγδαία, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας, οι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι φυσικές καταστροφές επηρεάζουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων, αυξάνοντας τα κόστη και προκαλώντας διαταραχές στην παραγωγή και στα έσοδα.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Morgan Stanley, πάνω από το 50% των εταιρειών που συμμετείχαν δήλωσαν ότι μέσα στον τελευταίο χρόνο ένιωσαν άμεσα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη λειτουργία τους. Οι βασικοί παράγοντες που διαταράσσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα είναι οι ακραίες θερμοκρασίες και οι καταιγίδες, ακολουθούμενες από πυρκαγιές, ελλείψεις νερού και πλημμύρες ή την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Tρισεκατομμύρια δολάρια το κόστος των ζημιών της κλιματικής αλλαγής

Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα τελευταία 12 μήνες, το κόστος για την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές και άλλες κλιματικές επιπτώσεις πλησιάζει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με ανάλυση της Bloomberg Intelligence. Το τοπικό αντίκτυπο είναι εμφανές σε περιοχές όπως η μητροπολιτική ζώνη του Τάμπα στη Φλόριντα, όπου περίπου τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων ανέφεραν ζημιές λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων που ακολούθησαν τις καταιγίδες Helene και Milton.

Οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται στις ΗΠΑ: το 2023, οι δασικές πυρκαγιές στον Καναδά ανάγκασαν την εκκένωση πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην Αλμπέρτα, ενώ μια καταστροφική πλημμύρα στη Νότια Αφρική οδήγησε την Toyota να ζητήσει αποζημίωση άνω των 360 εκατομμυρίων δολαρίων. Στην Αυστραλία, οι υψηλές θερμοκρασίες αναγκάζουν τις εταιρείες εξόρυξης να προσαρμόσουν τα επιχειρησιακά τους μοντέλα.

Η κλιματική αλλαγή σε Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Νότια Αμερική

Η έκθεση της Morgan Stanley περιλαμβάνει για πρώτη φορά και δεδομένα από τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Αμερική. Εκεί, σχεδόν το 90% των επιχειρήσεων προβλέπουν ότι η κλιματική αλλαγή θα αποτελέσει βασικό ρίσκο για τα επιχειρηματικά τους μοντέλα έως το τέλος της δεκαετίας. Στις ανησυχίες τους περιλαμβάνονται η διαθεσιμότητα και η τιμή των πρώτων υλών, καθώς και ο κίνδυνος παλαιωμένων παραγωγικών διαδικασιών. Στις περιοχές αυτές, η βιωσιμότητα θεωρείται πρωταρχικός παράγοντας δημιουργίας αξίας.

Σε αντίθεση, στη Βόρεια Αμερική η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η πολιτική αστάθεια. Το πολιτικό κλίμα και η αντίδραση εναντίον της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) αποτελούν εμπόδια για το 21% των εταιρειών, ειδικά λόγω της αντίθεσης που εκφράζουν οι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ. Αυτό έχει οδηγήσει ορισμένες επιχειρήσεις να υιοθετήσουν την πρακτική του «greenhushing», δηλαδή να προχωρούν σε περιβαλλοντικές δράσεις χωρίς να τις διαφημίζουν, ενώ άλλες έχουν αναθεωρήσει ή εγκαταλείψει τους στόχους μείωσης ρύπων.

Η έκθεση της Morgan Stanley καταδεικνύει ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλώς ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα, αλλά μια πραγματικότητα που επηρεάζει ήδη τη βιωσιμότητα και την οικονομική σταθερότητα των επιχειρήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι εταιρείες καλούνται να προσαρμοστούν και να καινοτομήσουν για να αντέξουν σε έναν πλανήτη που θερμαίνεται και μεταβάλλεται γρήγορα.