Τις σχολές ευκαιρίας στα Πανεπιστήμια αναζητούν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, που έμαθαν τις βαθμολογίες τους και συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Η σωστή επιλογή, όπως λένε έμπειροι καθηγητές, θα αποτελέσει κλειδί για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, αλλά και βαρόμετρο για την πορεία των βάσεων εισαγωγής.
Η δήλωση προτίμησης σχολών που δεν έχουν υψηλή βάση και ταυτόχρονα είναι σε γνωστικά αντικείμενα που εξασφαλίζει άμεση εξεύρεση θέσης στην αγορά εργασίας αποτελεί ένα βασικό μυστικό για την επιτυχία.
Όπως λέει στο powergame.gr ο Κωνσταντίνος Παπαγιαννούλης σύμβουλος σπουδών της PIXIDAedu, από τα λιγότερα γνωστά τμήματα με καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας στο 1ο επιστημονικό πεδίο είναι το τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων στον Βόλο που συνδυάζει πολιτισμό και σύγχρονες τεχνολογίες, καθώς και τα τμήματα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας στην Καστοριά και στο Αργοστόλι που συνδυάζουν σπουδές επικοινωνίας με δυναμική σύγχρονης τεχνολογίας. Στο 2ο και στο 3ο πεδίο οι μηχανικοί βιοϊατρικής στο ΠΑΔΑ θεωρείται ένα σύγχρονο αντικείμενο το οποίο εστιάζει στην τεχνολογία ιατρικών οργάνων, εγκατάσταση και πωλήσεις με γνώσεις βιοϊατρικής και τεχνολογίας και με μηδενική ανεργία, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγιαννούλης.
Στο 3ο πεδίο περιζήτητες σχολές είναι η φυσικοθεραπεία, η εργοθεραπεία, η νοσηλευτική η μαιευτική και η λογοθεραπεία, που έχουν μεγάλη ζήτηση και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.
Στο 4ο πεδίο χαμηλά μόρια και μεγάλη ζήτηση έχουν η σχολή Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών στην Χίο με 9850 μόρια πέρυσι και με δυνατότητα εργασίας σε εφοπλιστικά γραφεία, καθώς και τα τμήματα λογιστικής και χρηματοικονομικής για όσους θέλουν κάνουν καριέρα στις επενδύσεις και τα λογιστικά, αλλά και οι τουριστικές σπουδές, όπως αυτές σε Κρήτη και Κέρκυρα που κινούνται στα 10.000 μόρια. Ενδιαφέροντα χαρακτηρίζει ο κ. Παπαδημούλης και τα τμήματα Πληροφορικής στο ΟΠΑ και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το τμήμα Πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στη Λαμία, καθώς επίσης το τμήμα Πληροφορικήςς Κέρκυρας με μόλις 9360 μόρια πέρυσι, όπου μπορεί κάποιος να πάρει και πτυχίο Οικονομίας και Πληροφορικής.
Η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων έχει ξεκινήσει, ενώ οι βάσεις εισαγωγής αναμένονται περί τα τέλη του μήνα. Ήδη κάποια Πανεπιστήμια, κυρίως στην Περιφέρεια, ενημερώνουν τους υποψήφιους φοιτητές σχετικά με τις δυνατότητες που παρέχουν, προκειμένου να τους προσελκύσουν. Επί παραδείγματι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου γνωστοποιεί στους ενδιαφερόμενους ότι είναι «το μοναδικό πολυνησιωτικό πανεπιστήμιο με έξι Σχολές και δεκαοκτώ Τμήματα σε έξι νησιά, προσφέρει στους υποψήφιους φοιτητές μια εκπαιδευτική εμπειρία που συνδυάζει την ακαδημαϊκή ποιότητα με το καινοτόμο πνεύμα και την αυθεντική φοιτητική ζωή».
Όπως αναφέρει, «τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων, από τις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες μέχρι την Πληροφορική, το Σχεδιασμό Προϊόντων (Design), την Εκπαίδευση, τη Διοίκηση, την Οικονομία, τις Περιβαλλοντικές Επιστήμες και τον Πολιτισμό και Ψηφιακό Πολιτισμό. Τα προγράμματα σπουδών συνδυάζουν θεωρητική κατάρτιση και πρακτική εφαρμογή, προετοιμάζοντας τους φοιτητές για τις απαιτήσεις του επαγγελματικού στίβου».
Καθηγητές επαγγελματικού προσανατολισμού προσανατολίζουν τους υποψηφίους στις έξυπνες επιλογές γιατί υπάρχουν σχολές με λιγότερα μόρια που εγγυώνται επαγγελματική αποκατάσταση.
Ανά πεδίο
Ένα μπουκέτο επιλογών στο 1ο επιστημονικό πεδίο περιλαμβάνει από τις υψηλόβαθμες Νομικές και Ψυχολογικές σχολές έως και τις Φιλοσοφικές σχολές και τμήματα Δημοσιογραφίας, Θεατρικών Σπουδών, Ιστορίας – Αρχαιολογίας, Θεολογίας, και ξενόγλωσσα τμήματα
Ενδιαφέρουσες επιλογές που έχουν άμεση σχέση με την αγορά εργασίας και χαμηλό κατώφλι εισόδου, θεωρούνται το Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης που πέρυσι συγκέντρωσε 12.040 μόρια, όπως επίσης το τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας με βάση πέρυσι 8.960 μόρια και Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας στην Μυτιλήνη.
Πολυτεχνικές, φυσικομαθηματικές σχολές και τμήματα χημεία συνιστούν τον πυρήνα του 2ου επιστημονικού πεδίου, το οποίο για πολλούς περιλαμβάνει τις πιο ενδιαφέρουσες σπουδές που οδηγούν και άμεσα στην αγορά εργασίας. Το πεδίο αυτό διαφοροποείται από τα υπόλοιπα σε σχέση με τις μεγάλες αποκλίσεις στις βάσεις των σχολών μεταξύ Αθήνας και περιφέρειας. Επίσης, ένα ακόμα Πολυτεχνείο στην Αθήνα έχει δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με περιζήτητα τμήματα όπως αυτό των Μηχανολόγων και των Ναυπηγών να έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με το ΕΜΠ, ενώ αναμένεται να έχουν χαμηλότερες βάσεις. Εκτιμάται ότι με τα χρόνια θα αποτελέσει και δεύτερη επιλογή των υποψηφίων πριν από το Πολυτεχνείο στην Πάτρα.
Τμήματα «ευκαιρίας» θεωρούνται επίσης το Πολιτικών Μηχανικών Βόλου 13630 μόρια πέρυσι, το τμήμα Πληροφορικής Τρίπολης με 11425 μόρια πέρυσι, το τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Χίου με 9.100 μόρια πέρυσι και το Μαθηματικών Σάμου με 9210 μόρια πέρυσι.
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο των περιζήτητων Ιατρικών, Οδοντοντιατρικών και Κτηνιατρικών Σπουδών υπάρχουν αρκετές επιλογές που «ανοίγουν» επαγγελματικές πόρτες με πιο χαμηλές βαθμολογίες, παραμένοντας στην αιχμή της επιστήμης και της έρευνας. Τέτοια τμήματα είναι τα τμήματα Πληροφορικής με εφαρμογές στην Βιοϊατρική στην Λαμία με βάση πέρυσι 12.725 μόρια το τμήμα Νοσηλευτικής στην Τρίπολη με 11.950 μόρια και Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα με 14.441 μόρια.
Το 4ο επιστημονικό πεδίο με τις περιζήτητες Οικονομικές σχολές και σχολές Πληροφορικής συγκεντρώνει κάθε χρόνο αυξημένο αριθμό υποψηφίων, καθώς έχει ελκυστικές επιλογές που αποτελούν εφόδια για επαγγέλματα του μέλλοντος. Εκτός από τις περιζήτητες υψηλόβαθμες οικονομικές σχολές, τμήματα όπως το Τµήµα Πληροφορικής του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου, µε 11.425 µόρια πέρυσι, και το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με 8950 μόρια το 2024.