Επενδύσεις άνω των 55 εκατ. ευρώ, ως το 2028, δρομολογεί η Alumil, σε Ινδία, Κένυα και Αίγυπτο, αλλά και στη βιομηχανική της βάση, στη ΒΙΠΕ Κιλκίς, ενώ ο σχεδιασμός του Ομίλου προβλέπει τριπλασιασμό της παραγωγής του εργοστασίου στην Ξάνθη. Ο Όμιλος, που βρίσκεται σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης, με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, το 2025, θα ξεπεράσει σε τζίρο το μισό δισ. ευρώ και τα 58 εκατ. EBITDA, ενώ στους στόχους της διοίκησης είναι και η γενναία διανομή μερίσματος.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ομίλου Γιώργος Μυλωνάς, κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση μετόχων, «συζητάμε με έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στον κλάδο αλουμινίου, για το χυτήριο, στη βάση εμπορικής συμφωνίας. Υπήρχαν σκέψεις για την πώληση μετοχικού μεριδίου της “Νέα Αλουφόντ”, γι’ αυτό και έγινε η απόσχιση του χυτηρίου, όμως με την πολιτική Τράμπ, οι Αμερικανοί “σκούπισαν” την αγορά της Ευρώπης, αλλά και την παγκόσμια, από το scrap, επειδή η εισαγωγή του στις ΗΠΑ δεν επιβαρύνεται με δασμούς. Αυτό επηρέασε τα EBITDA της “Νέα Αλουφόντ”», εξήγησε ο πρόεδρος της Alumil και πρόσθεσε:
«Δεν έχουμε κανένα ιδιαίτερο λόγο να πουλήσουμε μετοχές της “Νέα Αλουφόντ”, σε αυτές τις συνθήκες, όταν μόνο η κατασκευή του χυτηρίου κοστίζει 65-70 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα της Εταιρείας θα αλλάξουν θεαματικά, με την επιβολή, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαγωγικού δασμού στο scrap αλουμινίου. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αλουμινίου ( European Aluminium), έχουμε ζητήσει την επιβολή εξαγωγικού δασμού 25% στο scrap, προϊόν που οι Αμερικανοί το παίρνουν σχεδόν τζάμπα, όταν εμείς το επεξεργαζόμαστε με υψηλό κόστος ενέργειας, για να παράγουμε προϊόντα από ανακυκλωμένη πρώτη ύλη. Δασμός θα επιβληθεί, το θεωρούμε βέβαιο».
Όπως είπε ο κ. Μυλωνάς, ο ξένος Όμιλος, ενδιαφέρεται να επενδύσει στην “Νέα Αλουφόντ”, για να αυξηθεί η παραγωγική δυναμικότητα του χυτηρίου, επένδυση που θα αποσβεσθεί από τις ποσότητες ανακυκλωμένου αλουμινίου που θα εξασφαλίσει. Ο πρόεδρος του Ομίλου, δεν αποκάλυψε την επωνυμία του Ομίλου με τον οποίο γίνονται συζητήσεις, εν τούτοις, είπε ότι μεγάλοι παραγωγοί από τρίτες χώρες, προκειμένου να αποφύγουν τον φόρο άνθρακα που θα επιβάλλει η Ε.Ε., ψάχνουν να βρούν τρόπους να μπούνε στην Ευρωπαϊκή αγορά, όπως ισχύει και με μεγάλο όμιλο από το Αζερμπαϊτζάν.
Οι μέτοχοι της Αlumil, που συμμετείχαν στη γενική συνέλευση, είπαν ‘ναι’ και στα 11 θέματα της ημερήσιας διάταξης, καθώς το 2024 ήταν μία εξαιρετική χρονιά για τον Όμιλο, με τις διεθνείς πωλήσεις να αντιπροσωπεύουν το 80% και πλέον του ενοποιημένου κύκλου εργασιών.
«Σφαίρα» πηγαίνουν, πωλήσεις και κέρδη
Μάλιστα, στο Α’ εξάμηνο 2025, οι πωλήσεις τρέχουν με ρυθμό άνω του 15%,σε αξία και ποσότητες, δηλαδή μεγαλύτερο απ’ ότι πέρυσι, στο σύνολο της χρήσης, μεταβολή που αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη στο Β’ εξάμηνο. Συνεπώς, η “Αlumil” θα πιάσει το μισό δισεκατομμύριο στον ενοποιημένο τζίρο και πιθανότατα θα ξεπεράσει τα 520 εκατ. ( σ.σ. πέρυσι είχε 455 εκατ. τζίρο), ενώ εντυπωσιακές αναμένεται να είναι και οι επιδόσεις της στα λειτουργικά αποτελέσματα, αφού τα EBITDA θα αυξηθούν και αυτά κατά τουλάχιστον 15%, δηλαδή θα φτάσουν τα 58 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, δημιουργήθηκε η εντύπωση, ότι η αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού οι τιμές του μετάλλου είναι σταθεροποιημένες.
Επενδύσεις στο εξωτερικό: Ινδία, Κένυα, Αίγυπτο
Η Alumil ως το 2027, θα ολοκληρώσει σε Αίγυπτο, Κένυα και Ινδία, συνολικές επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ. Η Αlumil βρίσκεται σε επαφή με μεγάλη τράπεζα του εξωτερικού που είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της σε Ινδία, ενώ έτοιμο να ρίξει “ζεστό χρήμα” στα επενδυτικά σχέδια του Ομίλου, είναι και το fund One World Impact Partners.
«Θα ξεκινήσουμε με μία επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ, αρχικά, για τη δημιουργία στο Μουμπάι βαφείου, αποθηκών και ακαδημίας για την εκπαίδευση τεχνιτών αλουμινίου. Η επόμενη, μεγάλη επένδυση, θα γίνει σε άλλη περιοχή της Ινδίας και θα αφορά την κατασκευή διελαστηρίου. Θα κατασκευάζουμε προφίλ αλλά θα συνεχίσουμε και τη συνεργασία μας με υπεργολάβους κατασκευαστές». Όπως εξήγησε ο κ. Μυλωνάς, η βιομηχανία, θέλει χρόνο για την αποδοτική απορρόφηση των επενδύσεων, γι’ αυτό και η επέκταση στην Ινδία, θα γίνει σταδιακά.
Η επόμενη επένδυση, θα γίνει από τη θυγατρική της Κένυας, στο Ναϊρόμπι. Στην Κένυα, που είναι το κέντρο ανάπτυξης της Αlumil στην Αφρική, ο Όμιλος, επενδύοντας περί τα 4 εκατ. ευρώ, θα δημιουργήσει ένα hub το οποίο σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει βαφείο και αποθήκες, αλλά και ακαδημία εκπαίδευσης τεχνιτών. Όπως επισήμανε ο κ. Μυλωνάς, η επένδυση στην Κένυα, συνδυάζεται με την επένδυση που υλοποιείται στην Αίγυπτο, στη βιομηχανική ζώνη Καϊρου, για την εγκατάσταση πρέσας διέλασης και την κατασκευή προφίλ αλουμινίου. Η επένδυση στην Αίγυπτο, ύψους περίπου 7 εκατ. ευρώ, συνδέεται με την επένδυση που θα πραγματοποιηθεί στην Κένυα.
Όμως τα σχέδια της Alumil για την Αφρική, δεν εξαντλούνται στις παραπάνω ενέργειες. Ο Όμιλος, που πουλάει προϊόντα στη Νότιο Αφρική, πρόκειται να επανα- δραστηριοποιηθεί με δική του δομή στη συγκεκριμένη χώρα, αρχικά με γραφείο αντιπροσώπευσης και στη συνέχεια, με θυγατρική εταιρεία.
Μεγάλες επενδύσεις και στην Ελλάδα
Εν τω μεταξύ, η Αlumil είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέο γύρο επενδύσεων στην Ελλάδα, ύψους 25 εκατ. ευρώ και πλέον, μόλις ανοίξει το καθεστώς για τις μεγάλες επενδύσεις, στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου. Όπως είπε ο κ. Μυλωνάς, στο εργοστάσιο της Ξάνθης, θα υλοποιηθεί επένδυση ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ, για τον τριπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας, ενώ επένδυση μεγαλύτερη των 15 εκατ. ευρώ, θα γίνει και στη βιομηχανική βάση, στη ΒΙΠΕ Κιλκίς, όπου σε αυτή τη χρονικά φάση, βρίσκεται σε εκτέλεση επένδυση 10 εκατ., για την εγκατάσταση ρομποτικών συστημάτων στις αποθήκες.
Η επόμενη μεγάλη επένδυση στο Κιλκίς, θα αφορά σε επέκταση των αποθηκευτικών χώρων, με πλήρως αυτοματοποιημένο κέντρο logistics, κάτι απολύτως αναγκαίο για να αντιμετωπισθεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού, αλλά και η ανάγκη καλύτερης εξυπηρέτησης των διεθνών πωλήσεων.
Να σημειωθεί ότι η Εταιρεία, βρίσκεται σε συζητήσεις με τράπεζες ώστε τα τελευταία 15 εκατ. σε δάνεια, που βρίσκονται στη Cepal, να αποδεσμευτούν από τον συγκεκριμένο servicer. Ήδη, πρόσφατα, δάνεια ύψους 15 εκατ. μεταβιβάστηκαν από την Cepal, στην Τράπεζα Αττικής.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάς, ο Όμιλος συνεχίζει επενδυτικά χωρίς να επιβαρύνεται ο δανεισμός του, λόγω των υψηλών ΕΒΙΤDA που έχει, ενώ επιπλέον θα πετύχει τόσο την ονομαστική μείωση του δανεισμού του, όσο και τη βελτίωση της σχέσης δανείων προς ΕΒΙΤDA, που προβλέπεται διαμορφωθεί σε 1,6. Σημειώνεται πως σύμφωνα με το business plan της Αlumil, το 2029, οι ενοποιημένες πωλήσεις προβλέπεται να φθάσουν στα 715 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 90 εκατ. ευρώ.