Ένα τριετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 25 εκατ. ευρώ, υλοποιεί η βιομηχανία τεχνητής ξυλείας Akritas ΑΕ, έχοντας δρομολογήσει ένα πολυδύναμο green deal, το οποίο, σε συνδυασμό με επενδύσεις στον παραγωγικό της κορμό, θα τη βοηθήσει να μειώσει λειτουργικά κόστη, να επιταχύνει αναπτυξιακούς ρυθμούς και να ενισχύσει τα συγκριτικά ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα που πατάνε πάνω σε ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο ποιοτικών προϊόντων.
Για την Εβρίτικη βιομηχανία, που το 2023 έφερε σε πέρας ένα από τα πιο επιτυχημένα full turnarounds στην Ελλάδα, μίλησε στο powergame.gr o διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας, Ευθύμιος Κωνσταντόπουλος, επισημαίνοντας ότι παρά τη συνεχιζόμενη αστάθεια στο διεθνές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, η Akritas αυξάνει τις εξαγωγές της στη Μέση Ανατολή, ενισχύοντας παράλληλα την τοποθέτησή της στα Βαλκάνια αλλά και τις πωλήσεις της στην εσωτερική αγορά.
«Tην τελευταία τετραετία, η Akritas, έχει βελτιώσει σημαντικά την λειτουργική της κερδοφορία ενώ ολοκλήρωσε και την αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής της δομής. Τώρα πλέον, η Εταιρεία, επιταχύνει τον αναπτυξιακό της βηματισμό, ώστε με την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος των 25 εκατ. ευρώ, να πετύχει τον πράσινο μετασχηματισμό της, τη μείωση του ενεργειακού της αποτυπώματος αλλά και του ενεργειακού της κόστους, να αναβαθμίσει τον μηχανολογικό της εξοπλισμό και να εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της με νέα, δίνοντας ακόμη περισσότερες επιλογές στους πελάτες της, κατασκευαστές επίπλων, interior designers, αρχιτέκτονες», δήλωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Η Akritas, που ιδρύθηκε το 1977 από τον μηχανικό και εργολήπτη δημοσίων έργων, Αθανάσιο Σαράντη, είναι μία βιομηχανία… πραγματικός ακρίτας. Η Εταιρεία έχει έδρα στην Αλεξανδρούπολη, αλλά το βιομηχανικό της συγκρότημα βρίσκεται στο Τυχερό του Έβρου, απασχολεί 222 άτομα προσωπικό και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εργοδότες στο νομό.
Βελτίωση παραγωγικότητας και αύξηση κερδών
Το 2024, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της «Akritas» ( μαζί με τη θυγατρική Emos Bulgaria), διαμορφώθηκε στα 38,298 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 5,6% λόγω της μείωσης των τιμών αλλά και των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, η Εταιρεία, επειδή κατόρθωσε να βελτιώσει παραγωγικότητα και να συγκρατήσει τις δαπάνες παραγωγής, αύξησε σημαντικά το μικτό περιθώριο πωλήσεων επί του κύκλου εργασιών ( στο 17,3% από 14,9%), αύξησε το EBITDA ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 5,028 εκατ., ήτοι σε ποσοστό 13,13% του ενοποιημένου τζίρου.
Η Εταιρεία, πέτυχε ένα σημαντικό restart με την αναδιάρθρωση του δανεισμού της (σ.σ. ο μακροπρόθεσμος στα 15,5 εκατ. ) ενώ στο α’ εξάμηνο του 2025 οι πωλήσεις καταγράφουν αύξηση παρότι οι τιμές κρατήθηκαν ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα, επειδή, όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντόπουλος, άνοιξαν αγορές στη Μέση Ανατολή που πέρυσι δεν «βοηθήκαν» εμπορικά λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, τη σημαντική για την «Akritas» αγορά του Λιβάνου.
Σε ό,τι αφορά στην εσωτερική αγορά, οι πωλήσεις της Εταιρείας ήταν πέρυσι αυξημένες σε όγκους, καθώς τόσο η άνοδος της οικοδομικής δραστηριότητας, όσο και οι επενδύσεις στον τουρισμό, δίνουν ώθηση στις πωλήσεις της.
Κόστος ενέργειας και εξαγωγές
«Οι εξαγωγές της Εταιρείας, αντιπροσωπεύουν το 15%-20% του συνολικού της τζίρου, ανάλογα με τη χρονιά. Η στρατηγική μας είναι να παράγουμε προϊόντα ποιοτικά, που διαφοροποιούνται από τον ανταγωνισμό. Δεν μπήκαμε ποτέ σε ανταγωνισμό κόστους. Πάντοτε θα υπάρχει κάποιος φθηνότερος, άλλωστε η Βουλγαρία, που βρίσκεται δίπλα μας, έχει το μισό ενεργειακό κόστος από εμάς και, η Τουρκία, ακόμη μικρότερο, σημαντική διαφοροποίηση όταν το κόστος ενέργειας συμμετέχει με περίπου 8%-10% στο συνολικό κόστος παραγωγής στις εταιρείες του κλάδου μας.
«Το υψηλό ενεργειακό κόστος» πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντόπουλος, «αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική βιομηχανία, γίνεται δε ακόμη μεγαλύτερο, επειδή αυξάνεται. Η τιμή της μέσης MWh, στο πρώτο πεντάμηνο, ήταν 188 ευρώ, όταν πέρυσι ήταν 134 ευρώ, δηλαδή το μέσο κόστος αυξήθηκε κατά 40%, που στην περίπτωση της Αkritas, συνεπάγονταν μία πρόσθετη επιβάρυνση 500.000 ευρώ, μόνο στο πεντάμηνο.
«Συνεπώς, η στρατηγική επιλογή της Akritas, είναι: Παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, κοντά στις σύγχρονες τάσεις της αγοράς και, ευελιξία στην παροχή υπηρεσιών στον πελάτη, pre και after sales».
Οι εξαγωγές για την Αkritas, είναι ένα δύσκολο και αυξημένου κόστους εγχείρημα. Η Akritas, που παράγει τεχνητή ξυλεία, προϊόντα μεγάλου όγκου και βάρους, αλλά σχετικά χαμηλής τιμής, χρειάζεται το τραίνο και το πλοίο για τις μεταφορές των προϊόντων της, όταν συνήθως αναγκάζεται να βασιστεί μόνο στα φορτηγά.
Περιμένοντας το μεταφορικό ισοδύναμο
«Μεταφορές με το σιδηρόδρομο δε γίνονται ενώ το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το χρησιμοποιούμε μόνο για εξαγωγές στην Κύπρο και στις αγορές της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Για να φορτώσουμε προϊόντα σε πλοίο, κατεβάζουμε κλαρκ της εταιρείας στο λιμάνι, νοικιάζουμε γερανογέφυρες και το χειμώνα, που σκοτεινιάζει νωρίς, τα φορτηγά έχουν τα φώτα τους αναμμένα για να φωτίζεται το terminal του λιμανιού. Το κόστος χρησιμοποίησης του λιμανιού είναι πολύ υψηλό.
«Θα είναι πολύ σημαντικό να υλοποιηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης, για το μεταφορικό ισοδύναμο. Το κόστος της μεταφοράς θα επιδοτηθεί σε ποσοστό 50%. Ελπίζουμε ότι το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από το Σεπτέμβριο- Οκτώβριο».
Τριετές επενδυτικό- έργα και δράσεις
Το επενδυτικό πρόγραμμα των 25 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028, είναι σε ποσοστό 65% και πλέον, green και energy smart, καθώς στοχεύει στην επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων της παραγωγής και στην ανακύκλωση βιομάζας, με την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης.
Όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντόπουλος, ένα έργο ύψους 1 εκατ. ευρώ, που υλοποιείται μέσω ΕΣΠΑ, αφορά στην ανακύκλωση χρησιμοποιημένης ξυλείας. Η εταιρεία εγκαθιστά πύργο καθαρισμού ξυλείας, η οποία στη συνέχεια θα μπορεί να αξιοποιηθεί. Σήμερα, η Akritas, περιορίζεται στην ανακύκλωση καθαρού υλικού (π.χ.παλέτες), είναι δε η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που κάνει πλήρη επαναχρησιμοποίηση ανακυκλούμενου ξύλου. Με τη λειτουργία του πύργου καθαρισμού, θα συγκεντρώνει απόβλητα ξύλινα στοιχεία από πάμπολλες πηγές (π.χ. ανακαινίσεις σπιτιών) και θα τα ανακυκλώνει. Να σημειωθεί ότι η Εταιρεία έχει συζητήσει με τη Γ.Γ. Ανακύκλωσης του ΥΠΕΝ, τη σχεδιαζόμενη νομοθέτηση Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης αποβλήτων ξύλου, σύστημα στο οποίο επιθυμεί να ενταχθεί.
Η Akritas, θέλει να καλύπτει το ¼ της ετήσιας κατανάλωσής της σε πρώτη ύλη, από ανακυκλωμένο υλικό, δηλαδή να χρησιμοποιεί 30.000 τόνους ανακυκλωμένου ξύλου, στο σύνολο των 120.000- 130.000 τόνων πρώτης ύλης.
Μηχανολογικός εξοπλισμός, νέα προϊόντα
Ο δεύτερος επενδυτικός άξονας, αφορά στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου προϊόντων της Akritas, στόχος που θα επιτευχθεί με την προμήθεια νέας πρέσας για τη γραμμή μελαμίνης και, τον εκσυγχρονισμό της γραμμής για τα ‘Polytheta’ (ημιέτοιμα στοιχεία επίπλων). Η συγκεκριμένη επένδυση θα πλησιάσει τα 5 εκατ. ευρώ και θα επιχειρηθεί η ένταξή της στο νέο αναπτυξιακό νόμο.
Επίσης, η εταιρεία θα υλοποιήσει επενδύσεις μείωσης του λειτουργικού κόστους όπως με την προμήθεια και αντικατάσταση εξοπλισμού που θα μειώνει την κατανάλωση ενέργειας αλλά και τα κόστη συντήρησης, καθώς επίσης, με την χημική επεξεργασία των μελαμινών, στο εξής, εντός της Akritas.
Το τέταρτο και μεγαλύτερο σε ύψος, έργο, στο πλαίσιο του τριετούς επενδυτικού, αφορά στη αξιοποίηση της βιομάζας με τη λειτουργία μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Πρόκειται για επένδυση ύψους 16 εκατ. ευρώ, που η Εταιρεία φιλοδοξεί να εντάξει στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Έχουμε ήδη πάρει άδεια παραγωγής από τη ΡΑΑΕΥ, τροποποιούμε την περιβαλλοντική μελέτη οπότε, μέσα στο φθινόπωρο, θα ζητήσουμε όρους σύνδεσης από το ΔΕΔΔΗΕ, για να καταθέσουμε, στη συνέχεια, αίτημα υπαγωγής της επένδυσης στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Εφ’ όσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, πιστεύουμε ότι θα υλοποιήσουμε το έργο, εντός των χρονικών περιθωρίων του Ταμείου».
Με τη μονάδα αυτή ( ΣΗΘΥΑ), θα αξιοποιείται η βιομάζα που παράγεται στο εργοστάσιο της Akritas, το μέρος που ως σήμερα μένει αναξιοποίητο (φλοιός κορμών δένδρων, σκόνη), καθώς μεγάλο μέρος των αποβλήτων της παραγωγικής διαδικασίας, ήδη χρησιμοποιείται στην παραγωγή νέων προϊόντων. Η μονάδα, θα μπορεί να παραλαμβάνει βιομάζα και από άλλους παραγωγούς της περιοχής, όπως υπολείμματα γεωργικών καλλιεργειών.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος έθιξε ένα ακόμη θέμα που απασχολεί έντονα της Akritas και το οποίο αφορά το ανθρώπινο δυναμικό. Η Akritas, που σήμερα απασχολεί 220 άτομα προσωπικό- τα 185 στο εργοστάσιο- έχει συνεχώς ανοικτές ζητήσεις προσωπικού.
«Το πρόβλημα εξεύρεσης ανθρωπίνου δυναμικού είναι πολύ σοβαρό για όλη τη βιομηχανία, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ακόμη εντονότερα οι εταιρείες που βρίσκονται σε παραμεθόρια περιοχή. Η Αkritas συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης ανθρωπίνου δυναμικού, όπως αυτό που υλοποιούμε σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ για ανέργους, έχουμε προσεγγίσει ΕΠΑΛ, Δήμους προκειμένου να ενημερώσουμε για τις δυνατότητες απασχόλησης στην Εταιρεία. Ωστόσο, εάν δεν υπάρξουν γενναία κίνητρα, εάν δεν γίνουν επενδύσεις σε κοινωνικές υποδομές, είναι πολύ δύσκολο να συγκρατηθεί στον Έβρο, ο πληθυσμός σε παραγωγική ηλικία κι’ ακόμη δυσκολότερο να προσελκυσθούν άτομα από άλλες περιοχές. Το πρόβλημα αυτό, θα οξύνεται στα επόμενα χρόνια και μας προβληματίζει πολύ έντονα», κατέληξε ο κ. Κωνσταντόπουλος.