Από τον Νοέμβριο του 2025 θα αρχίσουν να παραδίδονται οι νέες εργαστηριακές υποδομές του Eθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, σημαντικότατα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του ‘ΕΚΕΤΑ 2.0’ των 34 εκατ. ευρώ.
Επίσης, το Κέντρο, κατάφερε να αποφύγει την απένταξη από το RRF, των κτιριακών δομών των 11.000 τ.μ., που έχει χωροθετήσει στο τεχνολογικό πάρκο Thess INTEC, έργα πολύ σημαντικά που αντιπροσωπεύουν περίπου το 55%, του προγράμματος του ‘ΕΚΕΤΑ 2.0’ και έχουν ένα κόστος κατασκευής σχεδόν 17 εκατ. ευρώ.
Το ΕΚΕΤΑ, ένας πολύτιμος οργανισμός έρευνας και τεχνολογικής προόδου, που το 88,4% των εσόδων του προέρχεται από ερευνητικά προγράμματα – Ευρωπαϊκά και εθνικά- και έργα για τον ιδιωτικό τομέα, σε συνεννόηση με την ΕΤΕπ και το Υπουργείο Ανάπτυξης, τελικά φαίνεται πως θα κατορθώσει να υλοποιήσει το σύνολο των έργων του ‘ΕΚΕΤΑ 2.0’
Το ΕΚΕΤΑ, το οποίο αναγκαστικά περιμένει την αδειοδότηση του Thess INTEC για να αρχίσει να υλοποιεί το πρόγραμμά του εντός του νέου τεχνολογικού πάρκου, τροποποίησε το χρηματοδοτικό πλάνο και «πέρασε μπροστά» όλα τα εκτελούμενα έργα, στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με αποτέλεσμα τα έργα εντός του Thess INTEC, να χρηματοδοτηθούν από το δάνειο της ΕΤΕπ, κάτι απολύτως εφικτό αφού το πρόγραμμα των 34 εκατ., χρηματοδοτείται ισομερώς, από ΕΤΕπ και Ταμείο Ανάκαμψης.
Να σημειωθεί ότι αυτά τα δύο κεφαλαιώδους σημασίας έργα- η δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς Thess INTEC και, το ΕΚΕΤΑ 2.0, για την ενίσχυσή του Κέντρου που αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους ερευνητικούς φορείς της Ευρώπης- έχουν υποστηριχθεί από την κυβέρνηση, που θέλει να δώσει περαιτέρω ώθηση στις νέες τεχνολογίες, μέσα και από τη συνεργασία ιδιωτικών επιχειρήσεων, ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων.
Μπεκιάρης: Απορροφούμε τους πόρους του RRF
Όπως δήλωσε στο powergame.gr ο δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ, από τον Νοέμβριο του 2024 θα αρχίσουν να παραδίδονται σταδιακά τα υπό κατασκευή κτίρια, ενώ το Κέντρο, μέχρι τον ερχόμενο Μάϊο, θα έχει απορροφήσει όλη τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έτσι, τα έργα του ΕΚΕΤΑ στο Τhess INTEC, θα χρηματοδοτηθούν από το δάνειο της ΕΤΕπ, ενώ το Κέντρο εισφέρει και 9 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους, προκειμένου να εξασφαλίσει την ολοκλήρωση και αυτών των δομών.
«Ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το σύνολο των έργων του ‘ΕΚΕΤΑ 2.0’, έως και το 2028, υπό την αίρεση ότι το Thess INTEC θα αδειοδοτηθεί σύντομα, οπωσδήποτε εντός του 2025, καθώς για τα κτίρια των 11.000 τ.μ. και τις δομές που θέλουμε να αναπτύξουμε στο Πάρκο, θα απαιτηθούν δυόμισι χρόνια. Η ΕΤΕπ έχει συμφωνήσει σε αυτή τη ρύθμιση και μένουν οι υπογραφές», πρόσθεσε ο κ. Μπεκιάρης.
Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος ΕΚΕΤΑ 2.0 ανέρχεται σε 34 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Τα έργα του ‘ΕΚΕΤΑ 2.0’
Με το ‘ΕΚΕΤΑ 2.0’, το Κέντρο θα προσθέσει 19.000 τ.μ., στις υφιστάμενες κτιριακές υποδομές των περίπου 29.000 τ.μ., θα προμηθευτεί πρόσθετους εργαστηριακούς εξοπλισμούς, ενώ θα αναπτύξει και νέες δραστηριότητες όπως την υποδομή The Factory, θα επεκταθεί σε κλινικές μελέτες στο Animal House, θα ενισχύσει το έργο του στα αντικείμενα της Τεχνητής Νοημοσύνης (Α.Ι) και της Γεωργίας Ακριβείας.
Το ‘ΕΚΕΤΑ 2.0’ χωροθετεί έργα σε πέντε διαφορετικά σημεία. Στην έδρα του ΕΚΕΤΑ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, στο Λάκκωμα Χαλκιδικής και στη Λάρισα, όπως επίσης στο τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς Thess INTEC.
Πιο συγκεκριμένα, από τα πιο προχωρημένα έργα είναι το κτίριο των 1.500 τ.μ. για το ‘Α.Ι.Νucleus’, που κατασκευάζεται στο πάρκο της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, προχωρούν οι εργασίες για τα τρία έργα που γίνονται στις κεντρικές εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Τα έργα αυτά αφορούν σε ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, επεκτάσεις κτιριακές (του ΙΝΕΒ/Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών), όπως και στην ανέγερση της υποδομής Remote Collaboration and Knowledge Sharing Space.
Επίσης, στη φάση κατασκευής του φέροντος οργανισμού, είναι το έργο στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, για το Τhe Factory. Στα 3.000 τ.μ. της νέας δομής, θα φιλοξενηθούν start-up εταιρείες και πιλοτικές μονάδες του ΙΔΕΠ ( Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών), όπως και spin offs των υπολοίπων τεσσάρων Ινστιτούτων του ΕΚΕΤΑ, εάν απαιτούν ειδικές μηχανολογικές εγκαταστάσεις για την παραγωγή και επεξεργασία υλικών και την κατασκευή πρωτοτύπων.
Τέλος, στη Λάρισα, πρόκειται άμεσα να αρχίσει η κατασκευή ενός πολύ σημαντικού συμπλέγματος υποδομών του Ινστιτούτου Βιο-οικονομίας και Αγρο-τεχνολογίας ( ΙΒΟ), του IBO-HIVE. Στη Λάρισα θα κατασκευαστεί και το έξυπνο θερμοκήπιο SMART Agri-FoodPilotFacility, μια νέα πιλοτική μονάδα καλλιέργειας και ανάπτυξης φυτών. To EKETA, για το έργο στην Λάρισα, έχει πάρει όρους δόμησης και αναμένει, άμεσα, την έκδοση της οικοδομικής άδειας.
Τα έργα στο Thess INTEC
Στην παρούσα φάση, το ΕΚΕΤΑ περιμένει την αδειοδότηση του Thess INTEC, για να προχωρήσει στην προκήρυξη των δικών του έργων, καθώς έχει ήδη προχωρήσει στην αγορά δικαιώματος επιφανείας στο Πάρκο.
Εντός του Thess INTEC, θα ανεγερθούν τέσσερα κτίρια του ΕΚΕΤΑ, στα οποία θα στεγαστούν δομές και των πέντε Ινστιτούτων, όπως: Industry 4.0 ΤestΒed’ για την ενίσχυση των ερευνητικών δραστηριοτήτων στη ρομποτική και την προσθετική κατασκευή. Η υποδομή ‘OneHealth Nucleus’, για την υλοποίηση πρωτοποριακής έρευνας και την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών στις επιστήμες ζωής. Το iMile, μία κλειστή πίστα μήκους 955 m, αλλά και η εγκατάσταση εξοπλισμού παρακολούθησης σε υφιστάμενο οδικό δίκτυο ~ 5,5 km. Το Newzero-footprintbuilding, για την κατασκευή ενός πεδίου δοκιμών υπηρεσιών για πολυτροπικές μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων. Οι συστεγαζόμενες υποδομές iBO-Tech και CPERI Innovation Cell.
Εάν τα έργα ξεκινήσουν αρχές 2026, τότε η ολοκλήρωσή τους θα γίνει εντός του 2028.
Σε ό,τι αφορά στο ΕΚΕΤΑ, σημειώνεται ότι έχει πέντε Ινστιτούτα (ΙΔΕΠ, ΙΠΤΗΛ, ΙΜΕΤ, ΙΝΕΒ, ΙΒΟ) που υλοποιούν πολλά και πολύ σημαντικά ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα, όπως και πολλά έργα για τη βιομηχανία, για τα οποία εργάζονται περί τους 1.700 ερευνητές, επιστήμονες που θα διπλασιαστούν σε αριθμό, με την επέκταση εργασιών που θα φέρει το ‘ΕΚΕΤΑ 2.0’.
Να σημειωθεί ότι το 2024, τα έσοδα του ΕΚΕΤΑ, ανήλθαν σε 69,4 εκατ. (+5,5%), με την ετήσια κρατική επιχορήγηση να είναι μόλις 5,1 εκατ. ευρώ. Το ΕΚΕΤΑ, εξασφάλισε 56,4 εκατ. από τη διεκδίκηση Ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων, ενώ 5 εκατ. ευρώ εξασφάλισε από συμβόλαια παροχής υπηρεσιών στη βιομηχανία, μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και το δημόσιο.