Ως Νο 1 παίκτη στην αγορά των ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών χαρακτηρίζει την Κωτσόβολος η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η εταιρεία, θυγατρική πλέον της ΔΕΗ, στο τέλος του 2022 κατείχε μερίδιο αγοράς που βρισκόταν μεταξύ 15% έως 25%. Τα ακριβή ποσοστά δεν δίνονται για λόγους εμπιστευτικότητας.
Το μερίδιο της Κωτσόβολος είναι σημαντικά υψηλότερο από τους δύο επόμενους ανταγωνιστές, την Public και το Πλαίσιο Computer, κάθε μια από τις οποίες έχει μερίδιο που στο τέλος του 2023 ήταν μεταξύ 10% έως 15%. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στην απόφαση έγκρισης της συγκέντρωσης των εταιρειών ΔΕΗ και Κωτσόβολος, το μερίδιο αγοράς της Κωτσόβολος στο παρελθόν ήταν ακόμη μεγαλύτερο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε η ίδια η Κωτσόβολος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατά την περίοδο προ του 2022 το μερίδιο της στην ελληνική αγορά των «λευκών», «μαύρων» και «γκρι» συσκευών ήταν μεταξύ 25% και 35%. Η συνολική αγορά το 2022, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού που επικαλείται την GFK, ανήλθε σε 2,8 δισ. ευρώ. Χωρίζεται δε σε πέντε μεγάλες κατηγορίες:
- Τις «γκρι» συσκευές με μερίδιο 44% (1,23 δισ. ευρώ)
- Τις «λευκές» (μεγάλες) συσκευές με μερίδιο 21% (0,60 δισ. ευρώ)
- Τις συσκευές ψύξης – θέρμανσης με μερίδιο 15% (0,42 δισ. ευρώ)
- Τις «μαύρες» συσκευές με μερίδιο 11% (0,3 δισ. ευρώ)
- Τις «μικρές» συσκευές με μερίδιο 9% (0,25 δισ. ευρώ).
Το μεγαλύτερο μέρος της αφορά στις «γκρι» συσκευές που είναι τα προϊόντα τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται κάθε είδους Η/Υ (επιτραπέζιοι, φορητοί, palm κ.λπ.), ηλεκτρονικά εξαρτήματα Η/Υ, λογισμικό, περιφερειακά (εκτυπωτές, σαρωτές κ.λπ.), αναλώσιμα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, συσκευές σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, αυτόματοι τηλεφωνητές κ.ά.
Στη συγκεκριμένη αγορά Νο 1 παίκτης είναι η Πλαίσιο Computer, ενώ σε όλες τις άλλες (τέσσερις) αγορές, κυριαρχεί η Κωτσόβολος. Στην αγορά των «γκρι» συσκευών, η Πλαίσιο κατέχει μερίδιο 15% έως 25%, ενώ η Κωτσόβολος σε 10% έως 15%. Στη συγκεκριμένη αγορά ισχυρό μερίδιο έχουν ακόμη οι εταιρείες Γερμανός, Public, όπως επίσης και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι Cosmote, Νova και Vodafone. Επίσης, ικανοποιητικά μερίδια έχουν και άλλες μικρότερες αλυσίδες που εξειδικεύονται αποκλειστικά στα προϊόντα πληροφορικής.
Η κυριαρχία της Κωτσόβολος στις «λευκές» συσκευές
Η Κωτσόβολος κυριαρχεί στις «λευκές» συσκευές, δηλαδή στις πωλήσεις πλυντηρίων, ψυγείων, κουζινών, απορροφητήρων, καταψυκτών, φούρνων, εστίων κ.λπ., απ’ όπου δηλαδή ξεκίνησε η εταιρεία το 1969. Το μερίδιο της βρίσκεται μεταξύ 25% και 30% και σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, στη συγκεκριμένη αγορά, εκτός από την Κωτσόβολος, δραστηριοποιούνται οι εταιρείες Public, Πλαίσιο Computers (από τα μέσα του 2019), Praktiker (από το 2022) και οι αγοραστικοί όμιλοι Welcome, Euronics, Electronet κ.ά.
«Σύμφωνα με την εκτίμηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού», αναφέρει η σχετική απόφαση, «το μερίδιο αγοράς της ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ στην εν λόγω αγορά για το έτος 2022 είναι της τάξεως του (25-35)%, ενώ τα μερίδια των Public και Πλαίσιο είναι σαφώς χαμηλότερα (5-10%) και (0-5% αντίστοιχα)».
Η Κωτσόβολος κυριαρχεί επίσης και στην αγορά «μικρών» συσκευών (μίξερ, καφετιέρες, τοστιέρες, ατμοσίδερα, σκούπες κ.λπ.), με μερίδιο της τάξης του 25% έως 35%, έχοντας από πίσω την Public (10% έως 15%) και το Πλαίσιο (0% έως 5%). Μια αντίστοιχη κατάσταση υφίσταται και στην αγορά των «μαύρων» συσκευών (τηλεοράσεις, DVD players, κονσόλες gaming), όπου η Κωτσόβολος κυριαρχεί με μερίδιο 15% έως 25%, έχοντας πίσω της εκ νέου την Public και την Πλαίσιο Computers (10% έως 15% μερίδιο η κάθε μια).
Τέλος, Νο 1 παίκτης και στα συστήματα ψύξης – θέρμανσης είναι η Κωτσόβολος με μερίδιο αγοράς 15% έως 25%. Ακολουθούν Public (10% έως 15%) και η Πλαίσιο (0% έως 5%). Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επαναβεβαιώνει ότι η αγορά των ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών στη χώρα μας είναι μια ανταγωνιστική αγορά. Η διαπίστωση αυτή ισχύει από το 2019 και παραμένει μέχρι σήμερα. Μάλιστα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφέρει ότι η είσοδος νέων αλυσίδων, όπως η Praktiker, η Leroy Merlin, η Γερμανός (στις μικρές ηλεκτρικές συσκευές) κ.ά., φέρνουν περισσότερο ανταγωνισμό στη συγκεκριμένη αγορά.