Maleas Estate: Οι Δραμινοί από τη… Μάνη, σαρώνουν τα βραβεία στο βιολογικό premium ελαιόλαδο

Το Κτήμα Μαλέας, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη βιώσιμη διαχείριση της καλλιέργειας αλλά και της παραγωγής βιολογικού ελαιολάδου

Ο Βαγγέλης Μαλέας και ο Τάσος Θεοφανίδης © Maleas Estate

Δραμινοί, από το Δοξάτο, αλλά με καταγωγή από τη Μάνη, η οικογένεια Μαλέα δόξασε και πάλι το Δραμινό ελαιόλαδο, στο διεθνή διαγωνισμό του Bερολίνου – Berlin GOOA 2025- παίρνοντας  ένα ακόμη χρυσό βραβείο με το οργανικό έξτρα παρθένο αγουρέλαιο  ‘Premium Blend’.

© Maleas Estate

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Maleas © Maleas Estate

Το επίθετο «Μαλέας»,  φανερώνει από που κρατάει η σχέση της οικογένειας με την ελιά και το λάδι, αν και ο Χρήστος Μαλέας, ο παππούς της οικογένειας, πριν δημιουργήσει το ελαιοτριβείο, το 1997, δούλευε σαν κεραμοποιός. Πάντα κοντά στη γη, σήμερα, τρίτη γενιά ελαιοκαλλιεργητές και ελαιοπαραγωγοί, ο Βαγγέλης Μαλέας και ο ανιψιός του Τάσος Θεοφανίδης, έχουν να επιδείξουν σειρά τα διεθνή βραβεία, το μοναδικό επισκέψιμο κτήμα και ελαιοτριβείο στο νομό Δράμας και, δυναμική παρουσία σε  διεθνείς κλαδικές εκθέσεις, αλλά και σε διοργανώσεις προβολής της Δραμινής γαστρονομίας.

Ωστόσο, την προσοχή μας τράβηξε η βράβευση στον διαγωνισμό  ΑΤΗΕΝΑ 2025, του μονοποικιλιακού βιολογικού ελαιολάδου του Κτήματος, από την Μεγαρίτικη ποικιλία, μία ποικιλία στην οποία η οικογένεια Μαλέα πιστεύει πολύ, τόσο για τον φρουτώδη αλλά και μέτρια πικάντικο χαρακτήρα της, όσο και για τα υψηλό επίπεδα φαινολών που έχει, που της έδωσαν τον Ισχυρισμό Υγείας, από το World Olive Center μετά από αναλύσεις στο ΕΚΠΑ.

«Με το μονοποικιλιακό από τη Μεγαρίτικη, που ήδη αποκτά πολλούς φίλους λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα του, κερδίσαμε το χάλκινο βραβείο στο ποικιλιακό τμήμα του ATHENA 2025. Πιστεύουμε πολύ στη συγκεκριμένη ποικιλία, που σε blend, μαζί με τη χονδροελιά Χαλκιδικής, μετέχει στο εξαιρετικά παρθένο, βιολογικό, premium blend μας, που έχει κερδίσει χρυσά βραβεία σε Λονδίνο και Βερολίνο, ενώ έχει κάνει γνωστό το Maleas Estate σε επιλεγμένα σημεία πώλησης στη Γερμανία, στη Βουλγαρία, την Γαλλία, αλλά και την Αυστρία, ενώ πρόσφατα αρχίσαμε εξαγωγές και στην Ελβετία», δήλωσε στο powergame.gr o κ. Τάσος Θεοφανίδης.

Στο Κτήμα Μαλέα, κυριαρχεί μία εξωστρεφής, συνεργατική φιλοσοφία. Μαζί με άλλους παραγωγούς εξαιρετικών προϊόντων- κρασιών και εδεσμάτων του νομού- μετέχουν στην Δραμοινογνωσία, στη Γη του Διονύσου, όπως μετείχαν και στη μεγάλη εκδήλωση που διοργάνωσε στην Αγορά Μοδιάνο, στη Θεσσαλονίκη, η Ένωση Ξενοδόχων του νομού, με καλεσμένο τον παγκοσμίως γνωστό, Καναδό master chef,  Jonathan The Cook Harnett

Η οικογένεια Μαλέα, σε Δοξάτο, Κύργια και Αγορά Δράμας, δηλαδή σε μία περιοχή που βρίσκονται τα κτήματα γνωστών Δραμινών οινοποιών (Κώστα Λαζαρίδη, Νεραντζή, Παυλίδη,  Chateau N. Lazaridi) έχει ιδιόκτητο ελαιώνα με περίπου 4.500 ρίζες ελιάς, από τις ποικιλίες, Χαλκιδικής, Μεγάρων, Κορωνέϊκη και Καλαμάτας. Η ετήσια παραγωγή σε ελαιόλαδο κυμαίνεται μεταξύ 15-20 τόνων, ενώ παράγεται και επιτραπέζια ελιά.

© Maleas Estate

Αγουρέλαιο Maleas © Maleas Estate

Η οικογενειακή επιχείρηση, διαθέτει και σύγχρονο ελαιοτριβείο- τυποποιητήριο στο Δοξάτο, στο οποίο παρέχει υπηρεσίες και σε άλλους παραγωγούς από τη Δράμα, όπως και τους νομούς Καβάλας και Σερρών.

«Τα τελευταία χρόνια η ελαιοκομία γνωρίζει ανάπτυξη στην βόρειο Ελλάδα. Η αλλαγή στις κλιματικές συνθήκες, ευνοεί την καλλιέργεια  της ελιάς, σε πιο βόρειες περιοχές της χώρας μας», είπε ο κ. Θεοφανίδης προσθέτοντας ότι με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, προβλέπεται ότι η ελαιοκομική σεζόν θα δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα, αν και ακόμη είναι νωρίς για σχετικά ασφαλείς προβλέψεις.

Το Κτήμα Μαλέας, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην συνολικά βιώσιμη διαχείριση της καλλιέργειας αλλά και της παραγωγής βιολογικού ελαιολάδου. Τα φύλλα των καρπών της ελιάς χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία φυσικού λιπάσματος, τα πυρηνόξυλα σαν καύσιμη ύλη, ενώ τα υγρά απόβλητα του ελαιοτριβείου, σε συνεργασία με εταιρεία βιοαερίου, χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Τέλος, το ελαιόλαδο Maleas τυποποιείται σε πλήρως ανακυκλώσιμες συσκευασίες.

«Οι πωλήσεις μας, σε εσωτερικό και εξωτερικό, γίνονται απευθείας από εμάς, σε στοχευμένα σημεία πώλησης, καταστήματα delicatessen και εστιατόρια, που μας γνωρίζουν από τη συμμετοχή μας σε διεθνείς εκθέσεις και σε πολλά γαστρονομικά φεστιβάλ.  Επιδίωξή μας είναι, τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγουμε, να κερδίσουν την αναγνώριση από τους καταναλωτές που αναζητούν την κορυφαία ποιότητα  και, εμείς, την προστιθέμενη αξία από την προσπάθεια που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια», κατέληξε ο κ. Θεοφανίδης.