Σε τροχιά επίτευξης νέου υπερπλεονάσματος έχει μπει ο Προϋπολογισμός του 2025, ανοίγοντας τον δρόμο για μεγάλο πακέτο φοροελαφρύνσεων, το οποίο δεν αποκλείεται να υπερβεί τα 3 δισ. ευρώ -και οι οποίες θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ήδη στη φαρέτρα της κυβέρνησης υπάρχει 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία -όπως όλα δείχνουν- θα διπλασιαστούν, καθώς ο Προϋπολογισμός γεννά υπερέσοδα, ακολουθώντας την πορεία των προηγούμενων χρόνων.
Με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα 4,667 δισ. ευρώ, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,235 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 2,905 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο του 2024.
Αυτό, όμως, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι οι εισπράξεις φορολογικών εσόδων. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν στο προαναφερθέν διάστημα σε 32,296 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,323 δισ. ευρώ ή 7,8% έναντι του στόχου. Ουσιαστικά, η ελληνική οικονομία μεγεθύνεται κάθε χρόνο, δημιουργώντας μόνιμα έσοδα, τα οποία μπορούν να διοχετευτούν για ελαφρύνσεις τόσο στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, όσο και για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.
Όπως αναφέρουν από την κυβέρνηση, στόχος σε κάθε περίπτωση είναι η δημοσιονομική σταθερότητα, αφετέρου η ενίσχυση των μέτρων που θα οδηγήσουν στον περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Σημειώνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα επαγγελματικοί φορείς καταθέτουν τις δικές τους απόψεις-προτάσεις για μέτρα που πρέπει να υιοθετήσει η κυβέρνηση για το 2026, κάποια από τα οποία έχουν μεγάλο κόστος και κάποια άλλα μικρότερο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό φορολογούμενων. Η πραγματικότητα είναι ότι στο τραπέζι βρίσκονται τα πάντα. Ωστόσο, απόφαση δεν έχει ληφθεί για κανένα, κάτι που θα γίνει στα τέλη Αυγούστου.
Τα σενάρια που εξετάζονται πριν από τη ΔΕΘ
- Αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων, με στόχο την ελάφρυνση των φορολογουμένων που ανήκουν στη μεσαία τάξη, η οποία «σήκωσε» και τη δημοσιονομική προσαρμογή τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων. Ουσιαστικά, πρόκειται για τους πολίτες με εισοδήματα από 20.000 έως 40.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται:
- Η προσθήκη ενός ενδιάμεσου συντελεστή στο κλιμάκιο εισοδήματος από τα 10.001 ευρώ μέχρι και τα 20.000 ευρώ, όπου ο συντελεστής φορολόγησης, από 9% που εφαρμόζεται για εισοδήματα μέχρι και τα 10.000 ευρώ, αυξάνεται απότομα στο 22%.
- Η αύξηση του εισοδήματος πάνω από το οποίο θα εφαρμόζεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής. Σήμερα ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 44% επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ.
- Περιορισμός των φορολογικών επιβαρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Είναι εξαιρετικά πιθανόν να αλλάξει η κλίμακα φορολογίας των εισοδημάτων από ενοίκια.
- Παρεμβάσεις-ελαφρύνσεις στον τρόπο προσδιορισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος (τεκμαρτό) για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
- Ουσιαστικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, μέτρα που θα οδηγήσουν στο άνοιγμα κλειστών διαμερισμάτων.
- Μείωση κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης, με στόχο την εξάλειψη των στρεβλώσεων και τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.