Φοροκίνητρα δίνει η ΑΑΔΕ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες για ένταξη στην ηλεκτρονική τιμολόγηση για την έκδοση των παραστατικών τους, σύμφωνα με τη διάταξη που κατατέθηκε χθες στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τον τελωνειακό κώδικα. Η έναρξη ισχύος και το πεδίο εφαρμογής της υποχρεωτικής τιμολόγησης θα εξειδικευτεί περαιτέρω με απόφαση. Με τη νέα διαδικασία γίνεται ένα ακόμη βήμα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την έκδοση εικονικών τιμολογίων που διακινούνται σήμερα στην αγορά.
Τι προβλέπεται για την ηλεκτρονική τιμολόγηση
Aναλυτικά:
1. Τροποποιούνται-συμπληρώνονται τα άρθρα 14 και 15 του ν. 4308/2014 και, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα εξής:
– Καθορίζονται οι συναλλαγές (πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών) για τις οποίες εκδίδεται αποκλειστικά ηλεκτρονικό τιμολόγιο.
– Προστίθεται στους τρόπους διασφάλισης της αυθεντικότητας των ηλεκτρονικών τιμολογίων η Εφαρμογή Έκδοσης και Διαβίβασης Παραστατικών μέσω του διαδικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε..
2. Προβλέπεται ότι, για τις οντότητες που διενεργούν συναλλαγές για τις οποίες είναι υποχρεωτική η έκδοση ηλεκτρονικού τιμολογίου, εφόσον επιλέξουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση για την αποκλειστική έκδοση των παραστατικών τους, πριν από την υποχρεωτική εφαρμογή της, παρέχονται τα εξής κίνητρα, υπό την οριζόμενη προϋπόθεση:
– η δαπάνη για την αρχική προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού και λογισμικού που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, αποσβέννυται για σκοπούς του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε.) πλήρως στο έτος πραγματοποίησής της, προσαυξημένη κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) και
– η δαπάνη για την παραγωγή, διαβίβαση και ηλεκτρονική αρχειοθέτηση ηλεκτρονικών τιμολογίων για το πρώτο ημερολογιακό έτος έκδοσης των παραστατικών πώλησης μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης που αναγνωρίζεται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με το άρθρο 22 του Κ.Φ.Ε., προσαυξάνεται κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) κατά το έτος πραγματοποίησής της. (άρθρα 212, 239 & 240)
Αιτιολογική έκθεση
Άρθρο 212
Προστίθεται νέα διάταξη στον Κ.Φ.Ε., με την οποία παρέχονται φορολογικής φύσεως κίνητρα σε οντότητες που επιλέγουν να εφαρμόσουν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση για την έκδοση των παραστατικών τους και συγκεκριμένα πρόωρα, ήτοι προ της υποχρεωτικής εφαρμογής της σύμφωνα με την κοινή απόφαση της παρ. 6 του άρθρου 14 του ν. 4308/2014.
Άρθρο 239
Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις τροποποίησης του άρθρου 14 του ν. 4308/2014, θεσμοθετείται η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση για συναλλαγές μεταξύ οντοτήτων που υπόκεινται στις ρυθμίσεις του ν. 4308/2014 στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και με οντότητες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιδιώκονται η απλοποίηση της διαδικασίας διαβίβασης δεδομένων των οντοτήτων στη Φορολογική Διοίκηση, η μείωση λαθών που συνδέονται με την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων των οντοτήτων, η μείωση της απώλειας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η μείωση του διαχειριστικού κόστους των οντοτήτων και η πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη των οντοτήτων.
Επιπλέον, η εφαρμογή της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα διευκολύνει την εκπλήρωση των δηλωτικών υποχρεώσεων των οντοτήτων αναφορικά με τον Φ.Π.Α. μέσω της προσυμπλήρωσης των δηλώσεών τους, καθώς και των «καταστάσεων οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα – Έντυπο Ε3», οι οποίες είναι ήδη σε ισχύ.
Άρθρο 240
Σε συνέχεια των προτεινόμενων ρυθμίσεων για την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, στο άρθρο 15 του ν. 4308/2014 επέρχονται οι απαραίτητες προσθήκες προκειμένου να εξασφαλίζονται η αυθεντικότητα της προέλευσης και η ακεραιότητα του περιεχομένου ενός ηλεκτρονικού τιμολογίου.
Προτεινόμενες διατάξεις
Άρθρο 212
Κίνητρα σε οντότητες για την πρόωρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης – Προσθήκη άρθρου 71Θ στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος
Στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167), προστίθεται άρθρο 71Θ ως εξής:
Άρθρο 71Θ
Κίνητρα σε οντότητες για την πρόωρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης
1. Για τις οντότητες, που διενεργούν συναλλαγές, οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των περ. α), β) και γ) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4308/2014 (Α’ 251), περί ηλεκτρονικού τιμολογίου, και οι οποίες επιλέγουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση για την αποκλειστική έκδοση των παραστατικών τους, πριν από την υποχρεωτική εφαρμογή της σύμφωνα με την κοινή απόφαση της παρ. 6 του άρθρου 14 του ν. 4308/2014, παρέχονται τα εξής κίνητρα: α) η δαπάνη για την αρχική προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού και λογισμικού που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, αποσβέννυται πλήρως για τους σκοπούς του παρόντος Κώδικα στο έτος πραγματοποίησής της, προσαυξημένη κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) και
β) η δαπάνη για την παραγωγή, τη διαβίβαση και την ηλεκτρονική αρχειοθέτηση ηλεκτρονικών τιμολογίων για το πρώτο ημερολογιακό έτος έκδοσης των παραστατικών πώλησης μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης που αναγνωρίζεται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με το άρθρο 22, προσαυξάνεται κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) κατά το έτος πραγματοποίησής της.
2. Τα κίνητρα της παρ. 1 παρέχονται στις οντότητες επί δαπανών που διενεργούνται από το φορολογικό έτος 2025 και επόμενα, εφόσον: α) έχει υποβληθεί δήλωση για τη χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέσω Υπηρεσιών Παρόχου για την Ηλεκτρονική Έκδοση Στοιχείων (Υ.ΠΑ.Η.Ε.Σ.). ή της Εφαρμογής Έκδοσης και Διαβίβασης Παραστατικών της Α.Α.Δ.Ε. σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. που εκδίδεται βάσει της παρ. 7, το αργότερο δύο (2) μήνες πριν από την έναρξη ισχύος της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης για πωλήσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4308/2014, σύμφωνα με την κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. που εκδίδεται σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 14 του ν. 4308/2014, και β) η έναρξη χρήσης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης πραγματοποιείται μέσα στο ίδιο διάστημα.
3. Το παρόν άρθρο δεν εφαρμόζεται στις οντότητες που έκαναν χρήση των ευεργετημάτων του άρθρου 71ΣΤ.
4. Σε περίπτωση ανάκλησης της δήλωσης της παρ. 2 ή έκδοσης τιμολογίου άνευ χρήσης των τρόπων των περ. γ) και ε) της παρ. 3 του άρθρου 15 του ν. 4308/2014 πριν από την έναρξη της υποχρεωτικής ισχύος της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, παρά τη σχετική δήλωση, δεν χορηγούνται ή αίρονται τα ευεργετήματα της παρ. 1, αντίστοιχα.
5. Για την εφαρμογή του παρόντος, οι πάροχοι τηρούν τα αναγκαία αρχεία για τα στοιχεία που εκδίδουν και διαβιβάζουν στη φορολογική διοίκηση, καθώς και κάθε αναγκαία πληροφορία για τον έλεγχο της πλήρωσης των προϋποθέσεων για τη χορήγηση των κινήτρων του παρόντος, από τους εκδότες των ηλεκτρονικών παραστατικών πωλήσεων αγαθών και παροχής υπηρεσιών.
6. Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται η διαδικασία και ο τρόπος υποβολής των δηλώσεων χρήσης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέσω Υπηρεσιών Παρόχου για την Ηλεκτρονική Έκδοση Στοιχείων (Υ.ΠΑ.Η.Ε.Σ.). ή της Εφαρμογής Έκδοσης και Διαβίβασης Παραστατικών της ΑΑΔΕ, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή του παρόντος.
Άρθρο 239
Ηλεκτρονικό τιμολόγιο – Τροποποίηση άρθρου 14 ν. 4308/2014 (άρθρο 1 παρ. 2 και 3 της Οδηγίας (ΕΕ) 2025/516)
Στο άρθρο 14 του ν. 4308/2014 (Α’ 251), περί ηλεκτρονικού τιμολογίου, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) οι παρ. 1, 2, 3 και 5 αντικαθίστανται, β) προστίθενται παρ. 6 και 7, και το άρθρο 14 διαμορφώνεται ως εξής:
Άρθρο 14
Ηλεκτρονικό τιμολόγιο
1. Το τιμολόγιο μπορεί να εκδίδεται σε ηλεκτρονική ή σε έντυπη μορφή. Για κάθε πώληση αγαθών και παροχή υπηρεσιών από οντότητα που υπόκειται στις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου:
α) εντός της χώρας, προς οντότητα που υπόκειται στις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου ή β) προς αλλοδαπή οντότητα, σε άλλη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης πλην συναλλαγών λιανικής ή
γ) για συναλλαγές που αφορούν στην εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων, καθώς και στην τιμολόγηση λοιπών δαπανών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών κατά την έννοια των παρ. 10, 11 και 12 του άρθρου 8, το τιμολόγιο ή κάθε άλλο έγγραφο που περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για να θεωρείται τιμολόγιο, εκδίδεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και σύμφωνα με την απόφαση της περ. α) της παρ. 5, με την επιφύλαξη των διατάξεων για την εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων και την τιμολόγηση λοιπών δαπανών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
2. Ηλεκτρονικό τιμολόγιο, συμπεριλαμβανομένου του στοιχείου λιανικής πώλησης είναι:
α) στην περίπτωση πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών για συναλλαγές των περ. α), β) και γ) της παρ. 1, οποιοδήποτε τιμολόγιο ή κάθε άλλο έγγραφο που περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για να θεωρείται τιμολόγιο και το οποίο εκδίδεται σύμφωνα με την απόφαση της περ. α) της παρ. 5,
β) στις λοιπές συναλλαγές οποιοδήποτε τιμολόγιο περιέχει τις πληροφορίες που απαιτούνται από τον παρόντα και το οποίο έχει εκδοθεί και ληφθεί σε ηλεκτρονική μορφή.
3. Η χρήση ηλεκτρονικού τιμολογίου για τις συναλλαγές των περ. α) και γ) της παρ. 1, γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή από τον λήπτη των αγαθών ή υπηρεσιών, που υπόκειται σε τιμολόγηση, με την επιφύλαξη όσων ειδικότερα ορίζονται στις διατάξεις για την εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων και την τιμολόγηση λοιπών δαπανών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Στις περιπτώσεις πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών από οντότητα που υπόκειται στις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου προς χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υποχρεωτική η χρήση ηλεκτρονικού τιμολογίου σύμφωνα με την περ. β) της παρ. 1, είναι ωστόσο δυνατό αυτό να αποστέλλεται με οιονδήποτε εναλλακτικό τρόπο υποδείξει η αλλοδαπή οντότητα-λήπτρια των αγαθών ή υπηρεσιών. Για τις λοιπές συναλλαγές, η χρήση ηλεκτρονικού τιμολογίου υπόκειται στην αποδοχή του, με έντυπο ή ηλεκτρονικό τρόπο, εκ μέρους του λήπτη των αγαθών ή υπηρεσιών που υπόκεινται σε τιμολόγηση.
4. Στην περίπτωση που πλήθος ηλεκτρονικών τιμολογίων αποστέλλονται ή τίθενται συγκεντρωτικά στη διάθεση του ίδιου προσώπου που αποκτά αγαθά ή λαμβάνει υπηρεσίες, οι επαναλαμβανόμενες ενδείξεις στα διάφορα τιμολόγια είναι δυνατόν να παρατίθενται μία μόνο φορά, όταν είναι δυνατή η πρόσβαση στο σύνολο των πληροφοριών κάθε τιμολογίου.
5. α) Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά από εισήγηση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., προβλέπεται η μορφή του πρότυπου έκδοσης ηλεκτρονικού τιμολογίου σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 149 του ν. 4601/2019 (Α’ 44).
β) Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι διαδικασίες παραλαβής και επεξεργασίας του ηλεκτρονικού τιμολογίου, οι απαιτήσεις διαλειτουργικότητας και διασύνδεσης αυτού με τα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα της Α.Α.Δ.Ε., καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο τεχνικό και ειδικό θέμα σχετικά με το πρότυπο έκδοσης του ηλεκτρονικού τιμολογίου. Για το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού τιμολογίου εφαρμόζονται τα οριζόμενα στις σχετικές διατάξεις του παρόντος νόμου. Το πρότυπο έκδοσης ηλεκτρονικού τιμολογίου χρησιμοποιείται σε όλες τις συναλλαγές των οντοτήτων, με την εξαίρεση των δημοσίων συμβάσεων, για τις οποίες ισχύουν τα οριζόμενα στα άρθρα 148 έως 154 του ν. 4601/2019.
6. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. εξειδικεύονται το πεδίο εφαρμογής, η έναρξη ισχύος, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή της παρ. 1.
7. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των Παρόχων Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης, καθώς και οι διαδικασίες ελέγχου των τιμολογίων και των στοιχείων λιανικής πώλησης που εκδίδονται και αυθεντικοποιούνται με τη χρήση υπηρεσιών των Παρόχων Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης ή της Εφαρμογής Έκδοσης και Διαβίβασης Παραστατικών που είναι προσβάσιμη μέσω του διαδικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε.
Άρθρο 240
Αυθεντικότητα του τιμολογίου – Τροποποίηση παρ. 3 και προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 15 του ν. 4308/2014
Στο άρθρο 15 του ν. 4308/2014 (Α’ 251), περί αυθεντικότητας του τιμολογίου, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 3 προστίθεται περ. ε), β) προστίθεται παρ. 4 και οι παρ. 3 και 4 διαμορφώνονται ως εξής:
«3. Η αυθεντικότητα της προέλευσης και η ακεραιότητας του περιεχομένου ενός ηλεκτρονικού τιμολογίου μπορεί να διασφαλίζεται με τους πιο κάτω ενδεικτικά αναφερόμενους τρόπους: α) Χρήση προηγμένης ηλεκτρονικής υπογραφής που έχει δημιουργηθεί από έναν μηχανισμό δημιουργίας ασφαλών ηλεκτρονικών υπογραφών και στηρίζεται σε πιστοποιητικό εγκεκριμένου φορέα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του π.δ.150/2001 (Α’125). β) Ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων (EDI), όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 2 της σύστασης 1994/820/ΕΚ της Επιτροπής, της 19ης Οκτωβρίου 1994 (Επίσημη Εφημερίδα Ε.Κ. EL 388/28.12.1994), εφόσον η συμφωνία σχετικά με αυτήν την ανταλλαγή προβλέπει τη χρησιμοποίηση διαδικασιών που εγγυώνται τη γνησιότητα της προέλευσης και την ακεραιότητα των δεδομένων.
γ) Μέσω Υπηρεσιών Παρόχου για την Ηλεκτρονική Έκδοση Στοιχείων (Υ.ΠΑ.Η.Ε.Σ.)
δ) Χρήση των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, σύμφωνα με τις παραγράφους 8 και 9 του άρθρου 12.
ε) Μέσω της Εφαρμογής Έκδοσης και Διαβίβασης Παραστατικών που είναι προσβάσιμη στον διαδικτυακό τόπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
4. Στην περίπτωση συναλλαγών των περ. α), β) και γ) της παρ. 1 του άρθρου 14, η αυθεντικότητα της προέλευσης και η ακεραιότητα του περιεχομένου ενός ηλεκτρονικού τιμολογίου ή κάθε άλλου εγγράφου, που περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για να θεωρείται τιμολόγιο, διασφαλίζεται αποκλειστικά με τους τρόπους των περ. γ) και ε) της παρ. 3. Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο του παρόντος άρθρου, τα κράτη μέλη μπορούν, σύμφωνα με τους όρους που τα ίδια καθορίζουν, να απαιτούν από τους υποκείμενους στον φόρο που είναι εγκατεστημένοι στο έδαφός τους να εκδίδουν ηλεκτρονικά τιμολόγια για παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών στο έδαφός τους, εκτός εκείνων που αναφέρονται στο άρθρο 262».