Με το «οπλοστάσιό» της πλήρως ενεργοποιημένο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ξεδιπλώνει ένα εκτεταμένο σχέδιο πίεσης προς τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου. Κατασχέσεις, πλειστηριασμοί ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων, έρευνες σε τραπεζικούς λογαριασμούς εντός και εκτός συνόρων, συνθέτουν το σκηνικό των επόμενων μηνών, καθώς η ΑΑΔΕ σκληραίνει τη στάση της απέναντι σε όσους χρωστούν μεγάλα ποσά και αδιαφορούν για τις ρυθμίσεις.
Τον Ιούνιο η ΑΑΔΕ απέστειλε χιλιάδες ειδοποιήσεις σε μεγαλοοφειλέτες, καλώντας τους να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα χαμηλή.
Ακολούθησε η έναρξη ελέγχων για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό -τόσο τραπεζικών καταθέσεων όσο και ακινήτων. Σε περιπτώσεις εντοπισμού περιουσίας, ενεργοποιήθηκαν άμεσα διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών.
Ήδη έχει δημοσιευθεί πρόγραμμα πλειστηριασμών, που περιλαμβάνει 36 ακίνητα, μεταξύ των οποίων: κατοικίες, διαμερίσματα, βιομηχανικά κτίρια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, θέσεις στάθμευσης, αλλά και μικρές αποθήκες, με τιμές εκκίνησης από 975 ευρώ έως 3,18 εκατομμύρια ευρώ. Οι πλειστηριασμοί ξεκινούν στις 30 Ιουλίου και θα συνεχιστούν μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.
Το πρόγραμμα αναμένεται να διευρυνθεί το επόμενο διάστημα με νέους πλειστηριασμούς, που θα εκτείνονται έως και το πρώτο τρίμηνο του 2026, καθώς η ΑΑΔΕ αναμένει στοιχεία για περιουσίες Ελλήνων μεγαλοοφειλετών στο εξωτερικό. Ήδη έχει ξεκινήσει συνεργασία με εξειδικευμένα γραφεία του εξωτερικού, τα οποία εστιάζουν στον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων οφειλετών, και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται εντός του έτους.
Παράλληλα, οι κατασχέσεις δεν θα περιοριστούν μόνο στα ακίνητα. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν λάβει εντολή να αναζητήσουν και κινητές αξίες, όπως πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και κάθε άλλο περιουσιακό στοιχείο με αξία.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ξεπερνούν τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αυξάνεται διαρκώς και ο αριθμός των μεγαλοοφειλετών με χρέη άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Πλειστηριασμοί
Το πρόγραμμα της φορολογικής διοίκησης περιλαμβάνει 36 πλειστηριασμούς, οι σημαντικότεροι εκ των οποίων είναι οι εξής:
- Οικόπεδο με οικοδομή. Το κτίσμα είναι 780,9 τετραγωνικών μέτρων, ενώ υπάρχουν και δύο υπόγεια πάρκινγκ 23 θέσεων. Το ακίνητο βρίσκεται στη Νέα Ιωνία. Τιμή πρώτης προσφοράς 3,18 εκατ. ευρώ. Ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου
- Αγροτεμάχιο 29.280 τ.μ. στην περιοχή Διαβατών με μονάδα παραγωγής επίπλων 2.250 τ.μ. και γραφεία 175 τ.μ. Τιμή πρώτης προσφοράς 1,48 εκατ. ευρώ. Ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου
- Στον προσφυγικό συνοικισμό Καλογρέζας βγαίνει στο «σφυρί» οικόπεδο με οικοδομή. Το οικόπεδο είναι έκτασης 209 τ.μ. Η οικοδομή αποτελείται από υπόγειο 209 τ.μ. και ισόγειο, α’ και β’ όροφο 119,27 τ.μ. Τιμή πρώτης προσφοράς 456.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 19 Νοεμβρίου 2025. Σημειώνεται ότι ο πρώτος πλειστηριασμός προέβλεπε τιμή πρώτης προσφοράς 570.000 ευρώ.
- Στη συνοικία ΠΡΙΝΕ του Νομού Χανίων βγαίνει στον πλειστηριασμό οικόπεδο 3.931,29 τ.μ. οικόπεδο με οικοδομή. Τιμή πρώτης προσφοράς 744.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου.
Πότε βγαίνει ένα ακίνητο σε πλειστηριασμό
Εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση σαράντα ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση, ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού. Πάντως, με την ένταξη του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών μπορεί να επιτευχθεί ακύρωση του πλειστηριασμού.
Σημειώνεται ότι δεν γίνεται κατάσχεση ακινήτων, καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, κατά των οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από κάθε αιτία (για την καταβολή των οποίων ευθύνεται ως πρωτοφειλέτης, συνυπόχρεος, εγγυητής κ.λπ.) συνολικού ποσού 500 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων.