Στον πάγο οι τόκοι για τις εκπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία

«Παγώνουν» στο 8,76% για μία διετία τα επιτόκια, ύστερα από απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη

Φορολογία © 123rf.com

«Πάγο» για δύο χρόνια στα επιτόκια της Εφορίας βάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει ένα νέο κύμα «κόκκινων» οφειλών, καθώς ήδη ξεπερνούν τα 110,8 δισ. ευρώ, βαραίνοντας περισσότερους από 4,2 εκατ. φορολογούμενους.

Πρόκειται για τα επιτόκια εκπρόθεσμης καταβολής φόρων και τελών, τα οποία, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη, θα παραμείνουν αμετάβλητα έως τον Αύγουστο του 2027 στο 8,76% τον χρόνο ή στο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Επίσης, δεν αλλάζει το επιτόκιο για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων, που ανέρχεται σήμερα στο 0,50% για κάθε μήνα καθυστέρησης και στο 6% σε ετήσια βάση, με στόχο να αποφευχθεί η περαιτέρω εκτόξευση του κόστους εξυπηρέτησης των οφειλών, που θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι τόκοι για καθυστερούμενους φόρους «τρέχουν» από την επόμενη ημέρα της λήξης της προθεσμίας πληρωμής, ενώ για επιστροφή υπερβάλλοντος ποσού η τοκοφορία ξεκινά με την αίτηση και σταματά αν η διαδικασία ολοκληρωθεί εντός 90 ημερών.

Αμετάβλητα και στις ρυθμίσεις

Παράλληλα, το υπουργείο διατηρεί έως τον Μάρτιο του 2026 σταθερά και τα επιτόκια της πάγιας ρύθμισης για την εξόφληση των φορολογικών οφειλών σε 12 ή 24 δόσεις, διατηρώντας τις «ανάσες» σε όσους είναι συνεπείς στις δόσεις τους. Για βεβαιωμένες οφειλές που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, το επιτόκιο παραμένει:

  • Στο 4,34% για έως 12 δόσεις.
  • Στο 5,84% για περισσότερες από 12 δόσεις.

Για όσους έχασαν προηγούμενη ρύθμιση και εντάσσονται ξανά, τα επιτόκια είναι υψηλότερα και φθάνουν στο 5,84% για έως 12 δόσεις και στο 7,34% για πάνω από 12.

Με το ιδιωτικό χρέος να κινείται σε ιστορικά επίπεδα-ρεκόρ και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να πιέζουν τα δημόσια έσοδα, η σταθεροποίηση των επιτοκίων θεωρείται κρίσιμη για την αποτροπή μιας νέας γενιάς απλήρωτων φόρων.

Το οικονομικό επιτελείο ελπίζει ότι το μέτρο θα λειτουργήσει σαν «μαξιλάρι» για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, βοηθώντας τους να κρατήσουν ενεργά τα προγράμματα αποπληρωμής των χρεών τους, ακόμη κι αν κάποιες δόσεις καθυστερήσουν.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο βαραίνουν 4.242.507 φορολογούμενους (φυσικά και νομικά πρόσωπα). Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, το 96,5%, προέρχεται από οφειλές άνω των 10.000 ευρώ. Μάλιστα, στο «κλαμπ» των οφειλετών με χρέη πάνω από 1 εκατ. ευρώ συγκεντρώνεται το 76,2% του συνολικού υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών. Στην άλλη άκρη της κλίμακας, το 90,9% των οφειλετών χρωστά ποσά έως 10.000 ευρώ, αλλά οι οφειλές τους αντιστοιχούν μόλις στο 3,5% του συνόλου.