Την πριμοδότηση των συνεπών φορολογούμενων που τηρούν τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ενταχθεί, χωρίς να έχουν καθυστερήσει καμία δόση, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι νέες παρεμβάσεις θα επικεντρωθούν στην ταχύτερη αποδέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών, αλλά και σε βελτιώσεις ως προς την έκδοση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, αυτήν τη στιγμή από το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 83,34 δισ. ευρώ, μόλις 3,74 δισ. ευρώ είναι ενταγμένα σε κάποια ρύθμιση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ και της ΑΑΔΕ, στο τραπέζι βρίσκονται τα εξής:
- Δημιουργία προφίλ για κάθε οφειλέτη με όλα τα δεδομένα, από το είδος και το ύψος της οφειλής και τις ρυθμίσεις που εξυπηρετούνται. Ο φάκελος του οφειλέτη θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για όλα τα μέτρα είσπραξης της οφειλής που έχουν ληφθεί και για τις ενέργειες που έχουν γίνει. Η ΑΑΔΕ θα αξιολογεί τη συμπεριφορά των οφειλετών, ενώ θα διενεργεί έλεγχο και επαναξιολόγηση τουλάχιστον του 70% των υποθέσεων των μεγάλων οφειλετών για τα τελευταία πέντε χρόνια εντός του έτους.
- Αλλαγές στο πλαίσιο της φορολογικής ενημερότητας, με μείωση των ποσοστών παρακράτησης για συνεπείς οφειλέτες σε περίπτωση που ζητούν το αποδεικτικό για πώληση ακινήτου ή για είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο. Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η Εφορία μπορεί να παρακρατήσει έως και το 70% των χρημάτων που θα εισπράξει ο φορολογούμενος, με ρυθμισμένες οφειλές από το τίμημα πώλησης ενός ακινήτου. Το παρακρατούμενο ποσό λαμβάνεται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων, σύμφωνα με το πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών. Μία από τις προτάσεις προβλέπει στις περιπτώσεις μεταβιβάσεων ακινήτων, οι φορολογούμενοι με ρυθμισμένα χρέη οι οποίοι είναι συνεπείς στην πληρωμή των μηνιαίων δόσεων των ρυθμίσεών τους να επιβραβεύονται με μειωμένα ποσοστά παρακράτησης επί των τιμημάτων πώλησης των ακινήτων τους.
- Σταδιακή άρση των δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών. Θα αξιολογηθεί εκ νέου η ρύθμιση, η οποία εάν και έχει ψηφισθεί, δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ και προβλέπει σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ για τους συνεπείς οφειλέτες. Με βάση τη διάταξη, το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές, ανάλογα με τον αριθμό και το ποσό των δόσεων που θα εξοφλούν οι οφειλέτες. Το ακατάσχετο ποσό του τραπεζικού λογαριασμού αυξάνεται εφόσον ο οφειλέτης έχει ρυθμίσει τα χρέη του και έχει καταβάλει δύο δόσεις, έχει δηλώσει τον λογαριασμό για τον οποίο ζητάει εξαίρεση από τις κατασχέσεις και πληρώνει εμπρόθεσμα τις δόσεις.