Τα καλά νέα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις θα ανακοινωθούν το Σεπτέμβριο, από τη Θεσσαλονίκη και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα μέτρα αυτά θα είναι φορολογικού χαρακτήρα και θα εστιάζουν στη μεσαία τάξη, στο μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας που έβαλε πλάτη τα προηγούμενα χρόνια, για να μπορέσει η εθνική οικονομία να ορθοποδήσει, ώστε σήμερα να είμαστε πιο αισιόδοξοι για την πορεία της χώρας μας. Τα ανωτέρω τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών , Γιώργος Κώτσηρας, σε συζήτηση με τον κ. Ιωάννη Σταυρόπουλο, πρόεδρο της Φορολογικής Επιτροπής του Ελληνο- Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου , στο πλαίσιο του 13ου Thessaloniki Tax Forum, που πραγματοποιείται σήμερα με θέμα «2025 Tax Strategy & Policy Balancing Innovation and Compliance».
Ο Υφυπουργός, τόνισε ότι τα τρία μέτρα που πρόσφατα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και αφορούν συνταξιούχους, ενοικιαστές και αύξηση του ΠΔΕ, φανερώνουν τη στόχευση της κυβέρνησης, η οποία αφού μέσα στο καλοκαίρι σταθμίσει τα περιθώρια του δημοσιονομικού χώρου, θα προχωρήσει σε πρόσφατα μέτρα σε όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.
«Η φορολογική πολιτική δεν είναι στατική, είναι συνυφασμένη με την οικονομία, την αγορά, την κοινωνία, συνεπώς η Πολιτεία οφείλει να αναπροσαρμόζει τη φορολογική πολιτική με γνώμονα το όφελος της Κοινωνίας», υποστήριξε ο κ. Κώτσηρας σημειώνοντας ωστόσο πως κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η σταθερότητα του οικονομικού περιβάλλοντος σε μία περίοδο, μεγάλης αστάθειας στη διεθνή σκηνή.
Προσέλκυση επενδύσεων
Με την εφαρμοζόμενη φορολογική πολιτική επιδιώκεται η πάταξη της φοροδιαφυγής, άρα και η δικαιότερη φορολογική μεταχείριση πολιτών και επιχειρήσεων, αλλά και ο αναπτυξιακός στόχος, με την παροχή, μέσω πολλαπλών τρόπων, αυξημένων φορολογικών κινήτρων, όπως αυτών που θεσπίστηκαν με τον νόμο 5162/2024 και αφορούν την καινοτομία και τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων , αλλά και των κινήτρων για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων του εξωτερικού, για να μεταφέρουν την φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα.
Στόχος του ΥΠΕΘΟ είναι, τα κίνητρα αυτά να ενισχυθούν περαιτέρω, ώστε να προσελκυσθούν περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα και δη στο χώρο των προηγμένων τεχνολογιών, όπως και να λειτουργήσουν ευνοϊκά για την επιστροφή, στη χώρα μας, Ελλήνων του εξωτερικού. Τα φορολογικά κίνητρα, «δένουν» με τις κρατικές ενισχύσεις , διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον ελκυστικό για τις επενδύσεις.
Αναφερόμενος στα μέτρα φορολογικού χαρακτήρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια, ο κ. Κώτσηρας στάθηκε ιδιαίτερα στην οριστικοποίηση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων , λέγοντας ότι η σταθεροποίηση του νομοθετικού φορολογικού περιβάλλοντος, είναι δείγμα μίας κουλτούρας που πρέπει να υπερισχύσει , παράλληλα με κίνητρα για τους φορολογούμενους, που οδήγησαν σε ρεκόρ υποβολής φορολογικών δηλώσεων.
«Διαμορφώνουμε ένα σταθερό και φιλικό περιβάλλον για τον υπόχρεο φορολογούμενο, που χαρακτηρίζεται από ασφάλεια δικαίου. Αυτό επιτυγχάνεται όταν η Πολιτεία θέτει έγκαιρα, τους όρους λειτουρργίας του συστήματος και, διαπιστώνουμε ότι όλοι έχουν προσαρμοσθεί, ΑΑΔΕ, λογιστές και φορολογούμενοι».
Ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης
Σε ό,τι αφορά στη ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης, ο Υφυπουργός δήλωσε ότι αποδίδουν οι προσπάθειες που γίνονται για την κατάκτηση αυτού του μεγάλου στόχου, που είναι διττός, εισπρακτικός και κοινωνικός. Η ψηφιοποίηση συνέβαλε καθοριστικά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αφού το 2024, τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 2 δισ., λόγω αύξησης στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι οποίες φανέρωσαν συναλλαγές 8,3 δισ. ευρώ.

13ο Thessaloniki Tax Forum©powergame.gr
Πράσινη φορολογική πολιτική
Η φορολογική πολιτική , πρόσθεσε ο Υφυπουργός, μπορεί να λειτουργήσει σαν παράγοντας ενίσχυσης και της περιβαλλοντικής πολιτικής, δίχως όμως να δημιουργεί ακραία αναχώματα στην ανάπτυξη της οικονομίας.
«Κάθε κράτος μέλος οφείλει να συντάσσει μία προοπτική πρόταση και ανάλυση, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Ε.Ε., αλλά και μετά από σοβαρή ανάλυση των οικονομικών δυνατοτήτων της κάθε χώρας», δήλωσε καταλήγοντας ο κ. Κώτσηρας.
Μπακατσέλος: Τεχνολογία και φορολογική πολιτική
Οι εργασίας του Tax Forum άνοιξαν από τον πρόεδρο του AmCham, Νικόλα Μπακατσέλο, ο οποίος μετά από δύο θητείες ως επικεφαλής του Επιμελητηρίου, ετοιμάζεται να παραδώσει τη σκυτάλη στον διάδοχο που θα επιλεγεί από τις εκλογές της 30ης Ιουνίου.
´Όπως είπε ο κ. Μπακατσέλος, «η Φορολογία είναι καθρέπτης του παραγωγικού μας μοντέλου, όπως και της κοινωνίας που θέλουμε. Η Φορολογία δεν είναι στατική και θα πρέπει να εξυπηρετεί την ανάπτυξη και να προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι εργασίας του Tax Forum άνοιξαν από τον πρόεδρο του AmCham, Νικόλα Μπακατσέλο ©powergame.gr
Με το φετινή Tax Forum της Θεσσαλονίκης, επιχειρείται να δοθούν απαντήσεις σε κρίσιμα θέματα, όπως η επίπτωση της εισαγωγής της τεχνητής νοημοσύνης στη φορολογική διοίκηση, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η νέα επιχειρηματική νομοθεσία , για τη δημιουργία ενός τοπίου, που πρέπει να είναι σταθερό και προβλέψιμο και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις, όπως και η ικανότητα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, για προσαρμογή στις Ευρωπαϊκές επιταγές.