Παρατείνεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση στο Δημόσιο

Τι είπε ο Όμηρος Τσάπαλος για την ηλεκτρονική τιμολόγηση, σε εκδήλωση για το παρόν και το μέλλον των επιχειρήσεων στο ΕΒΕΑ

Όμηρος Τσάπαλος, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείουΟικονομικών@.facebook.com/omiros.tsapalos/

Παρατείνεται έως την 1η Σεπτεμβρίου η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση στο Δημόσιο, σύμφωνα με όσα είπε ο Όμηρος Τσάπαλος σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΑΕΛΟ για το παρόν και το μέλλον της λογιστικής και των επιχειρήσεων στο ΕΒΕΑ.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε: «Κάτι το οποίο είναι είδηση δεν το έχουμε πει και θα το ανακοινώσουμε αύριο (σ.σ.σήμερα), έχει να κάνει με την ηλεκτρονική τιμολόγηση B2G. Είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση που κανονικά ξεκίνησε 1η Ιουνίου να εφαρμόζεται. Ωστόσο δεν έχει προχωρήσει η ΑΑΔΕ ή το υπουργείο σε κάποια ανακοίνωση. Θα δοθεί παράταση σε αυτό το κομμάτι. Η καθολική δηλαδή ηλεκτρονική τιμολόγηση για φορείς γενικής κυβέρνησης από 1η Ιουνίου θα μεταφερθεί για 1η Σεπτεμβρίου. Ακριβώς γιατί θέλουμε να είναι έτοιμα όλα τα πληροφοριακά συστήματα και της ΑΑΔΕ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Θέλουμε να είμαστε καθόλα έτοιμοι προκειμένου το σύστημα αυτό να λειτουργήσει σωστά. Επομένως από 1η Σεπτεμβρίου ξεκινά η ηλεκτρονική τιμολόγηση για το λεγόμενο B2G και φυσικά η καθολική ηλεκτρονική τιμολόγηση η οποία και αυτή είναι πρώτο πυλών να εφαρμοστεί».

 

Η επίσημη ανακοίνωση  για την ηλεκτρονική τιμολόγηση

Τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνηση εξέδωσαν σήμερα ανακοίνωση για την παράταση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης στο Δημόσιο.

Η ανακοίνωση τονίζει τα εξής:  Με τροποποίηση της κοινής απόφασης των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ορίζεται ως νέα ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης B2G (Business to Government) για δαπάνες φορέων της Γενικής Κυβέρνησης η 1η Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, ορίζονται συγκεκριμένες εξαιρέσεις από την υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Αναλυτικά, με βάση την νομοθεσία, οι αναθέτουσες αρχές και οι αναθέτοντες φορείς υποχρεούνται να παραλαμβάνουν και να επεξεργάζονται ηλεκτρονικά τιμολόγια και παράλληλα οι οικονομικοί φορείς υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τιμολόγια, τα οποία είναι σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων και εκδίδονται κατά την εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

Επιπλέον, αναφορικά με τις εξαιρούμενες κατηγορίες συμβάσεων και δαπανών, προστίθεται η περίπτωση των δαπανών συμβάσεων μίσθωσης έργου που συνάπτονται μεταξύ φυσικών προσώπων και φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Συνεπώς, οι περιπτώσεις που εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής ηλεκτρονικής τιμολόγησης είναι οι κάτωθι:

1. Δημόσιες συμβάσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 148 του ν. 4601/2019, και συνάπτονται δυνάμει των άρθρων 117Α και 327Α του ν. 4412/2016 (ήσσονος αξίας).

2. α) Δημόσιες συμβάσεις μεταξύ φορέων του δημοσίου τομέα, που ανατίθενται σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 4412/2016, β) συμβάσεις μεταξύ αναθετουσών αρχών, που ανατίθενται σύμφωνα με το άρθρο 247 του ν. 4412/2016 και γ) συμβάσεις παραχώρησης μεταξύ φορέων του δημοσίου τομέα, που ανατίθενται σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4413/2016.

3. Λοιπές δαπάνες το ύψος των οποίων είναι έως 2.500 ευρώ.

4. Λοιπές δαπάνες φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, ανεξαρτήτως αξίας, που χαρακτηρίζονται απόρρητες και δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των ν. 4412/2016 και 4413/2016.

5. Δαπάνες συμβάσεων μίσθωσης έργου που συνάπτονται μεταξύ φυσικών προσώπων και φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.